ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνία υποψηφίων για τις βαθμολογίες

αγωνία-υποψηφίων-για-τις-βαθμολογίες-812585

Με το βλέμμα στραμμένο στις βαθμολογίες βρίσκονται πλέον οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων της Μαγνησίας. Η ολοκλήρωση της γραπτής δοκιμασίας έχει βάλει τους υποψηφίους σε κατάσταση αναμονής μέχρι την έκδοση των βαθμολογιών, που θα κρίνουν την εισαγωγή τους στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι βαθμολογίες αναμένεται να εκδοθούν έως το τέλος του μήνα και αμέσως μετά να ξεκινήσει η κατάθεση και των μηχανογραφικών δελτίων. Στον Βόλο λειτουργεί βαθμολογικό κέντρο στο συγκρότημα του 7ου και 9ου Γυμνασίου Βόλου, όπου έχει ήδη ξεκινήσει από τη δεύτερη ημέρα των πανελλαδικών η βαθμολόγηση γραπτών.

Το Υπουργείο Παιδείας θα περιμένει λίγες ακόμη ημέρες για να διαπιστώσει τη ροή της βαθμολόγησης των γραπτών, μέχρι να ανακοινώσει την ημερομηνία έκδοσης των αποτελεσμάτων.

Απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τα βαθμολογικά κέντρα, καθώς τα Αρχαία και η Ιστορία «μπέρδεψαν» τους υποψηφίους και τα Μαθηματικά τούς δυσκόλεψαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι μόνο οι υποψήφιοι που δυσκολεύτηκαν αλλά και οι βαθμολογητές, στους οποίους έφθασαν οδηγίες για τα μαθήματα των Αρχαίων και της Ιστορίας. Η εκτίμηση και για τα δύο μαθήματα από εκπαιδευτικούς ήταν ότι έκρυβαν δυσκολίες, ενώ ζητούσαν και εκτενείς αναφορές από την πλευρά των υποψηφίων, γεγονός που τους δυσκόλεψε στη διαχείριση του χρόνου τους.

Σε αντίθεση με τις ιατρικές σχολές, στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία όλα δείχνουν ότι οι βάσεις θα πάρουν την κατηφόρα. Αναμένονται λιγότεροι αριστούχοι για τις πολυπόθητες σχολές της Νομικής και των Πολυτεχνείων, χαμηλές επιδόσεις σε ορισμένα μαθήματα για μέτριους μαθητές, ενώ οι ήδη χαμηλές βάσεις στα Οικονομικά φαίνεται ότι θα πέσουν περαιτέρω.

Σκούρα τα βρήκαν οι μαθητές σε Ιστορία και σε μικρότερη κλίμακα στα Αρχαία, με τα θέματα να κρίνονται πιο απαιτητικά σε σχέση με πέρσι.

Στα Μαθηματικά θα ξεχωρίσουν οι αριστούχοι, η Φυσική δυσκόλεψε ελαφρώς, ενώ η Χημεία κρίθηκε ότι είχε αυξημένο επίπεδο δυσκολίας, που θα ρίξει τη βαθμολογία και στους υποψηφίους που στόχευαν σε βαθμούς όπως το 15 ή το 16.

Οι πολυτεχνικές σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα πολύ πιθανόν να σημειώσουν μικρή μείωση, σε αντίθεση με αυτές των περιφερειακών ιδρυμάτων, που εξαιτίας μειωμένης ζήτησης λόγω κρίσης θα καταγράψουν χαμηλές βάσεις. Οι οικονομικές σχολές, όπως όλα δείχνουν, θα ρίξουν κι άλλο τις βάσεις τους, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι υποψήφιοι του Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με καλές επιδόσεις στις εξετάσεις των Μαθηματικών.

Από την άλλη, τα Παιδαγωγικά φέτος απελευθερώθηκαν από το υποχρεωτικό μάθημα των Μαθηματικών και της Ιστορίας Γενικής Παιδείας, στα οποία οι επιδόσεις άγγιζαν ακόμα και το 90% κάτω από τη βάση. Αυτό σημαίνει ότι οι βάσεις τους πολύ πιθανόν να ανέβουν, καθώς πλέον εκτός από τα δύο αυτά μαθήματα που αποτελούσαν «βαρίδι» για τις βάσεις τους, είναι πλέον «ανοιχτά» από όλα τα επιστημονικά πεδία.

Αυλαία σήμερα και στα ΕΠΑΛ

Σήμερα έπεσε η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων και για τους υποψήφιους των επαγγελματικών λυκείων που εξετάστηκαν στα μαθήματα Οικοδομική, Ψηφιακά Συστήματα, Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού και Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων και Ποτών.

Χθες, η διαδικασία των εξετάσεων κύλησε ομαλά στα εξεταστικά κέντρα του νομού. Συνολικά στις εξετάσεις συμμετείχαν 72 από τους 87 υποψηφίους, ποσοστό συμμετοχής που ανήλθε στο 82,76%.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου