ΤΟΠΙΚΑ

Εφηβοι εθισμένοι στο διαδίκτυο

εφηβοι-εθισμένοι-στο-διαδίκτυο-812603

Ενας στους επτά εφήβους αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού στο διαδίκτυο, παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης και μειώνει τη λειτουργικότητά του στο κοινωνικό και οικογενειακό του περιβάλλον.

Σε ημερίδα χθες στο ξενοδοχείο «Κυψέλη», που διοργάνωσε με επιτυχία η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Βόλου, αναλύθηκαν όλες οι προκλήσεις και οι αναζητήσεις των εφήβων, από την επιλογή της σωστής επαγγελματικής σταδιοδρομίας μέχρι το σύγχρονο πρόβλημα του εθισμού στο διαδίκτυο.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Μαρία Μαλλιαρού, επικαλούμενη τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που διενεργήθηκε το 2014 σε δείγμα 4.000 εφήβων, μετέφερε το μήνυμα ότι οι γονείς απαιτείται να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης.

Ένας έφηβος που είναι εθισμένος στη χρήση του διαδικτύου, εξήγησε, παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ μειώνει τη λειτουργικότητά του στο κοινωνικό περιβάλλον και το οικογενειακό, και παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά, όταν του ζητείται περιορισμός της χρήσης.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται εκτεθειμένος στους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε κινδύνους όπως η αποπλάνηση και το sexting.

«Οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο προκειμένου ένας έφηβος να μη φτάσει σε αυτό το σημείο», επισήμανε και τόνισε ότι όταν δεν είναι εφικτή η ανατροπή της εν λόγω κατάστασης, τότε οι οικογένειες ενδεχομένως θα πρέπει να απευθύνονται σε δομές ψυχικής υγείας για βοήθεια.

Αναγκαίος ο σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός

Η εφηβεία είναι μία ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδος σε ένα παιδί. Η ημερίδα αφιέρωσε λοιπόν μία μεγάλη ενότητα για τον επαγγελματικό προσανατολισμό. H συνταγματάρχης ε.α. (ΥΝ) ψυχολόγος – συστημική ψυχοθεραπεύτρια και υπεύθυνη του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου «Διάδραση», Αικατερίνη Τζαβαλιά, συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ορθή επιλογή της επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Η συνταγματάρχης ε.α. τόνισε ότι οι έφηβοι θα πρέπει να κάνουν την τελική επιλογή με βάση πολλά κριτήρια, όπως την προσωπικότητά τους και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους. «Κάποιοι έφηβοι είναι έτοιμοι να κάνουν τη σωστή επιλογή. Άλλοι είναι μπερδεμένοι και χρειάζονται υποστήριξη. Το σχολείο μπορεί να βοηθήσει», είπε.

Ειδικά για την επιλογή των στρατιωτικών σχολών, η αντισυνταγματάρχης Κωνσταντινιά Καραθανάση επισήμανε από την πλευρά της ότι αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται λόγω της οικονομικής κρίσης. «Θα πρέπει να υπάρχει σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός. Οι υποψήφιοι στρατιωτικών σχολών θα χρειάζεται να γνωρίζουν ότι οι απαιτήσεις είναι άμεσες.

Η πλειονότητα των υποψηφίων που επιλέγει τις στρατιωτικές σχολές είναι έφηβοι οι οποίοι είναι κατασταλαγμένοι και φέρουν τα χαρακτηριστικά της φιλοπατρίας και της αγάπης για τις ένοπλες δυνάμεις», πρόσθεσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου