ΤΟΠΙΚΑ

Εστίες μόλυνσης «πνίγουν» τις Αλυκές

εστίες-μόλυνσης-πνίγουν-τις-αλυκές-812950

Εστίες από μπάζα, κλαδιά, χόρτα, μέχρι και καναπέδες αλλά και άχρηστα είδη υγιεινής ή σωλήνες αποχέτευσης, που επιπλέον δημιουργούν πρόβλημα δυσοσμίας και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ιδίως το καλοκαίρι με την άνοδο της θερμοκρασίας, «πνίγουν» τις Αλυκές. Συνεργείο της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Βόλου περνά δύο φορές την εβδομάδα για τον καθαρισμό των εστιών, και πάλι όμως οικόπεδα και χώροι δίπλα από κάδους απορριμμάτων μετατρέπονται σε υπαίθριες χωματερές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέων Παγασών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, Κων. Βιδανόπουλο, οι εικόνες με τις εστίες των άχρηστων υλικών που δημιουργούνται σε οικόπεδα και χώρους γύρω από κάδους απορριμμάτων, δρουν δυσφημιστικά για την τουριστική εικόνα της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα εγκυμονούν κινδύνους και για τη δημόσια υγεία.

Ο ίδιος έχει εντοπίσει τέσσερις μεγάλες εστίες: στη συμβολή των οδών Δημ. Αϊβαλιώτη – Παρμενίωνος πριν την Αγία Μαρίνα, στην οδό Εκάλης πριν την Αθηνών, στη νησίδα απέναντι από την Αγία Ειρήνη και απέναντι από το 35ο Νηπιαγωγείο Βόλου.

Οι εστίες δημιουργούνται μολονότι κάθε Τρίτη και Σάββατο, συνεργείο της Διεύθυνσης Καθαριότητας προχωρά σε καθαρισμό των εστιών. «Μπορεί το συνεργείο να περάσει Τρίτη πρωί και Τρίτη απόγευμα οι εστίες να δημιουργηθούν ξανά. Δυστυχώς όσους κατοίκους ρώτησα, αν είδαν κάποιον να εναποθέτει παράνομα μπάζα και άχρηστα αντικείμενα, κανείς δεν είδε κάτι», είπε ο κ. Βιδανόπουλος.

Όπως ανέφερε, θα επιδιώξει συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Γιώργο Πράττο, προκειμένου να γίνει μία τελευταία κίνηση για τη συμμόρφωση των επιτήδειων. «Θα ζητήσουμε να μπει ανακοίνωση σε κάθε σημείο όπου υπάρχουν κάδοι, με την οποία οι δημότες θα ενημερώνονται για τις ημέρες και τις ώρες κατά τις οποίες μπορούν να βγάζουν άχρηστα αντικείμενα για να τα παίρνει ειδικό συνεργείο, αλλά και για τα τηλέφωνα της υπηρεσίας προκειμένου να ενημερώνουν πριν προχωρήσουν στην απόρριψη μπαζών και άλλων υλικών», επεσήμανε.

140 εστίες καθημερινά

Εστίες που δημιουργούν δημότες πετώντας σε οικόπεδα και δίπλα από κάδους ό,τι άχρηστο είναι ο καθημερινός εφιάλτης της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Γιώργο Πράττο, η υπηρεσία διαθέτει δύο συνεργεία για τον καθαρισμό εστιών στην πόλη. Καθημερινά καθαρίζουν 140 εστίες!

«Οπου υπάρχουν εγκαταλελειμμένα οικόπεδα και δίπλα από κάδους εμφανίζονται κλαδιά, έπιπλα, ντουλάπια, είδη υγιεινής, μπάζα. Καθημερινά στην υπηρεσία δεχόμαστε περισσότερα από 100 τηλεφωνήματα δημοτών που ειδοποιούν για τον καθαρισμό εστιών. Και σε καθημερινή βάση απασχολείται προσωπικό εννέα ατόμων για να καθαρίζει τις εστίες που δημιουργούνται», επεσήμανε ο κ. Πράττος.

Φυσικά στα οικόπεδα και στους χώρους δίπλα από τους κάδους δεν επιτρέπεται η εναπόθεση άχρηστων υλικών. «Προβλέπεται πρόστιμο, αλλά πού να βρεις τους παραβάτες. Το θέμα είναι οι ίδιοι οι πολίτες να αποκτήσουν ευσυνειδησία για να μένει η πόλη καθαρή», σημείωσε ο αντιδήμαρχος.

Βάσει του Κανονισμού Καθαριότητας τα μπάζα εναποτίθενται σε δύο λατομεία αδειοδοτημένα για την ανακύκλωση τέτοιων υλικών στην Α’ και στη Β΄ΒΙ.ΠΕ., τα κλαδιά πρέπει να οδηγούνται από τους ίδιους τους δημότες στον ΧΥΤΑ, ενώ ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές θα πρέπει επίσης να μεταφέρονται από τους ίδιους τους δημότες στην Υπηρεσία Καθαριότητας στο αμαξοστάσιο (Χατζηπέτρου 6) όπου υπάρχει μονάδα ανακύκλωσης. «Δυστυχώς μόνο ένας στους 100 δεν επιλέγει την εύκολη λύση της εναπόθεσης ό,τι άχρηστου δίπλα από κάδους», παρατηρεί ο κ. Πράττος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου