ΤΟΠΙΚΑ

Ποτάμια έγιναν χθες οι δρόμοι

ποτάμια-έγιναν-χθες-οι-δρόμοι-813441

Σειρά προβλημάτων και «πληγές» στο αγροτικό δίκτυο προκάλεσε στη Μαγνησία η σφοδρή βροχόπτωση που σημειώθηκε προχθές και διήρκεσε όλο το βράδυ, προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα, πτώσεις δέντρων στην περιοχή του Μουρεσίου και βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του Πηλίου, με αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές. Η σφοδρή βροχόπτωση που συνοδευόταν από κεραυνούς και αστραπές, έδωσε χειμωνιάτικο χρώμα στον καιρό, παρά το γεγονός ότι διανύουμε τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Λόγω της έντονης προχθεσινής βροχόπτωσης, που μετέτρεψε τους δρόμους σε χείμαρρους, σημειώθηκε πλημμυρικό φαινόμενο σε βιοτεχνικό χώρο στην περιοχή του Ξηριά. Η Πυροσβεστική που κλήθηκε στις 10.40, έσπευσε επιτόπου με ηλεκτρική αντλία και δύο πυροσβέστες. Η επιχείρηση διήρκεσε έως τις 11.45. Το ύψος του νερού που «εισέβαλε» στον ισόγειο χώρο, όπου λειτουργεί βιοτεχνία κατασκευών, έφτασε στα 15 εκατοστά και η ποσότητα υδάτων που αντλήθηκε υπολογίζεται σε 1,5 τόνο περίπου, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη το ύψος των ζημιών.

Παράλληλα χρειάστηκε η παρέμβαση ανδρών της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστεί γυναίκα, η οποία είχε κλειστεί στο ασανσέρ λόγω διακοπής ρεύματος που σημειώθηκε στις 10.10 χθες το πρωί. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού διήρκεσε μισή περίπου ώρα, με τους πυροσβέστες να καταβάλλουν προσπάθειες για επιτάχυνση της διαδικασίας.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτήθηκε από τους οδηγούς που κινούνταν στην παλαιά εθνική οδό Βόλου – Λάρισας και συγκεκριμένα στη συμβολή με Μ. Μοναστήρι, στο Στεφανοβίκειο, όπου λόγω των βροχοπτώσεων είχε ακινητοποιηθεί νταλίκα στην άκρη του δρόμου.

Μηχανήματα σε επιφυλακή

Σε επιφυλακή βρέθηκαν, στο μεταξύ, τα διαθέσιμα μηχανήματα και το έμψυχο δυναμικό της Περιφέρειας και των δήμων, ενώ σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν σε Σκιάθο και Σκόπελο, μεταφέρθηκαν φερτές ύλες στο οδόστρωμα και αμέσως ανέλαβαν δράση τα μηχανήματα της Περιφέρειας, προκειμένου να απομακρυνθούν λάσπες και χώματα από το επαρχιακό δίκτυο.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης που σημειώθηκε, λύγισαν δέντρα και έπεσαν πάνω στο οδικό δίκτυο, στον κεντρικό δρόμο μεταξύ Τσαγκαράδας και Μουρεσίου. Χρειάστηκε η συνδρομή ανδρών της Πυροσβεστικής, με τη συνδρομή συνεργείων του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, προκειμένου να αποκατασταθεί η διέλευση οχημάτων από το σημείο.

Προβλήματα σε αγροτικούς δρόμους παρατηρήθηκαν κυρίως στα νησιά των Σποράδων, στον Δήμο Αλμυρού, στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου και τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, ενώ φερτές ύλες μεταφέρθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο των παραπάνω περιοχών, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν προβλήματα στη διέλευση των οδηγών.

Πλημμυρικό φαινόμενο σημειώθηκε επίσης στην Αγριά, στο ύψος του Lidl, και κλήθηκε συνεργείο της ΔΕΥΑΜΒ προκειμένου να ανοίξει ο αγωγός ομβρίων, ενώ παράλληλα έσπευσαν μηχανήματα της Περιφέρειας για να απομακρυνθούν τα λιμνάζοντα ύδατα που έφταναν σε ύψος 15 εκατοστών.

Η κατάσταση επιφυλακής συνεχίζεται μέχρις ότου κοπάσουν τα φαινόμενα και απομακρυνθεί το κύμα κακοκαιρίας από τη Μαγνησία. Όπως ανέφερε επίσης η αντιπεριφερειάρχης, δύο μηχανήματα της Περιφέρειας βρίσκονται σε επιφυλακή στη Σκόπελο, ένα στη Σκιάθο, ένα στην Αγριά και ένα ακόμη στην περιοχή του Αλμυρού για προληπτικούς λόγους.

Διακοπές ρεύματος

Αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν, εξάλλου, λόγω της πτώσης κεραυνών και της ενεργοποίησης του αυτόματου συστήματος προστασίας της γραμμής. Δεκάδες περιστατικά σημειώθηκαν χθες κυρίως στον ορεινό όγκο, με επίκεντρο το Πήλιο, και τα συνεργεία της ΔΕΗ -πάντα σε επιφυλακή- έσπευδαν επιτόπου για την αποκατάσταση των προβλημάτων που εντοπίζονταν.

Στις Βόρειες Σποράδες

Ισχυρές καταιγίδες που συνοδεύτηκαν από αστραπές και κεραυνούς επικράτησαν χθες και στη νησιωτική Μαγνησία, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν προβλήματα, ενώ και το δίκτυο της ΔΕΗ δεν είχε παρά ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος.

Στη Σκιάθο, ειδικότερα, η ισχυρή νεροποντή κράτησε από τις 5 το πρωί έως και τις 12 το μεσημέρι, όμως δεν χρειάστηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σκιάθου να προβεί σε αντλήσεις υδάτων. Στη Σκόπελο, η νεροποντή διήρκεσε μία ώρα, από τις 6 έως τις 7 το πρωί. Δεν χρειάστηκε επίσης να γίνουν αντλήσεις υδάτων. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού κλήθηκε μόνο να προχωρήσει σε δύο κοπές δέντρων, ισάριθμων πεύκων, στον Πάνορμο και στην Καστάνη.

Στην Αλόννησο δεν αναφέρθηκε κανένα πρόβλημα.

Ο καιρός τις επόμενες μέρες

Οι εναλλαγές ήλιου και βροχής αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μετεωρολογικού Σταθμού «Αλέξανδρος Τακούδης».

Σήμερα Τετάρτη, ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι, και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 30 βαθμούς στη Μαγνησία, και στον Βόλο, ειδικότερα, από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο Πέμπτη ο καιρός στη Μαγνησία θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 30 βαθμούς στην Μαγνησία, και στον Βόλο, ειδικότερα, από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Μεθαύριο Παρασκευή, ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες συννεφιές τις θερμές ώρες της ημέρας, αυξημένες στα δυτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι και η θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί από 31 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες συννεφιές τις θερμές ώρες της ημέρας, αυξημένες στα δυτικά ορεινά, όπου πιθανό να σημειωθούν τοπικές μπόρες. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι, και η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, θα κυμανθεί από 32 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου