ΤΟΠΙΚΑ

Πανελλαδικές εν μέσω κατακλυσμού χθες σε Ζαγορά και Τσαγκαράδα

πανελλαδικές-εν-μέσω-κατακλυσμού-χθε-813465

Πανελλαδικές εν μέσω… κατακλυσμού έδωσαν χθες οι υποψήφιοι στα εξεταστικά κέντρα της Ζαγοράς και Τσαγκαράδας. Οι υποψήφιοι προσήλθαν στα δύο εξεταστικά κέντρα εν μέσω σφοδρής βροχόπτωσης, και έδωσαν εξετάσεις ενώ έπεφταν αστραπόβροντα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εξαιτίας της κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή, η λήψη των θεμάτων δεν μπορούσε να γίνει μέσω του συστήματος VBI. Τα θέματα πήγαν στα δύο εξεταστικά κέντρα Ζαγοράς και Τσαγκαράδας με κρυπτογραφημένο αρχείο που στάλθηκε απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας.

Εγινε η αναπαραγωγή τους και οι εξετάσεις ξεκίνησαν με μισή ώρα καθυστέρησης, στη μεν Τσαγκαράδα στις 9:30 το πρωί, στη δε Ζαγορά στις 9:40 το πρωί.

«Τρανταζόταν ο τόπος την ώρα που οι μαθητές έδιναν το τελευταίο τους μάθημα, ωστόσο οι υποψήφιοι ήταν ψύχραιμοι», περιέγραψε το σκηνικό εκτός και εντός αιθουσών η διευθύντρια του ΓΕΛ Τσαγκαράδας, Πολυξένη Μητσοπούλου. «Είχαν σκοτεινιάσει τα πάντα. Η βροχή έπεφτε καταρρακτωδώς, ακούγονταν βροντές, έπεφταν αστραπές, ένα χάος», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής του ΓΕΛ Ζαγοράς Στυλιανός Βαλσάμης.

Στην αυλαία των εξετάσεων για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων, οι οποίοι χθες εξετάστηκαν στο τελευταίο μάθημα, αυτό της Βιολογίας Γενικής Παιδείας και Θετικών Σπουδών, η κακοκαιρία που επικράτησε δοκίμασε τα αντανακλαστικά της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας αλλά και του κρατικού μηχανισμού.

Μόλις έγινε αντιληπτό το πρόβλημα με το σύστημα VBI, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας «ενεργοποιήθηκε άμεσα ο προβλεπόμενος εναλλακτικός τρόπος παραλαβής θεμάτων και ταυτόχρονα ζητήθηκε η συνδρομή των αστυνομικών αρχών για τη μεταφορά των θεμάτων από άλλα εξεταστικά κέντρα προς τα εξεταστικά κέντρα που εκδηλώθηκε η αστοχία για την περίπτωση κατά την οποία δεν θα λειτουργούσε ούτε ο εναλλακτικός τρόπος. Οι αστυνομικές αρχές ανταποκρίθηκαν άμεσα, βρίσκονταν σε κατάσταση ετοιμότητας, όπως επίσης και τα μέλη των εξεταστικών επιτροπών των κέντρων αποστολής θεμάτων και των κέντρων παραλαβής θεμάτων.

Τελικά δεν απαιτήθηκε σχετική παρέμβαση, αφού τα θέματα μεταδόθηκαν και διανεμήθηκαν κανονικά, με την αξιοποίηση του εναλλακτικού σχεδίου μετάδοσης.

Παρόλα αυτά, η Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας τονίζει ότι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι στελεχώνουν τις τέσσερις εξεταστικές επιτροπές, είναι άξιοι συγχαρητηρίων για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιπλέον εξαίρει το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας των αστυνομικών αρχών, το οποίο αποδείχθηκε από την άμεση ανταπόκριση στην κλήση της ΔΔΕ Μαγνησίας. Είναι επίσης άξιοι συγχαρητηρίων ο αστυνομικός διευθυντής κ. Βασίλειος Μαρκογιαννάκης, ο ανθυπαστυνόμος κ. Ιωάννης Παπαβασιλείου και το αστυνομικό προσωπικό που επελήφθη του θέματος, καθώς παρότι δεν χρειάστηκε να παρέμβουν, ενέπνευσαν αίσθημα ασφάλειας και βεβαιότητα για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς της Μαγνησίας».

Χθες, στις εξετάσεις συμμετείχαν 409 μαθητές σε σύνολο 491 και απουσίασαν 82. Συγκεκριμένα, στη Γενική Παιδεία συμμετείχαν 127 μαθητές σε σύνολο 178 και απουσίασαν 51. Στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών συμμετείχαν 282 μαθητές σε σύνολο 313 και απουσίασαν 31.

Από χθες, με την ολοκλήρωση της δοκιμασίας, οι υποψήφιοι έχουν πλέον στραμμένο το βλέμμα τους στις βαθμολογικές τους επιδόσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τέλος του μήνα, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους δελτίων.

Εως αύριο τα ΕΠΑΛ

Την Πέμπτη 21 Ιουνίου, τελευταία ημέρα των εξετάσεων, θα δώσουν τα μαθήματα Οικοδομική, Ψηφιακή Συστήματα, Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού και Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων και Ποτών.

Με την ολοκλήρωση των πανελλαδικών ξεκινούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα που προϋποθέτει η είσοδος σε ορισμένες σχολές. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθητών για υποψηφίους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ξεκινούν την Παρασκευή 22 Ιουνίου με το μάθημα των Αγγλικών. Στις 23/6 θα εξεταστούν σε Γερμανικά και Ισπανικά, στις 25/6 σε Ελεύθερο Σχέδιο, στις 26/6 σε Γραμμικό Σχέδιο, στις 27/6 σε Γαλλικά, στις 28/6 σε Ιταλικά, στις 29/6 στην Αρμονία και στις 30/6 στο μάθημα Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου