ΤΟΠΙΚΑ

Ν. Οικονόμου: «Το έλλειμμα των 877.732,74€ αφορά υποθέσεις του 2010

ν-οικονόμου-το-έλλειμμα-των-877-73274e-αφορά-υ-813925

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με το έλλειμμα περίπου 900 χιλ. ευρώ που είχε προκληθεί στα ταμεία του Δήμου Βόλου, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά» και πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Βόλου, κ. Νατάσα Οικονόμου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Επειδή σε δημοσιεύματα και αναρτήσεις σε ιστοσελίδες αναφέρεται ότι το έλλειμμα συνολικού ύψους 877.732,74 ευρώ, που είχε προκληθεί στα ταμεία του Δήμου Βόλου, αφορά υπόθεση του 2011, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι αφορά υποθέσεις του 2010, δηλαδή του προ «Καλλικράτη» Δήμου Βόλου και τεσσάρων ΝΠΔΔ του τέως Δήμου Βόλου, η οποία αποκαλύφθηκε το 2011 από τη δημοτική αρχή Σκοτινιώτη. Μετά από σχετική αναφορά του Δήμου στην Εισαγγελία, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του πρώην ταμία του Δήμου, ο οποίος παραπέμπεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας για τα κακουργήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης, συνολικού ποσού 877.732,74 ευρώ (149.000+728.732,74). Η υπόθεση εκδικάζεται στις 25 Ιουνίου.

Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από αυτές τις υποθέσεις, είχαν διαπιστωθεί άλλες τρεις υποθέσεις ελλειμμάτων στα ταμεία του τέως Δήμου Βόλου, ενώ υποθέσεις ταμειακών ελλειμμάτων είχαν διαπιστωθεί και στους τέως Δήμους Αγριάς και Αισωνίας. Να σημειωθεί ότι, μόνο κατά τη διετία 2011 και 2012, που ήμουν αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου, λήφθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή εννέα (9) αποφάσεις καταλογισμών διαφόρων ποσών σε υπαλλήλους και συναλλασσόμενους με τους πρώην ΟΤΑ που συνενώθηκαν στον νέο Δήμο Βόλου, και δεκαπέντε (15) αποφάσεις πειθαρχικού περιεχομένου. Με την περαίωση των υποθέσεων αυτών, υποβαλλόταν αναφορά στην Εισαγγελία μαζί με τους σχετικούς φακέλους, για την άσκηση ποινικών διώξεων και εν γένει τις δικές της κατά νόμο ενέργειες.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ως δημοτική αρχή αφιερώσαμε τα δύο πρώτα, ιδιαίτερα, χρόνια της ούτως ή άλλως περιορισμένης θητείας μας, στο τιτάνιο έργο να ενοποιήσουμε, εν πλήρει λειτουργία, εννιά (9) ΟΤΑ στον ενιαίο Δήμο Βόλου και εξήντα πέντε (65) δημοτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις σε δύο (2) νέα Νομικά Πρόσωπα, με τεράστια οικονομικά ανοίγματα που ξεπερνούσαν τα 40 εκατ. ευρώ, μεγάλα ταμειακά ελλείμματα και μεγάλο αριθμό υποθέσεων για διερεύνηση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών. Επίσης, στην εφαρμογή διαδικασιών που να διασφαλίζουν την, όσο το δυνατό, πιο διαφανή και σύμφωνη με τη νομοθεσία λειτουργία της Οικονομικής Υπηρεσίας και στην υιοθέτηση ασφαλιστικών δικλείδων, ώστε να περιοριστούν δραστικά, αν όχι εξαφανιστούν, τα νοσηρά, προερχόμενα από το παρελθόν, φαινόμενα που ταλάνισαν τον Δήμο Βόλου, κατά τα πρώτα ιδιαίτερα χρόνια της θητεία μας, και θα συνεχίσουν να τον απασχολούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι ποινικές και άλλες διαδικασίες. Ωστόσο, κάποια νοσηρά φαινόμενα δεν λένε, δυστυχώς, να εκλείψουν. Το ταμειακό έλλειμμα των 263.885,30 ευρώ, που προκλήθηκε στην παρούσα δημοτική περίοδο, δείχνει ότι η προσπάθεια για ασφαλιστικές δικλείδες πρέπει να είναι συνεχής».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου