ΤΟΠΙΚΑ

Από δύο ετών με σακχαρώδη διαβήτη!

από-δύο-ετών-με-σακχαρώδη-διαβήτη-814074

Ολοένα και μικρότερες ηλικίες χτυπά ο σακχαρώδης διαβήτης. Η νόσος εκδηλώνεται ακόμη και σε παιδιά ηλικίας δύο ετών ως αυτοάνοσο νόσημα. Τα αυτοάνοσα παρουσιάζουν επίσης αύξηση τα τελευταία χρόνια και ορισμένες μελέτες συσχετίζουν την εμφάνισή τους με την έλλειψη βιταμίνης D. Η ηλιόλουστη Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς φαίνεται να έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής των παιδιών, που ασχολούνται με δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους και η έκθεση στον ήλιο -μέσω του οποίου παράγεται η βιταμίνη D- είναι περιορισμένη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα παραπάνω ανέφερε η παιδίατρος Κυριακή Τσιρουκίδου σε χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 30ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και απευθυνόταν κυρίως σε εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής που έχουν επιφορτιστεί με την αρμοδιότητα της αγωγής υγείας στα δημοτικά σχολεία.

Σύμφωνα με την κ. Τσιρουκίδου η τάση αύξησης του σακχαρώδη διαβήτη σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες παρατηρείται διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα. Στη χώρα, και κατ’ επέκταση στη Μαγνησία, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία, μόνο εκτιμήσεις που μιλούν για αύξηση των περιστατικών σε παιδιά ηλικίας ακόμη και δύο ετών.

«Η εκδήλωση του νοσήματος είναι πολυπαραγοντική: απαιτεί γενετική προδιάθεση, συμβάλλουν όμως κι άλλοι παράγοντες για να εκδηλωθεί. Εχουν καταγραφεί διάφορα πράγματα όπως ενδοκρινικοί διαταράκτες, ιώσεις, ανεπάρκεια βιταμίνης D. Σίγουρα συμβάλλει η αλλαγή του τρόπου ζωής μας, της διατροφής μας αλλά και του περιβάλλοντος», σημείωσε η κ. Τσιρουκίδου.

Όπως διευκρίνισε, η νόσος διαφέρει από αυτή των ενηλίκων. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 των ενηλίκων ακολουθεί άλλον δρόμο: παχυσαρκία, αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης και όταν φθάσει να εκδηλωθεί υπάρχουν ήδη βλάβες. «Στα παιδιά είναι αυτοάνοσο. Θα πρέπει να το δούμε στο φάσμα των αυτοάνοσων νοσημάτων, το ποσοστό των οποίων επίσης αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία. Θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε και να αλλάξουμε το περιβάλλον και τη ζωή μας», πρόσθεσε η ίδια.

Για παράδειγμα αναφέρθηκε στην έλλειψη βιταμίνης D, τα επίπεδα της οποίας θα πρέπει να ελέγχουν οι γονείς για τα παιδιά τους, δεδομένου ότι μελέτες έχουν συσχετίσει τα αυτοάνοσα με την έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αντώνης Αντωνίου, υπογράμμισε τη σημασία της ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας σε ζητήματα που αφορούν στην υγεία των παιδιών. Ιδιαίτερα δε για το θέμα του σακχαρώδη διαβήτη επεσήμανε ότι και στα σχολεία του νομού παρατηρείται αύξηση των περιστατικών, τα οποία εμφανίζονται αιφνιδίως και σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου