ΤΟΠΙΚΑ

Σπουδαία επέμβαση Βολιώτη γιατρού

σπουδαία-επέμβαση-βολιώτη-γιατρού-814151

Σημαντικό βήμα αποτελεί στο πεδίο της επιστήμης η σπουδαία επέμβαση που πραγματοποιήθηκε στο Mediterranean Hospital of Cyprus στη Λεμεσό από Βολιώτη θωρακοχειρουργό σε 57χρονη ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα σε πρώτο στάδιο, η οποία έλαβε εξιτήριο σε ένα μόνο εικοσιτετράωρο.

Ο Βολιώτης θωρακοχειρουργός Δημήτρης Κυπαρισσόπουλος, ο οποίος έκανε την επέμβαση, επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που σε 24 ώρες λαμβάνει εξιτήριο ασθενής στον οποίο έγινε η συγκεκριμένη επέμβαση.

Ο κ. Κυπαρισσόπουλος, διευθυντής του θωρακοχειρουργικού τμήματος του συγκεκριμένου νοσοκομείου, υπογράμμισε με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι: «Η θωρακοσκοπική λοβεκτομή είναι μια δύσκολη επέμβαση και πιο επικίνδυνη από μια επέμβαση καρδιάς».

Η επέμβαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, διήρκεσε 80 λεπτά και «είναι ένας εξαιρετικά γρήγορος χρόνος για μια επέμβαση που συνήθως χρειάζεται 3 – 4 ώρες. Η ασθενής ξύπνησε από ένα μείζον χειρουργείο, που είναι πιο επικίνδυνο και πιο δύσκολο από μια επέμβαση καρδιάς, ύστερα από μια ώρα έπινε καφέ, σε τρεις ώρες ξεκίνησε να περπατάει και την άλλη μέρα πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στο σπίτι της» ανέφερε ο ίδιος.

Πρόκειται για το πεντηκοστό περιστατικό που χειρουργείο ο Βολιώτης θωρακοχειρουργός, ο οποίος είπε ότι διενήργησε «την επέμβαση με τομή 4 εκατοστών», ενώ «στην κλασική επέμβαση, η τομή είναι 40 εκατοστά».

Η θωρακοσκοπική λοβεκτομή, είναι μια επέμβαση που γίνεται με χρήση κάμερας, υψηλής ευκρίνειας και όπως εξηγεί ο ίδιος: «Η παρακολούθηση γίνεται με ηλεκτρονικά μηχανήματα που έφερα από την Οξφόρδη. Δεν υπάρχουν αντίστοιχα σε Ελλάδα και Κύπρο, και μου δίνουν τη δυνατότητα να βλέπω ανά λεπτό τι συμβαίνει στον ασθενή, αν έχει διαφυγή αέρα, πόσο αίμα χάνει και αν χάνει».

Σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης η ασθενής έχασε 50 κυβικά εκατοστά αίμα, και όπως υπογράμμισε ο Βολιώτης επιστήμονας «όλες αυτές οι επεμβάσεις καταγράφονται, τις δίνω πίσω στους ασθενείς μου σε βίντεο και με την άδειά τους τις αναρτώ και στο διαδίκτυο».

Ο διευθυντής του θωρακοχειρουργικού τμήματος του Mediterranean Hospital of Cyprus, διευκρίνισε ότι υπάρχουν χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που έχουν κάνει λοβεκτομή και νοσηλεύτηκαν από δέκα έως είκοσι μέρες μετά την επέμβαση. «Ηταν ένα μεγάλο στοίχημα για μένα, να λάβει εξιτήριο ασθενής ένα εικοσιτετράωρο μετά την επέμβαση», επεσήμανε.

Τα μέλη της ομάδας του γιατρού Κυπαρισσόπουλου εργάστηκαν συντονισμένα, κάτω από τις εντολές του ίδιου, και όπως υπογράμμισε ο γιατρός «μας χαροποιούν ιδιαίτερα τα αποτελέσματα που ήταν εξαιρετικά. Η χαρά που νιώθω είναι πολύ μεγάλη και είναι σημαντικό ότι τα αποτελέσματα δικαιώνουν τόσο εμένα όσο και την ασθενή».

Ο Βολιώτης επιστήμονας με τη διεθνή δράση επεσήμανε κλείνοντας: «Κάνω σχεδόν καθημερινά τη συγκεκριμένη επέμβαση, η οποία διαρκεί κανονικά ώρες. Η εικόνα της ασθενούς, με τα υπερσύγχρονα μηχανήματα που έχω, μου έδειχνε ότι μπορεί να φύγει, να επιστρέψει στο σπίτι, κι έτσι το τόλμησα και δικαιωθήκαμε και εγώ και η ίδια».

Ανακοίνωση του Mediterranean Hospital

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εξάλλου το Mediterranean Hospital of Cyprus επισημαίνεται ότι: «Αποτελεί τεράστια επιτυχία, ίσως μοναδική στα παγκόσμια ιατρικά δεδομένα, η πραγματοποίηση εξειδικευμένης χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα και η ταχύτατη αποδέσμευση του ασθενούς από το νοσοκομείο μόλις το επόμενο 24ωρο.

Και μόνο το άκουσμα της είδησης, ότι 57χρονη καρκινοπαθής, υποβλήθηκε σε 80λεπτη θωρακοσκοπική λοβεκτομή και έλαβε εξιτήριο την επόμενη ημέρα, όταν η συνήθης πρακτική περιλαμβάνει ένα πολύωρο χειρουργείο, μετά το οποίο οι ασθενείς παραμένουν 1-2 ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας και άλλες 5-7 ημέρες στο νοσοκομείο πριν λάβουν εξιτήριο, δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις.

Το παραπάνω περιστατικό πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από τον αναγνωρισμένο διεθνούς φήμης Ελλαδίτη θωρακοχειρουργό Δημήτρη Κυπαρισσόπουλο και την ομάδα του σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Λεμεσού.

Η συγκεκριμένη επέμβαση πραγματοποιείται αποκλειστικά από τη συγκεκριμένη ομάδα για τέτοια περιστατικά σχεδόν σε καθημερινή βάση, είναι όμως η πρώτη φορά που αποδέσμευσε ασθενή τόσο γρήγορα, δείγμα του τι έπεται».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου