ΤΟΠΙΚΑ

«Προσχηματική η πρόσκληση ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασίες»

προσχηματική-η-πρόσκληση-συριζα-για-814155

Προσχηματική θεωρεί την πρόσκληση ΣΥΡΙΖΑ το Κίνημα Αλλαγής για συνεργασία ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Αυτό τόνισε ο Βασίλης Έξαρχος, διευθυντής της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μιλώντας χθες στη συνέλευση του Δήμου Βόλου στο Volos Palace, ενόψει των εσωκομματικών διαδικασιών που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή, παρουσιάζοντας το εθνικό σχέδιο δράσης του νέου πολιτικού φορέα.

«Το άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μία παραδοξότητα, μία πολιτική αντίφαση. Δεν είναι δυνατόν μία κυβέρνηση που θέλει να λέγεται αριστερή, να συνεργάζεται με την πιο λαϊκή έκφραση της εθνοδεξιάς και την ίδια στιγμή να απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας στο ΚΙΝΑΛ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Έξαρχος, συμπληρώνοντας επίσης πως η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η επιβολή απλής αναλογικής, έτσι όπως τίθεται από την κυβέρνηση «αντί να βοηθάει, απομακρύνει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας», όπως είπε, διότι «δημιουργεί συνθήκες αθέμιτων ανταλλαγμάτων στον δεύτερο γύρο και προβλήματα κυβερνησιμότητας», σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο διευθυντής της ΚΟ της ΔΗΣΥ, το ΚΙΝΑΛ σύντομα θα διοργανώσει εκδήλωση στην Αθήνα στην οποία θα παρουσιάσει κωδικοποιημένες τις προτάσεις του για την Αυτοδιοίκηση, με τον κ. Έξαρχο να συμπληρώνει: «Εμείς συνεργασίες κάναμε και θα κάνουμε γιατί έχουμε βαθιά παράδοση σε αυτές. Είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες και θα αξιολογηθούν οι γενικές, οι ειδικές και οι τοπικές συνθήκες. Θα αποφασιστεί αν και ποιες συνεργασίες θα είναι αυτές. Η συζήτηση έχει ανοίξει σε πανελλήνιο επίπεδο για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση και το ΚΙΝΑΛ άμεσα θα τοποθετηθεί», όπως ανέφερε.

Ο κ. Έξαρχος εμφανίστηκε ακόμη αισιόδοξος ότι το Κίνημα Αλλαγής θα αποτελέσει σύντομα την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, υποστηρίζοντας ότι απώτερος πολιτικός στόχος είναι «να σπάσει το τεχνητό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ» στην πορεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές, στόχος που εκτίμησε πως είναι εφικτό να επιτευχθεί.

Το Σκοπιανό και η συμφωνία

Ο κ. Έξαρχος αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στηλίτευσε τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και υπεραμύνθηκε της απόφασης που έχει λάβει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, να καταγγείλει την κυβέρνηση. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σπέρνει τον εθνικό διχασμό, ενώ σχολιάζοντας τη στάση του Στ. Θεοδωράκη και του Ποταμιού, κατέστησε σαφές ότι «κανείς δεν πρόκειται να θολώσει την ξεκάθαρη θέση του ΚΙΝΑΛ «απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών», την οποία χαρακτήρισε επιζήμια για τη χώρα.

Σε ερώτηση ποιες προβλέπει να είναι επόμενες κινήσεις του Σ. Θεοδωράκη, απάντησε: «Δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους, αλλά ξέρω πως γι’ αυτή την ενότητα εμείς παλεύουμε. Το γεγονός ότι πρέπει να ακολουθούμε μια κουλτούρα σύνθεσης και ενότητας δεν αφορά μόνο τη συμφωνία για το μακεδονικό. Η βάση μας δεν θέλει προσωπικές στρατηγικές. Αυτό που δεσμεύει το ΚΙΝΑΛ είναι η θέση που εκφράζει η πρόεδρος, και αυτό όχι γιατί είναι πρόεδρος, αλλά γιατί υπάρχει διάλογος. Στην προκειμένη περίπτωση είχε συμφωνηθεί πως είμαστε υπέρ της λύσης, αλλά όχι μιας λύσης με σκιές εις βάρος της χώρας», όπως σημείωσε.

Ο κ. Έξαρχος χαρακτήρισε επίσης «παραμύθι» την έξοδο από τα μνημόνια, υπογραμμίζοντας πως το νέο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε μόλις πριν από λίγες μέρες περιλαμβάνει νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν τους πολίτες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου