ΤΟΠΙΚΑ

Χρήστος Μπουκώρος: Μήτρα της συμφωνίας η ιδεολογία της αριστεράς

χρήστος-μπουκώρος-μήτρα-της-συμφωνία-815509

«Η ώρα της αναμέτρησης με τη συνείδησή μας έφτασε» τόνισε, στην ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο βουλευτής Μαγνησίας κάλεσε σύσσωμο το βουλευτικό σώμα να αναμετρηθεί με τη συνείδησή του και να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, διαφυλάσσοντας την ιστορία μας και τη Μακεδονία μας.

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ανέφερε τα εξής: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, θα ξεκινήσω με μια απορία: Εφόσον εκατόν σαράντα κράτη είχαν αναγνωρίσει τον Βόρειο γείτονά μας, γιατί δεν μπήκε στο ΝΑΤΟ;

Είναι όμως μήτρα αυτής της συμφωνίας η ανάγκη για βαλκανική συνεργασία; Όχι! Γιατί η κυβερνητική πολιτική σε αυτό το ζήτημα είναι πενιχρή, μηδενική.

Είναι μήτρα αυτής της συμφωνίας η δήθεν νέα ηρωική διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα; Όχι φυσικά! Διότι στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση είχε δεχθεί το πλέον αλυτρωτικό όρο, την επιτομή του αλυτρωτισμού, τη «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μήτρα αυτής της συμφωνίας είναι η ίδια η ιδεολογία της αριστεράς. Άλλωστε, αριστερά και κίβδηλος, πλαστός και ανιστόρητος μακεδονισμός πάνε χέρι-χέρι, μέχρι τα χρόνια της Κομιντέρν τη δεκαετία του 1920.

Και εδώ εντοπίζουμε τη μεγάλη πολιτική παραδοξότητα. Ενώ η παραδοσιακή και ορθόδοξη αριστερά αναστοχάστηκε και αναθεώρησε ορισμένες από αυτές τις θέσεις, τις πιο βασικές, η «παρδαλή» αριστερά δεν παύει να κάνει ιδεολογική της σημαία τις μεγαλύτερες βαλκανικές τερατογενέσεις, τις μεγαλύτερες ιστορικές στρεβλώσεις.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον -για να έρθουμε στα του σήμερα- την αγωνιώδη προσπάθεια του πρωθυπουργού να στρέψει τη συζήτηση στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι αισθάνεται πως κάτι δεν κάνει καλά στο παρόν. Τι είπαν οι αείμνηστοι Κωνσταντίνος Καραμανλής και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τι είπε ο Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός, τι είπε ο Αντώνης Σαμαράς, τι έκαναν, τι δήλωσαν, τι δεν έκαναν και άλλα άνευ σημασίας, υπό το φως των σημερινών δεδομένων.

Και λέω «άνευ σημασίας», διότι η ιστορία δεν γράφεται ούτε με «αν», ούτε με προθέσεις, ούτε με υποθέσεις. Η ιστορία γράφεται με υπογραφές, είτε αυτές είναι από μελάνι είτε είναι από αίμα. Και σήμερα, κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας, είστε εσείς αυτοί που υπογράφετε. Γράφετε ιστορία, η οποία και θα κριθεί.

Επιπλέον, η αγωνιώδης προσπάθειά σας να καταδείξετε πόσο διαφορετική είναι η σημερινή Νέα Δημοκρατία στο συγκεκριμένο θέμα, σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή ή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μας δημιουργεί βάσιμες υποψίες για ύπαρξη ενοχών στην πλευρά της πλειοψηφίας, ενοχές οι οποίες – κατά την άποψή μου – δεν είναι δικαιολογημένες.

Αντιθέτως, με ό,τι μας κατηγορείτε, εσείς η αριστερά, έχετε μείνει ίδιοι και απαράλαχτοι διαχρονικά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πάντα θέλατε να δώσετε το συνταγματικό όνομα στο γειτονικό κράτος. Και τώρα που γίνατε κυβέρνηση, δεν κάνετε τίποτα άλλο παρά να δίνετε το όνομα, την εθνότητα και τη γλώσσα. Αυτά που πάντα πιστεύατε, αυτά που λέγατε σαν αντιπολίτευση δεκαετίες ολόκληρες, όποιο κι αν ήταν το μέγεθός σας, αυτά υλοποιείτε σήμερα σαν κυβέρνηση.

Εκτιμώ ότι θα τα δίνατε από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής σας, αλλά είχατε σπουδαίες δουλειές να κάνετε, δεν είχατε χρόνο. Υπογράφατε τα μνημόνια το ένα μετά το άλλο! Άλλωστε έννοιες όπως σύνορα, παραδόσεις, εθνικά δίκαια, απελευθερωτικοί αγώνες, έχουν τελείως διάφορη σημασία για εσάς σε σχέση με τα όσα πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Εφόσον ο κύριος πρωθυπουργός έχει τη συνήθεια να ανατρέχει στο τι έλεγαν στο παρελθόν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, θα του θυμίσουμε τι λέγανε ορισμένα από τα δικά του στελέχη.

Ακούστε μια φράση: «Οι υπογράφουσες και οι υπογράφοντες υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα. Δεν υπάρχει κανένα εθνικό συμφέρον που να διακυβεύεται, αν δοθεί στο γειτονικό κράτος η συνταγματική του ονομασία». Διακόσια επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΝ τότε, 2008, εφημερίδα «ΑΥΓΗ», κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης στο Βουκουρέστι. Μπορείτε να ανατρέξετε στα αρχεία. Βεβαίως, πολλά από αυτά τα διακόσια στελέχη υπηρετούν σήμερα σε σημαίνουσες κυβερνητικές θέσεις.

Ακούστε και μια άλλη φράση: «Σας αποκαλώ Μακεδονία, όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος». Στέλιος Κούλογλου, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, σε Σκοπιανή σελίδα τον Απρίλιο του 2014.

Αν ψάξουμε σε κάποιες άλλες ακραίες και δορυφορικές συλλογικότητες και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα, μπορεί να ανακαλύψουμε και διακηρύξεις του τύπου ότι δεν υπάρχει καν ελληνική Μακεδονία! Αυτή είναι η ιδεολογία σας. Αυτό κάνετε σήμερα. Αυτές ήταν πάντα οι θέσεις σας, πάντα πιστεύατε ότι στα σύνορά μας υπάρχει ένα μακεδονικό έθνος που μιλάει μια μακεδονική γλώσσα και διατηρεί το απόλυτο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

Εκείνο που προκαλεί, όμως, εντύπωση σήμερα είναι η δική σας προσπάθεια ετεροπροσδιορισμού. Δεν είναι τίποτα άλλο αυτή, παρά μια προσπάθεια να ψαρέψετε στα θολά νερά και να κερδοσκοπήσετε πολιτικά.

Διότι ενώ ξέρετε ότι με βάση τα όσα πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού -το 80% και πλέον- αυτή τη συμφωνία προκαλεί εθνική ζημιά, απτόητοι επιδιώκετε ταυτόχρονα και κομματικά οφέλη. Λειτουργείτε ως πολιτικοί τοκογλύφοι!

Αυτή η προσπάθειά σας να ψαρέψετε στα θολά νερά καταδεικνύεται και από τις τελευταίες απέλπιδες προσπάθειες του πρωθυπουργού να ενδυθεί τον μανδύα του Καραμανλισμού. Είναι, όμως, μεγάλα τα παπούτσια του Καραμανλή για να τα φορέσει ο κ. Τσίπρας. Μόλις προχθές στη φιλική του ΕΡΤ είπε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει μόνο μία και ελληνική Μακεδονία.

Αντιθέτως, εμείς της Κεντροδεξιάς με έντονη συγκίνηση θυμόμαστε μία από τις τελευταίες δηλώσεις του Εθνάρχη, ο οποίος δακρυσμένος έλεγε ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική». Όμως, ποιον Καραμανλή προσπαθεί να μιμηθεί ο κ. Τσίπρας; Μήπως τον πρώην πρωθυπουργό; Ο πρώην πρωθυπουργός για το ίδιο θέμα είπε ένα ηχηρό «Όχι» απέναντι στους ισχυρούς της γης. Ο κ. Τσίπρας λέει ένα βροντερό «Ναι» απέναντι σε έναν αδύναμο Ζάεφ.

Είναι η προσπάθεια σας για πολιτική κερδοσκοπία που αποδεικνύει τον πολιτικό σας καιροσκοπισμό. Αλλά είπαμε αυτή είναι η ιδεολογία σας. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω το ίδιο, για τα ΠΑΣΟΚογενή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα για όσους προέρχονται από τη Μακεδονία. Εκείνοι άλλα έλεγαν και, βεβαίως, θα κριθούν αυστηρά και από τον λαό και από την ιστορία.

Δεν μπορώ να πω τα ίδια, κυρίως, για τον κυβερνητικό σας εταίρο, τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι διακατέχονται από εμμονικό κυβερνητισμό. Οι ΑΝΕΛ δίνουν το όνομα της Μακεδονίας και κερδίζουν μόνο ένα γράμμα στο δικό τους όνομα. Μετατρέπονται σε ΑΝΘΕΛ. Και για να μην γίνει καμμιά παρεξήγηση, δεν εννοώ «ανθέλληνες», μακριά από εμένα τέτοιες ταμπέλες, εννοώ ακριβώς αυτό που κάνουν. ΑΝΘΕΛ, δηλαδή «αν θέλεις εξουσία, υπογράφεις τα πάντα, είτε ευθέως είτε πλαγίως, όπως σήμερα». Αυτό κάνει ο κυβερνητικός σας εταίρος.

Σταματήστε, λοιπόν, τις σκληρές διαπραγματεύσεις. Έκκληση σας κάνω. Τις πληρώνει ακριβά η χώρα και ανοίγετε κακούς λογαριασμούς με την ιστορία».

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας, αφού υπογράμμισε ότι υπερψηφίζει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, τόνισε ότι «Αν όχι για τη Μακεδονία μας, τότε γιατί και για ποιον; Ήρθε η ώρα της αναμέτρησης του καθενός μας με τη συνείδησή του. Και είναι η μάχη με τη συνείδηση του καθενός και της καθεμιάς σκληρή και αδυσώπητη. Αποφασίστε, λοιπόν!».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου