ΤΟΠΙΚΑ

Μάγεψαν οι μικροί πρωταγωνιστές

μάγεψαν-οι-μικροί-πρωταγωνιστές-816174

Πανελλήνια πρώτη προβολή χθες το πρωί στη μεγάλη οθόνη των Village Cinemas στον Βόλο έκανε η κινηματογραφική ταινία των μαθητών του 19ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου «Ελλάδα, Καλή Διασκέδαση». Για πρώτη φορά στα χρονικά της Μαγνησίας -ίσως και της χώρας- μία κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστές τους μαθητές ενός δημοτικού σχολείου, μπαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες και προβάλλεται στη μεγάλη οθόνη. Η μεγάλη πρεμιέρα τα είχε όλα: οι δύο αίθουσες προβολής ήταν ασφυκτικά γεμάτες από τους λιλιπούτειους πρωταγωνιστές, εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους, το παρών έδωσαν επίσημοι προσκεκλημένοι, και όλοι χειροκροτούσαν μετά από κάθε σκηνή, επιβραβεύοντας την προσπάθεια που έκαναν τα νέα ταλέντα της μεγάλης οθόνης…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το «Ελλάδα, Καλή Διασκέδαση» είναι μια σπονδυλωτή κινηματογραφική ταινία που δημιουργήθηκε από μαθητές και εκπαιδευτικούς του 19ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και αποτελεί το επιστέγασμα της δράσης που αναπτύχθηκε τη φετινή σχολική χρονιά.

Στο σενάριο, τη σκηνοθεσία, τις κινηματογραφικές λήψεις οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, και μπροστά από τις κάμερες οι μαθητές «ζωντάνεψαν» σκηνές από τον ελληνικό κινηματογράφο, από τη δεκαετία του ’40 έως σήμερα. Το σενάριο αποτυπώνει πώς διασκεδάζει ο Ελληνας στο πέρασμα των χρόνων και οι μικροί πρωταγωνιστές το αποτύπωσαν με ζήλο και ταλέντο, χορεύοντας και τραγουδώντας.

Τα γυρίσματα έγιναν σε χώρους και επιχειρήσεις της ίδιας της πόλης, ενώ ενεργός ήταν ο ρόλος των γονέων που μπήκαν σε ρόλο… αμπιγιέζ και φρόντιζαν για τις καθημερινές μετακινήσεις στο χώρο των γυρισμάτων των μικρών τους αστεριών.

Η έναρξη προβολής της ταινίας όταν τα φώτα στις κινηματογραφικές αίθουσες χαμήλωσαν, συνοδεύτηκε από επιφωνήματα ενθουσιασμού και χειροκροτήματα. Κανείς δεν είχε δει έως και χθες την ταινία. Με αγωνία οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές «καρφώθηκαν» στη μεγάλη οθόνη για να δουν τον εαυτό τους και τους συμμαθητές τους, με συγκίνηση οι γονείς καμάρωσαν για την προσπάθεια των παιδιών τους.

Τι δήλωσαν οι πρωταγωνιστές

«Στην αρχή νόμιζα ότι δεν θα τα καταφέρω, ότι θα ντραπώ. Δεν ντράπηκα τόσο πολύ. Ηταν μια ωραία εμπειρία και νιώθω πολύ χαρούμενη. Θα ήθελα να γίνω ηθοποιός», ανέφερε η μαθήτρια της Στ’ τάξης του σχολείου Βιβή Γιαμαρέλου που ήταν η πρωταγωνίστρια στο «Ξύλο Βγήκε από τον Παράδεισο». Υποδύθηκε με σκέρτσο και νάζι τον ρόλο της Λίζας Παπασταύρου που είχε ερμηνεύσει η Αλίκη Βουγιουκλάκη, και συγκεκριμένα πρωταγωνίστησε στη σκηνή όπου ακούγεται το τραγούδι «Νιάου βρε γατούλα». Η ίδια ετοιμάζεται από το νέο σχολικό έτος να πάει στο γυμνάσιο, και μολονότι στεναχωριέται που θα χάσει τους φίλους της ταυτόχρονα νιώθει χαρούμενη που θα κάνει καινούριους και θα γνωρίσει νέους καθηγητές.

Ως άλλος Γιώργος Αρμένης, ο μαθητής της Ε’ τάξης Δημήτρης Καραμπούτας υποδύθηκε τον Τσετσένογλου στην ταινία «Όλα είναι δρόμος». «Εγώ χόρεψα στη σκηνή που γυρίσαμε. Ηταν η πρώτη φορά και ήταν μια ωραία εμπειρία. Χαίρομαι που είδα τον εαυτό μου στην οθόνη. Οι συμμαθητές μου μου είπαν ότι ήμουν καλός πρωταγωνιστής», είπε.

Ο Παναγιώτης Τσινίκας, μαθητής της Α’ τάξης του σχολείου, ήταν ένα από τα ναυτάκια που πλαισίωσαν την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό». «Είπαμε τραγούδια και χορέψαμε. Μου άρεσε που συμμετείχα. Θα το ξαναέκανα», είπε ο μικρός ηθοποιός.

Το επιστέγασμα της προσπάθειας

«Φθάσαμε στο τέλος, ήταν ένα επίτευγμα. Θεωρώ ότι πετύχαμε τον στόχο μας που δεν ήταν άλλος από το να έχουν τα γυρίσματα της ταινίας παιδευτικό χαρακτήρα. Είναι το επιστέγασμα της προσπάθειας και είμαστε ευτυχισμένοι», δήλωσε ο διευθυντής του 19ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, Λάμπρος Σδρόλιας.

«Ως γονείς νιώθουμε υπερήφανοι, συγκινημένοι. Τα παιδιά έζησαν στο έπακρο την εμπειρία και πήραν ένα εφόδιο. Γνωρίζουν πλέον τι γίνεται και πίσω από τις κάμερες. Ένα μεγάλο μπράβο στους εκπαιδευτικούς που είχαν τη θέληση και την υπομονή να διδάξουν στα παιδιά μας όλα τα όμορφα πράγματα που έμαθαν», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, Γαρυφαλλιά Γανωτοπούλου.

Στην πρεμιέρα υπήρχαν και επίσημοι προσκεκλημένοι. Εκ μέρους του βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου, παραβρέθηκε η κ. Μαρία Διούδη.

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος, υπογράμμισε την αξία των δράσεων που αναπτύσσονται στα σχολεία. «Τα σχολεία μας κάθε φορά παρουσιάζουν όμορφες και πρωτότυπες δράσεις. Αυτή τη φορά η ταινία είναι ξεχωριστή, γιατί θα προβληθεί στη μεγάλη οθόνη και ίσως είναι η μοναδική στην Ελλάδα μαθητική ταινία που μπαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες», είπε.

«Εχουν γίνει πολλές απόπειρες από τα σχολεία να γυριστούν ταινίες. Είναι όμως η πρώτη φορά που μια ταινία μαθητών παρουσιάζεται στη μεγάλη οθόνη και έρχεται να μεγεθύνει την προσπάθεια που έγινε. Όλα αυτά χάρη στη συνεργασία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και των Village», τόνισε ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Αντώνης Αντωνίου.

«Δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, να δημιουργήσουν, να δουν τον εαυτό τους στη μεγάλη οθόνη και να χαρούν. Το σημαντικό είναι οι στενοί δεσμοί που δημιουργήθηκαν μεταξύ τους και θα τους ακολουθούν για μια ζωή», ανέφερε η γραμματέας της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου, Εφη Διανέλλου.

Τα Village κοντά στα παιδιά

Η προβολή της ταινίας, όπως επίσης η επεξεργασία του ήχου και της εικόνας για να είναι το αποτέλεσμα πιο άρτιο, καθώς και η διάθεση των δύο αιθουσών έγινε με προσφορά από την εταιρεία Village. «Η εταιρεία δεν δίστασε ούτε στιγμή. Στηρίζουμε τις ενέργειες των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Πόσο μάλλον όταν οι πρωτοβουλίες τους αφορούν σε αναβίωση αξέχαστων στιγμών του ελληνικού κινηματογράφου», υπογράμμισε ο υπεύθυνος του κινηματογράφου Village Βόλου, Χρήστος Τσιμπίδας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου