ΤΟΠΙΚΑ

Διεθνής γεύση …με άρωμα Βόλου

διεθνής-γεύση-με-άρωμα-βόλου-816178

Κορυφαία θέση στις προτιμήσεις των καλοφαγάδων καταλαμβάνει το περίφημο κασέρι «Μαυροσκορδάτο», δημιούργημα Βολιωτών, που διακρίθηκε με χρυσό βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό γαστρονομίας του International Taste and Quality Institute που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Η βολιώτικη επιχείρηση «Καρακάνας», που έλαβε μέρος στον διαγωνισμό, διακρίθηκε με χρυσά αστέρια για τη γεύση και την ποιότητα των προϊόντων της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ένα κορυφαίο προϊόν συνεργασίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μεταξύ άλλων κέρδισε χρυσή διάκριση το κασέρι με μαύρο σκόρδο, το οποίο παράγεται από τον Βολιώτη Παναγιώτη Γανωτή, στην πρότυπη φάρμα του που βρίσκεται στο Κατηχώρι. Το πηλιορείτικο «Μαυροσκορδάτο» μαγεύει τους εκλεκτούς ουρανίσκους με την υπογραφή του Τυροκομείου Καρακάνας και της «Down Village», όπως ονομάζεται η φάρμα που δημιούργησε με πολύ μεράκι και έμπνευση ο 33χρονος Παναγιώτης.

Ο ίδιος παραβρέθηκε στην τελετή βράβευσης μαζί με την αδελφή του Αγγελική Γανωτή, εκπρόσωπο της εταιρείας στην Ολλανδία, ενώ όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Είναι καθοριστική η συνεργασία με το Τυροκομείο «Καρακάνας», που έχει ιστορία πολλών ετών, και τον σεφ Γρηγόρη Χέλμη, ο οποίος βάζει τη σφραγίδα του στο γευστικό αποτέλεσμα».

Το μαύρο σκόρδο της Down Village, μία υπερτροφή με εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και διπλάσιες (σε σχέση με το λευκό) θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, αναμείχθηκε με το παραδοσιακό κασέρι εξαιρετικής ποιότητας του Τυροκομείου Καρακάνας και το αποτέλεσμα ήταν το «Μαυροσκορδάτο». Ενα γαστρονομικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, που ανήκει στην κατηγορία των superfoods, ήρθε για να κερδίσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους και διατίθεται σε επιλεγμένα καταστήματα στη Μαγνησία, την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Αλεξανδρούπολη, αλλά και στην Ολλανδία και την Αγγλία, όπου και εξάγεται.

«Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που βραβεύεται το κασέρι και του χρόνου θα στείλουμε στον διαγωνισμό το μαύρο σκόρδο ως αυτούσιο προϊόν, καθώς επίσης και τυρί που παράγουμε στην Ολλανδία με αντίστοιχο Ολλανδό τυροκόμο, το οποίο είναι επίσης μοναδικό στον κόσμο», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Γανωτής, με ρίζες από το Κατηχώρι και το Τρίκερι.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η συνεργασία με τον Παναγιώτη Καρακάνα, που συνεχίζει με έμπνευση την οικογενειακή παράδοση, και τον Γρηγόρη Χέλμη, ο οποίος ήταν καθηγητής του στη Σχολή «Le Gourmet» του Βόλου, από την οποία αποφοίτησε με αριστείο το 2007.

H Down village σε συνεργασία με το Τυροκομείο Καρακάνα δημιούργησαν το «Μαυροσκορδάτο», χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή συνταγή του Π.Ο.Π Κασεριού Βόλου, αναμειγμένο με αποξηραμένο μαύρο σκόρδο, το οποίο μπαίνει στο ωριμαντήριο για τουλάχιστον 5 μήνες. Το αποτέλεσμα είναι ένα τυρί με βουτυράτη γεύση, μαλακή υφή και διακριτική γεύση μαύρου σκόρδου. Καθώς προχωράει η διαδικασία ωρίμανσης, τα αρώματά του δένουν και πλέον μέρος της παραγωγής έχει μείνει στο ωριμαντήριο για περαιτέρω παλαίωση και δοκιμή, ενώ το υπόλοιπο διατίθεται σε περιορισμένη ποσότητα. Οι διεθνείς διακρίσεις που αποσπά το συγκεκριμένο προϊόν είναι μια ακόμη επιβράβευση μιας καινοτόμας προσπάθειας, εμπνευσμένης και τολμηρής, που, όπως όλα δείχνουν, κερδίζει σταθερά έδαφος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου