ΤΟΠΙΚΑ

Νέοι αγρότες στο διαδικτυακό… θρανίο

νέοι-αγρότες-στο-διαδικτυακό-θρανίο-816867

Μεγάλο το ενδιαφέρον από νέους αγρότες κυρίως από τη Θεσσαλία, αλλά και από άλλες περιοχές στην Ελλάδα, όπως η Πελοπόννησος, να παρακολουθήσουν on line και δωρεάν μαθήματα για τα φαρμακευτικά φυτά στην ιστοσελίδα businessplants.eu που δημιούργησε το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η καινοτόμος ιστοσελίδα για την κατάρτιση ενδιαφερόμενων στα θεραπευτικά φυτά, μέσω της οποίας ο ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει ακόμη και πιστοποίηση εφόσον ολοκληρώσει τον κύκλο των μαθημάτων, παρουσιάστηκε προχθές σε μια κατάμεστη από ενδιαφερόμενους αίθουσα. Μεταξύ των συμμετεχόντων οι σπουδαστές τομέα γεωπονικής ΙΕΚ της περιοχής, που ενδιαφέρονται για το αντικείμενο προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Η πλατφόρμα θα είναι ολοκληρωμένη 100% έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε και λήγει η διάρκεια του διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος, στο οποίο το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι συντονιστής – εταίρος.

Προς το παρόν, όποιος το επιθυμεί μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα και να παρακολουθήσει κανονικά τα μαθήματα. Ηδη μάλιστα ορισμένοι, κυρίως νέοι αγρότες από την περιοχή της Θεσσαλίας, έχουν ήδη ξεκινήσει τα πρώτα μαθήματα. Η μοναδική εκκρεμότητα που υπάρχει αφορά στην έκδοση της πιστοποίησης, ενότητα που θα είναι έτοιμη έως τον Σεπτέμβριο.

«Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που προσφέρει κατάρτιση στα θεραπευτικά φυτά, από τη βιολογική καλλιέργεια μέχρι την παραγωγή, επεξεργασία, πιστοποίηση, τυποποίηση, εμπορία, τις φαρμακευτικές χρήσεις. Απευθύνεται δε σε διαφορετικές ομάδες – στόχους: αγρότες, γιατρούς, επιχειρηματίες, ανθρώπους που απλά ενδιαφέρονται να πάρουν κάποιες πληροφορίες ή να παρακολουθήσουν ορισμένα μαθήματα. Η καλλιέργεια και η αξιοποίηση των θεραπευτικών φυτών αποτελεί μία γόνιμη διέξοδο στον πρωτογενή και όχι μόνο τομέα και ως τέτοια αποφασίσαμε να προτείνουμε τη δημιουργία του καινοτόμου προγράμματος κατάρτισης», ανέφερε ο συντονιστής του έργου Χαράλαμπος Σαμαντζής.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του προγράμματος, Δημήτρη Δερβένη, ένα από τα καινοτόμα στοιχεία της πλατφόρμας είναι η εκτίμηση οικονομικών εσόδων ανά καλλιέργεια φυτού. «Καινοτόμο είναι επίσης το στοιχείο ότι ο καθένας μπορεί να επιλέξει τα μαθήματα που θα πάρει ανάλογα με το μορφωτικό του επίπεδο, το είδος των μαθημάτων ανάλογα με τον στόχο του, ακόμη και να πάρει αν το επιθυμεί πιστοποίηση εφόσον ολοκληρώσει τον κύκλο των μαθημάτων. Είναι προσωποποιημένο και εξειδικευμένο πρόγραμμα που δεν θέτει περιορισμούς απευθύνεται σε όλους ανάλογα με το ενδιαφέρον τους πάνω στα θεραπευτικά φυτά», σημείωσε ο κ. Δερβένης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου