ΤΟΠΙΚΑ

«Μάτι» στο δίκτυο ύδρευσης σε Μακρινίτσα, Πορταριά, Ιωλκό, Αγριά και Αρτέμιδα

μάτι-στο-δίκτυο-ύδρευσης-σε-μακρινί-816905

Εξοικονόμηση νερού μέσα από τη μείωση διαρροών σε ποσοστό τουλάχιστον 80% αναμένεται να πετύχει η ΔΕΥΑΜΒ μέσα από ένα νέο έργο προϋπολογισμού 2.634.100 ευρώ, που θα προτείνει να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι». Πρόκειται για την επέκταση του συστήματος τηλε-ελέγχου, τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης στις δημοτικές ενότητας Μακρινίτσας, Πορταριάς, Ιωλκού, Αγριάς και Αρτέμιδος.

Με το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο ύδρευσης. Θα γίνεται καταμέτρηση του νερού που μπαίνει και που βγαίνει, θα γίνεται αποτελεσματική απολύμανση, ποιοτικός έλεγχος ενώ ταυτόχρονα θα αναπτυχθεί σύστημα ελέγχου διαρροών των δικτύων προκειμένου αυτές να αντιμετωπίζονται άμεσα.

Η μελέτη του έργου εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου στη συνέχεια να υποβληθεί πρόταση προς τον «Φιλόδημο Ι». Από το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου 2.634.100 ευρώ, 100.000 ευρώ θα διατεθούν για την ηλεκτροδότηση των 48 σταθμών συλλογής πληροφοριών.

Το έργο της ύδρευσης δεν θα είναι το μοναδικό που θα τεθεί προς έγκριση στον «Φιλόδημο», που σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Αρη Σαββάκη ανοίγει αύριο Παρασκευή 15 Ιουνίου.

Πρόταση θα κατατεθεί και για δύο έργα της αποχέτευσης: τη δημιουργία καταθλιπτικού αγωγού, του γνωστού και ως «δίδυμου», και για την αναβάθμιση του παλιού μηχανολογικού εξοπλισμού των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων.

«Μέσω του προγράμματος “Φιλόδημος” υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων ύδρευσης και αποχέτευσης. Το πρόγραμμα ανοίγει την Παρασκευή και θα ήθελα να συγχαρώ τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ, που σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάρτισαν τις προτάσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε από τους πρώτους προτάσεις χρηματοδότησης έργων», τόνισε στη χθεσινή συνεδρίαση ο κ. Σαββάκης. Σημειώνεται ότι το έργο αναβάθμισης του παλιού μηχανολογικού εξοπλισμού των ΕΕΛ είναι προϋπολογισμού 1.417.000 ευρώ.

Αλλαγές στον κανονισμό για τους λιποσυλλέκτες

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ άλλαξε και ο κανονισμός αποχέτευσης της υπηρεσίας, στο σκέλος που αφορά στους υπόχρεους για την τοποθέτηση λιποσυλλεκτών στις επιχειρήσεις τους.

Αφορμή για την αλλαγή του κανονισμού και την εναρμόνισή του με το ισχύον εθνικό πλαίσιο αποτέλεσαν οι έντονες αντιδράσεις κρεοπωλών της περιοχής στα πρόστιμα των 200 ευρώ που τους επιβλήθηκαν στους λογαριασμούς ύδρευσης, μετά από έλεγχο κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν εγκαταστήσει λιποσυλλέκτες.

Πλέον κρεοπώλες, ιχθυοπώλες, καφενεία, καφετέριες εξαιρούνται από την υποχρέωση εγκατάστασης λιποσυλλεκτών, με τον κ. Σαββάκη να διευκρινίζει ότι υπόχρεοι θα είναι μόνο όσοι κρεοπώλες, ιχθυοπώλες, καφενεία ή καφετέριες διαθέτουν χώρο κουζίνας και παράγουν μαγειρικά λίπη.

«Το μέτρο δεν είναι εισπρακτικό, είναι μέτρο συμμόρφωσης. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και όσοι παραλαμβάνουν λογαριασμούς με πρόστιμα 200 ευρώ αυτά μπορούν να ανακληθούν αν τοποθετήσουν λιποσυλλέκτες στις επιχειρήσεις τους», τόνισε ο κ. Σαββάκης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου