ΤΟΠΙΚΑ

Απαιτητικά χθες τα θέματα σε Μαθηματικά και Αρχαία

απαιτητικά-χθες-τα-θέματα-σε-μαθηματι-818489

Χωρίς προβλήματα κύλησε και η χθεσινή -δεύτερη- ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων της Μαγνησίας, που διαγωνίστηκαν στα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών και των Μαθηματικών. Μοναδικό σημείο προβληματισμού, ορισμένα τσαλακωμένα και με στίγματα μελανιού τετράδια, για τα οποία έγιναν ενέργειες προς το Υπουργείο Παιδείας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα θέματα των Μαθηματικών που έδωσαν οι υποψήφιοι των ομάδων προσανατολισμού θετικών σπουδών και οικονομίας και πληροφορικής χαρακτηρίστηκαν απαιτητικά ως προς τις πράξεις τους, χωρίς ωστόσο τις καινοτομίες και τις δυσκολίες της προηγούμενης χρονιάς. Τα τρία πρώτα απευθύνονταν σε καλά διαβασμένους, ενώ το τέταρτο ζήτημα κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο.

Στα Αρχαία το διδαγμένο κείμενο ήταν από την Πλάτωνος Πολιτεία (519c-520a) ενώ το αδίδακτο κείμενο ήταν από την Αριστοτέλους Ρητορική, και συγκεκριμένα ένα απόσπασμα για τη σχέση ρητορικής και διαλεκτικής. Χαρακτηρίστηκαν βατά για τους υποψηφίους.

Χθες, στη διαδικασία των πανελλαδικών έλαβαν μέρος συνολικά 1.240 υποψήφιοι από τους 1.291, το ποσοστό συμμετοχής δηλαδή ανήλθε στο 96,05%. Στη χερσαία Μαγνησία το ποσοστό ήταν 96,19% και στα νησιά 92,86%.

Από τους 476 υποψηφίους της ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών, Αρχαία έδωσαν οι 463. Από τους 500 των Θετικών Σπουδών Μαθηματικά έδωσαν οι 479 και από τους 315 της Ομάδας Οικονομίας και Πληροφορικής εξετάσεις έδωσαν οι 298.

Η λήψη των θεμάτων ξεκίνησε στις 8:30 το πρωί στα 21 εξεταστικά κέντρα και ολοκληρώθηκε στις 8:38π.μ. Εως τις 9 το πρωί είχε ξεκινήσει η γραπτή εξέταση στο σύνολο των εξεταστικών κέντρων και στις 10 το πρωί σημειώθηκαν οι πρώτες αποχωρήσεις.

Σήμερα, Τρίτη 12 Ιουνίου, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα συνεχιστούν για τους 321 υποψηφίους των ΕΠΑΛ στα μαθήματα: Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης, Στοιχεία Μηχανών, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Σύγχρονες Γεωργικής Επιχειρήσεις, Ιστορία των Τεχνών – Εργα και Δημιουργοί.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΓΕΛ έχει ως εξής:

Αύριο Τετάρτη 13 Ιουνίου οι υποψήφιοι της ομάδας ανθρωπιστικών σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Ιστορίας, οι υποψήφιοι θετικών σπουδών στη Φυσική και οι υποψήφιοι σπουδών οικονομίας και πληροφορικής στο μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματισμένο Περιβάλλον.

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου οι υποψήφιοι των ανθρωπιστικών σπουδών θα δώσουν Λατινικά, των θετικών σπουδών Χημεία και των σπουδών οικονομίας και πληροφορικής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ ολοκληρώνονται την Τρίτη 19 Ιουνίου με το μάθημα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας και Βιολογίας για τους υποψηφίους των θετικών σπουδών.

Πρόβλημα με τα τετράδια εξέτασης

Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας εξετάστηκε πρόβλημα που διαπιστώθηκε με τετράδια υποψηφίων σε τουλάχιστον τρία μέχρι στιγμής εξεταστικά κέντρα του νομού.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Σωκράτη Σαβελίδη, σε τουλάχιστον τρία εξεταστικά κέντρα ορισμένα τετράδια υποψηφίων είτε έχουν κυματοειδή μορφή είτε έχουν στίγματα μελανιού σε μέγεθος φακής. Τα τετράδια έχουν εντοπιστεί και «απομονωθεί» από τις λυκειακές επιτροπές εξετάσεων που ανέφεραν το θέμα στον διευθυντή. Ο κ. Σαβελίδης με τη σειρά του ενημέρωσε το Υπουργείο Παιδείας. Διαφοροποιήσεις στα τετράδια μπορεί να συνδεθούν και με πρόβλημα ταυτοποίησης γραπτού υποψηφίου, και γι’ αυτό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαβελίδης, το υπουργείο απάντησε, και τα 200 περίπου «προβληματικά» τετράδια αντικαταστάθηκαν από τα άλλα που έχει σε απόθεμα η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας (περίπου 800 κομμάτια).

Νέα επιτυχία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ: «Πέτυχε» το θέμα στα Αρχαία Ελληνικά

Και νέα επιτυχία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και του φιλολόγου Δημήτρη Χρυσόπουλου που αρθρογραφεί στην εφημερίδα. Μετά το θέμα της έκθεσης της περασμένης Παρασκευής, «πέτυχαν» και το δεύτερο σκέλος στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, στο οποίο εξετάζονταν χθες οι υποψήφιοι των ανθρωπιστικών σπουδών.

Συγκεκριμένα, στο φύλλο της Κυριακής 27 Μαΐου 2018 (φωτό) ο Δημήτρης Χρυσόπουλος έδινε ως προτεινόμενο θέμα στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών απόσπασμα της Πολιτείας του Πλάτωνα, το οποίο «έπεσε» και στις πανελλαδικές. Οι απαντήσεις στα προτεινόμενα θέματα δημοσιεύτηκαν στο www.taxydromos.gr δίνοντας την ευκαιρία στους υποψηφίους να κάνουν μία καλή επανάληψη.

«Τα θέματα κρίνονται και σήμερα (σ.σ. χθες) βατά. Ως προς το διδαγμένο κείμενο δόθηκε απόσπασμα από την Πολιτεία του Πλάτωνα. Τα ζητούμενα υπήρξαν αρκετά κατανοητά και αντιμετωπίσιμα ακόμη και από τους μέτριους μαθητές. Καινοτομία αποτελεί το θέμα Β3 (εισαγωγή) το οποίο ήταν αντιστοίχιση. Σχετικά με το αδίδακτο κείμενο, δόθηκε χωρίο από τη ρητορική του Αριστοτέλη, γεγονός που δημιουργεί κάποιες εύλογες δυσκολίες αναφορικά με την απόδοση του περιεχομένου του στη νέα ελληνική, αλλά τα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα κινήθηκαν στη λογική των προηγούμενων ετών χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Καλή συνέχεια σε όλα τα παιδιά», ανέφερε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δημήτρης Χρυσόπουλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου