ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιξε πανιά η Ναυτική Εβδομάδα

ανοιξε-πανιά-η-ναυτική-εβδομάδα-818505

Εντυπωσιακό ξεκίνημα των εκδηλώσεων χθες στο προαύλιο του Αγίου Κωνσταντίνου – Το Σάββατο 16 Ιουνίου ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής στον Βόλο

Με την πυξίδα στραμμένη στον Βορρά και τιμώμενη πόλη τη Μασσαλία άνοιξε χθες πανιά η Ναυτική Εβδομάδα, οδηγώντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τον Βόλο και τη Μαγνησία σε θαλασσινούς δρόμους που αναδεικνύουν μια παράδοση η οποία χάνεται στο βάθος των αιώνων. Όπως ανήγγειλε ο πρόεδρος του ΟΛΒ Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, στις εκδηλώσεις του ερχόμενου Σαββάτου 16 Ιουνίου θα παραβρεθεί ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Στη χθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, Τούρκοι ιστιοπλόοι που ακολουθούν τη ρότα της Αργοναυτικής εκστρατείας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σε ρυθμούς Ναυτικής εβδομάδας πάλλεται από χθες ο Βόλος, με την κορυφαία ναυτική διοργάνωση της πόλης να μονοπωλεί για μια ακόμη χρονιά το ενδιαφέρον. Εντυπωσιακή ήταν εξάλλου η παρουσία ναυταθλητικών συλλόγων, αλιέων αλλά και ιδιοκτητών σκαφών, οι οποίοι υποδέχτηκαν με βεγγαλικά τη μεγάλη γιορτή της πόλης, κάνοντας τη νύχτα μέρα, ενώ ταυτόχρονα χτυπούσε χαρμόσυνα η καμπάνα του Αγίου Κωνσταντίνου.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην επίσημη πρώτη που ξεκίνησε με τον αγιασμό που τέλεσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τη θάλασσα της ειρήνης που ενώνει τους λαούς και προανήγγειλε το ταξίδι – προσκύνημα στα ελληνόφωνα χωριά της κάτω Ιταλίας, που διοργανώνει η Μητρόπολη Δημητριάδος μέσω της «Μαγνήτων κιβωτού» με τοπικούς φορείς.

Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία αναφέρθηκε στα δώρα που χάρισε απλόχερα η φύση, αλλά και η θέση που κατέχει ο Βόλος, ο οποίος βρίσκεται σε απόλυτη σύνδεση με τη θάλασσα, με σημείο αναφοράς το Πήλιο «και την ευλογία του Θεού» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τον λόγο πήρε κατόπιν ο πρόεδρος του ΟΛΒ, Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη ναυτική παράδοση των κατοίκων της Μαγνησίας, που ανάγεται πριν από την εποχή του Χαλκού και πριν ακόμη την Αργοναυτική εκστρατεία, όπως υπογράμμισε. Ο κ. Σταυριδόπουλος αναφέρθηκε στον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει διαχρονικά η θάλασσα, από τον μύθο μέχρι τη σημερινή πραγματικότητα, και τόνισε ότι «είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι διότι πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά η Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο χάρη στη συνεργασία πολλών φορέων».

Στη συνέχεια η Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά, πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου, μίλησε για τη Μασσαλία, που είναι τιμώμενη πόλη. Τη σκυτάλη πήραν το σχολείο «Αγιος Ιωσήφ» και η Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, ενώ πραγματοποιήθηκαν παράλληλες αθλητικές και προσκοπικές δραστηριότητες.

Σήμερα Τρίτη 12 Ιουνίου στις 20.30, στον ίδιο χώρο διοργανώνεται ομιλία της Μαίρης Τσακνάκη – Γαβαλά, προέδρου του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου Βόλου, για τον φιλέλληνα Ροζέρ Μιλλιέ και συναυλία της Κιθαριστικής Ορχήστρας Βόλου υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Φουντούλη. Από τις 17.30 έως τις 20.30 προγραμματίζονται παράλληλες αθλητικές και προσκοπικές δραστηριότητες μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Αύριο Τετάρτη 13 Ιουνίου στις 20.30, στον χώρο μπροστά από τον Αγιο Κωνσταντίνο θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού με θέμα «Θωρηκτό Αβέρωφ – Ενας ζωντανός θρύλος», που εντάσσεται στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων, σε συνδιοργάνωση με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στις 21.00 προγραμματίζεται εμφάνιση νεανικών χορευτικών συγκροτημάτων, σε συνεργασία με την Ενωση Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Νέας Αγχιάλου. Από τις 17.30 έως τις 20.30, μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στον χώρο του λιμανιού, θα γίνουν παράλληλες αθλητικές και προσκοπικές δραστηριότητες και παιχνίδι σε όλη την παραλία.

Μεθαύριο Πέμπτη 14 Ιουνίου στις 20.00, στην αίθουσα του Terminal Λιμένος Βόλου, εγκαινιάζεται η φωτογραφική διαδραστική έκθεση λαϊκών τεχνών από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Στις 20.30 στην αίθουσα Terminal του Λιμένος Βόλου εγκαινιάζεται η παρουσίαση του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου. Από τις 21.00 έως τις 23.00 προγραμματίζεται ο περίπλους του Παγασητικού με το πλοίο «Skiathos Express», που θα αποπλεύσει από την κεντρική προβλήτα του λιμανιού. Παράλληλα, από τις 17.30 έως τις 20.30 μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στον χώρο του λιμανιού θα γίνουν παράλληλες αθλητικές και προσκοπικές δραστηριότητες.

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου στις 20.00 στην παραλία Βόλου, μπροστά από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης προγραμματίζεται γευστική βραδιά με τη συμμετοχή του κοινού και σε συνεργασία με το Θεσσαλικό Ι.Ε.Κ. Γιάτσος. Στις 21.30 ακολουθεί μουσική συναυλία με τίτλο «Μεσόγειος η ευλογημένη». Συμμετέχουν: Ζωή Τζαλαβρέτα, φωνή, Νίκος Αλεξίου, κιθάρα – φωνή, Ζαφείρης Κουκουσέλης, πλήκτρα, Δημήτρης Δεμίρης, κιθάρα, Αγγελος Τσιριγωτάκης, τύμπανα, Βαγγέλης Χάνος, μπάσο. Από τις 17.30 έως τις 20.30 μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στον χώρο του λιμανιού θα γίνουν παράλληλες αθλητικές και προσκοπικές δραστηριότητες.

Το Σάββατο 16 Ιουνίου στις 12.00 το μεσημέρι, στον χώρο τέχνης «δ» (Χατζηαργύρη 4 – Ιάσονος) με το κλείσιμο της έκθεσης «Πτυχώσεις 2014 – 2018» του καταξιωμένου εικαστικού Γιάννη Μιχαηλίδη, διοργανώνεται τιμητική αναφορά στον καλλιτέχνη και στο έργο του με θέμα τη θάλασσα. Η εκδήλωση περιλαμβάνει: Προβολή ντοκιμαντέρ με έργα από παλαιότερες θεματικές εκθέσεις του με αναφορά στη θάλασσα. Η ιστορικός τέχνης Μάγδα Κουμπαρέλου θα συνομιλήσει με τον καλλιτέχνη για το έργο του. Από τις 09.30 έως τις 12.30, μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στον χώρο του λιμανιού, θα διεξαχθούν παράλληλες αθλητικές και προσκοπικές δραστηριότητες. Από τις 12.00 έως 17.00 στην παραλία του Αναύρου (μπροστά από την «Αύρα»), πολίτες όλων των ηλικιών θα κάνουν μια πρώτη γνωριμία με το άθλημα της κολύμβησης. Στις 19.00 μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα γίνει επίδειξη συγχρονισμένης κολύμβησης από τον Ν.Ο.Β. Αργοναύτες και στις 20.30, στην παραλία Βόλου, μπροστά από τον Αγιο Κωνσταντίνο, προγραμματίζεται μεγάλη συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας.

Την Κυριακή 17 Ιουνίου στον Αγιο Κωνσταντίνο, στις 7.00 το πρωί θα ψαλεί θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου και στις 9.00 πμ θα ψαλεί μνημόσυνο «Υπέρ του Αγνώστου Ναυτικού». Στη συνέχεια, 10.30 – 13.00, θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία υπέρ των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία. Ο κύκλος των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας κλείνει με τη μεγάλη συναυλία των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βόλου, που διοργανώνεται στις 20.30, στην παραλία του Βόλου, στον χώρο μπροστά από τον Αγιο Κωνσταντίνο. Το κλείσιμο των εκδηλώσεων θα γίνει, τέλος, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου