ΤΟΠΙΚΑ

Στα «κόκκινα» το προσωπικό του ΕΚΑΒ στον Βόλο

στα-κόκκινα-το-προσωπικό-του-εκαβ-στ-818934

Μετά από διαδοχικές ερωτήσεις στη Βουλή και αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, δόθηκε τελικά το πράσινο φως για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ στη Σκιάθο. Μόλις πριν από λίγες μέρες προκηρύχθηκαν μέσω ΑΣΕΠ δύο θέσεις μόνιμου τακτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Κλάδου ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρων. Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε ηλεκτρονικά από την περασμένη Δευτέρα 4 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 19 Ιουνίου. Την ίδια ώρα στα «κόκκινα» λειτουργεί το προσωπικό του ΕΚΑΒ στον Βόλο, το οποίο αποδυναμώνεται διαρκώς από προσωπικό. Οι τελευταίες προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων έγιναν το 2004 με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Από το 2004 που έγιναν οι τελευταίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον Βόλο μέχρι σήμερα, τη «μάχη» των διακομιδών έξω στους δρόμους δίνουν μάξιμουμ 39 εργαζόμενοι – πληρώματα στα ασθενοφόρα. «Κάποια στιγμή είχαμε φτάσει μέχρι και 44 άτομα προσωπικό», λένε με παράπονο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, όμως τουλάχιστον πέντε άτομα πλέον έχουν «παροπλιστεί» λόγω προβλημάτων υγείας.

Ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού είναι από 48 έως 55 χρόνων. Το ΕΚΑΒ ενισχύθηκε σημαντικά για πρώτη φορά το 1998, ενώ τελευταία φορά εργαζόμενοι προσλήφθηκαν το 2004. Από τότε, ωστόσο, μέχρι σήμερα οι ανάγκες έχουν αυξηθεί. Τα κενά καλύπτονται με εσωτερικές αποσπάσεις και μεταθέσεις.

«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 10 άτομα επιπλέον ως τομέας», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Μαγνησίας Παναγιώτης Δαριώτης. Ο τοπικός σύλλογος στα αλλεπάλληλα υπομνήματα που έχει αποστείλει στη Διοίκηση του ΕΚΑΒ, όχι τώρα αλλά τα τελευταία χρόνια, θέτει ξανά και ξανά το θέμα των προσλήψεων, κρούοντας καμπανάκι για τη συνεχή αποδυνάμωση του παραρτήματος. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, για να «πιάσουν τόπο» οι προσλήψεις θα πρέπει εκτός όλων των άλλων να ληφθεί υπόψη και το θέμα της εντοπιότητας. Όπως εξηγούν, αυτό θα βοηθήσει ώστε να μην υπάρχουν μετακινήσεις συναδέλφων τους σε άλλες πόλεις, που αποδυναμώνουν την υπηρεσία. «Είναι λογικό και επόμενο, συνάδελφοι που διαμένουν με τις οικογένειές τους στη Λάρισα ή στα Τρίκαλα, κάποια στιγμή να θέλουν να επιστρέψουν στον τόπο διαμονή τους. Αυτό όμως σημαίνει μετάθεση από την τοπική υπηρεσία», εξηγεί ο κ. Δαριώτης, αιτιολογώντας το σκεπτικό με το οποίο εκτιμά ο τοπικός σύλλογος ότι μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του ΕΚΑΒ Μαγνησίας, η εντοπιότητα σε έναν νέο διαγωνισμό πρόσληψης προσωπικού.

Εκ των έσω η κάλυψη των νησιών

Εκ των έσω… προς το παρόν καλύπτονται οι ανάγκες στη Σκιάθο. Σύμφωνα με τον κ. Δαριώτη, από τον ΑΣΕΠ βρίσκεται μεν σε εξέλιξη προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ, εκτιμάται όμως ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο, για να πιάσουν δουλειά οι νεοπροσληφθέντες. Ειδικότερα, έχουν προκηρυχθεί δύο θέσεις για τη Σκιάθο, μόνιμου τακτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Κλάδου ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρων. Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε ηλεκτρονικά την περασμένη Δευτέρα 4 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 19 Ιουνίου. Συνολικά οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί πανελλαδικά είναι 37.

Μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, το νησί θα ενισχυθεί για να καλυφτούν όλες οι βάρδιες, με προσωπικό από τον Τομέα ΕΚΑΒ Θεσσαλίας. Όποιοι ΕΚΑΒίτες αποδεχτούν να μετακινηθούν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου στο νησί του Παπαδιαμάντη, θα λάβουν την καλοκαιρινή τους άδεια από το φθινόπωρο και έπειτα, όπως αντίστοιχα συνέβη και πέρυσι το καλοκαίρι.

«Είναι μία διαδικασία που αποφασίστηκε από τη διοίκηση να ακολουθηθεί, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το νησί κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου», εξήγησε ο κ. Δαριώτης, σημειώνοντας με έμφαση, ότι θα πρέπει άμεσα η διοίκηση να αντιμετωπίσει το θέμα της πρόσληψης προσωπικού στον Βόλο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου