ΤΟΠΙΚΑ

Εξ αποστάσεως δωρεάν μαθήματα για θεραπευτικά φυτά

εξ-αποστάσεως-δωρεάν-μαθήματα-για-θερ-818955

Εξ αποστάσεως δωρεάν επιμόρφωση για τα θεραπευτικά φυτά, από την καλλιέργεια μέχρι τη χρήση τους για όλους

Η οικονομική κρίση και η ανεργία σηματοδότησαν… στροφή προς τον πρωτογενή τομέα. Μία στροφή που κατέστησε δημοφιλείς τις καλλιέργειες των θεραπευτικών φυτών. Οι καλλιέργειες όμως αναπτύχθηκαν άναρχα. Τάξη στην αταξία… έρχεται να βάλει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης. Δημιούργησε ιστοσελίδα, μία σύγχρονη «βίβλο» για τα θεραπευτικά φυτά και προσφέρει μαθήματα εξ αποστάσεως πάνω στην καλλιέργεια, την παραγωγή, την επεξεργασία, τη χρήση τους, την τυποποίηση. Για όσους παρακολουθήσουν όλον τον ηλεκτρονικό κύκλο μαθημάτων, προσφέρεται ακόμη και πιστοποίηση!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα κατάρτισης στα θεραπευτικά φυτά που εκπονείται στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+. Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι συντονιστής του προγράμματος στο οποίο συμμετέχει διεθνής ομάδα ειδικών από τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Πολωνία. Το πρόγραμμα «τρέχει» εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο και ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το νέο πρόγραμμα κατάρτισης είναι on line, απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο και είναι δωρεάν τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια. Στην ιστοσελίδα businessplants.eu μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε ένας που θέλει είτε να καταρτιστεί σε έναν συγκεκριμένο από τους έξι τομείς που προσφέρονται είτε απλώς να ενημερωθεί.

Μέσω της ιστοσελίδας προσφέρεται ολοκληρωμένη εκπαιδευτική προσέγγιση και εξοικείωση στη διαχείριση αρωματικών και θεραπευτικών φυτών, και καλύπτει ευρύτατη γκάμα δραστηριοτήτων, όπως: βιολογική καλλιέργεια, παραγωγή, επεξεργασία, πιστοποίηση, τυποποίηση, εμπορία, επιχειρηματικός προσανατολισμός, φαρμακευτικές χρήσεις κλπ.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μεγάλο αριθμό πληθυσμιακών ομάδων, όπως: αγρότες, κατοίκους αγροτικών περιοχών, αγροτικές ενώσεις, μικρές τοπικές επιχειρήσεις, γεωπόνους, επιχειρηματίες, συμβούλους, επιθεωρητές, εμπόρους, επιστήμονες υγείας, εναλλακτικούς θεραπευτές, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, αλλά και σε καθένα που ενδιαφέρεται είτε για επαγγελματική δραστηριότητα είτε απλώς για μια νέα γνώση.

Η εκπαίδευση μέσω του προγράμματος βασίζεται σε σύγχρονες τεχνολογίες και παρέχεται δωρεάν. Χάρη στα καινοτόμα εργαλεία του εκπαιδευτικού συστήματος, οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να επιλέξουν το γνωστικό τους πεδίο και τον τρόπο παρακολούθησης των μαθημάτων, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, το επίπεδο σπουδών και τη διαθεσιμότητα του χρόνου τους.

Κάθε κύκλος εκπαίδευσης αποδίδει 8-10 μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων Κατάρτισης (ECVET), και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης ο εκπαιδευόμενος λαμβάνει πιστοποιητικό παρακολούθησης με τις ανάλογες μονάδες.

Η αναγκαιότητα

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα; Σύμφωνα με τον συντονιστή του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μπάμπη Σαμαντζή, η καλλιέργεια των θεραπευτικών φυτών αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο κερδοφόρες εναλλακτικές καλλιέργειες, δεδομένου ότι τα θεραπευτικά μπορούν να καλλιεργηθούν σε φτωχές ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Για την επιτυχή και βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα αυτού, απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες για την καλλιέργεια, την εμπορία και την πιστοποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του τελικού προϊόντος, καθώς και η γνώση της θεραπευτικής αξίας τους και των πιθανών εφαρμογών για τη δημιουργία διάφορων προϊόντων.

Μεγάλης σημασίας, επίσης, είναι η γνώση της θεραπευτικής αξίας και οι πιθανές εφαρμογές των θεραπευτικών φυτών, η οποία μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση, να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης και να προσφέρει σημαντικό πρόσθετο εισόδημα στους αγρότες.

Η ιδέα

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Καινοτόμος Ολοκληρωμένη Κατάρτιση στα Θεραπευτικά Φυτά», «Total Business Plants» (TBP), δημιουργήθηκε για να καλύψει το κενό της κατάρτισης στον τομέα των θεραπευτικών φυτών, προσφέροντας ένα Καινοτόμο Σύστημα Κατάρτισης, όχι μόνο για εκπαιδευτές και συμβούλους βιολογικής γεωργίας, αλλά και για τους ίδιους τους αγρότες.

Καινοτομίες

Το έργο TBP είναι καινοτόμο γιατί συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός σημαντικού οικονομικού και κοινωνικού τομέα που είναι η ολοκληρωμένη καλλιέργεια των θεραπευτικών φυτών, όπου υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης και κατάρτισης, καθώς και έλλειψη μιας διακρατικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης.

Βασική καινοτομία του έργου είναι το σύστημα κατάρτισης υπάρχουν όμως και τα καινοτόμα προϊόντα του. Στόχος είναι η εκπόνηση εθνικών μελετών επισκόπησης των αναγκών του αγροτικού τομέα, η διαδικτυακή διαδραστική πλατφόρμα και τα εικονικά εργαλεία, το ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό υλικό και η εξ αποστάσεως μάθηση, και η δημιουργία μιας διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας φυτών.

Ειδικά η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια φυτών θα προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών, ως εργαλείο για την προώθηση των πωλήσεων θεραπευτικών φυτών και τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Παρουσίαση

Το καινοτόμο πρόγραμμα παρουσιάζεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, αύριο, Τρίτη 12 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, στις εγκαταστάσεις του, στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα.

Το πρόγραμμα βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και στην προσεχή εκδήλωση θα γίνει ηλεκτρονική περιήγηση στην ιστοσελίδα του προγράμματος και επίδειξη της λειτουργίας του ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού συστήματος. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο αναπληρωτής πρύτανη, Ζήσης Μαμούρης, συντονιστής είναι ο Μπάμπης Σαμαντζής, υπεύθυνος για τη δημοσιότητα ο Δημήτρης Δερβένης ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχει ως εταίρος ο οργανισμός Biognosis.

ΠΟΙΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ

Το πρόγραμμα

Η κατάρτιση που προσφέρει το έργο TBP δομείται σε διάφορες ενότητες για να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ικανότητες, δυνατότητες και ανάγκες του κάθε χρήστη. Συγκεκριμένα, καλύπτει τα εξής πεδία:
• εφαρμογή των τεχνικών βιολογικής καλλιέργειας θεραπευτικών φυτών,
• διαδικασίες πιστοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας,
• ποιοτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος προκειμένου να είναι αποδεκτό από τη φαρμακευτική βιομηχανία,
• επιχειρηματικός προσανατολισμός για επέκταση σε νέες αγορές,
• γνώσεις σχετικά με τη θεραπευτική χρήση των θεραπευτικών φυτών,
• βάση δεδομένων με εναλλακτικούς τρόπους ίασης, για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

Το έργο TBP εισάγει ένα καινοτόμο, ηλεκτρονικό, διαδικτυακό και διαδραστικό Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης (LMS), με κείμενα, εικόνες, βίντεο και εφαρμογές για υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητό τηλέφωνο.

Οι χρήστες, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα κατάρτισης, μπορούν να πάρουν αναγνωρισμένη πιστοποίηση για τις γνώσεις και τις ικανότητες που απέκτησαν, σε διάφορες χώρες, μέσω της διεθνούς συνεργασίας.

Το έργο προωθεί τις πωλήσεις θεραπευτικών φυτών από νέους παραγωγούς, στις τοπικές κοινότητες και ανοίγει νέους διάπλατους ορίζοντες για εναλλακτικό τουρισμό, διατροφικές καινοτομίες και εκμετάλλευση του πρωτογενούς τομέα.

Εκτός από αγρότες και επαγγελματίες του αγροτικού τομέα, το Πρόγραμμα Κατάρτισης του Έργου μπορεί να ωφελήσει φοιτητές, γιατρούς, φαρμακοποιούς, εναλλακτικούς θεραπευτές, αλλά και το ευρύ κοινό, αποκαθιστώντας τη γνώση για τα θεραπευτικά φυτά και τις θεραπείες που προέρχονται από παλιούς θεραπευτές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου