ΤΟΠΙΚΑ

«Νίκη» των πολιτικών γάμων στη Δημοτική Ενότητα Βόλου

νίκη-των-πολιτικών-γάμων-στη-δημοτι-819047

Στο δημαρχείο Βόλου γίνονται δύο στους τρεις γάμους στη Δημοτική Ενότητα Βόλου. Τα μεγάλα έξοδα που συνοδεύουν μία γαμήλια τελετή δεν επιτρέπουν πλέον σε έναν μεγάλο αριθμό Βολιωτών να ανταλλάσουν τους αιώνιους όρκους στην Εκκλησία. Το παίρνουν απόφαση λοιπόν και παντρεύονται στο δημαρχείο.

Οι πολιτικοί γάμοι εν μέσω κρίσης καταγράφουν ραγδαία αύξηση και κάθε χρόνο παρουσιάζουν ολοένα και μεγαλύτερη διαφορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία από το Ληξιαρχείο Βόλου το 2017 τελέστηκαν 241 πολιτικοί γάμοι, ενώ το 2016 200 και το 2015 177.

Η εικόνα αυτή που υπήρχε μέχρι και το τέλος του 2017 διαφοροποιείται πλήρως το 2018 και στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους οι πολιτικοί γάμοι «νικούν» τους θρησκευτικούς και έρχονται πρώτοι με μεγάλη διαφορά, καθώς αποτελούν το 64,2% του συνόλου των γάμων.

Αντίστοιχα καθοδική πορεία όπως είναι φυσικό καταγράφουν στη Δημοτική Ενότητα Βόλου οι θρησκευτικοί γάμοι. Το 2017 οι θρησκευτικοί γάμοι ήταν 310, ενώ το 2016 187 και το 2015 236.

Πλέον τον τρέχοντα χρόνο οι πολιτικοί γάμοι υπερτερούν των θρησκευτικών γάμων και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2018 οι πολιτικοί γάμοι έφτασαν τους 97 αφήνοντας πίσω τους τους θρησκευτικούς γάμους οι οποίοι είναι μόλις 54.

Η αύξηση των πολιτικών γάμων παρουσιάστηκε με την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Ενας μεγάλος αριθμός πολιτών άρχισαν να καταφεύγουν σε αυτήν την ύστατη λύση προκειμένου να μοιραστούν το υπόλοιπο της ζωής τους και να γευτούν τις χαρές του έγγαμου βίου.

Η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της έχει μεγάλο αντίκτυπο στις αποφάσεις των ζευγαριών. Πάντως παρά την ύφεση και τα οικονομικά προβλήματα τα ζευγάρια φαίνεται ότι δεν κάνουν πίσω στις αποφάσεις τους και υπερπηδούν τα όποια εμπόδια γεγονός που τεκμηριώνεται από την αύξηση του συνόλου των γάμων, πολιτικών και θρησκευτικών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ληξιαρχείου Βόλου οι γάμοι ανήλθαν στους 551 από 387 που ήταν το 2017 και από 413 που ήταν το 2016. Έτσι οι γάμοι αυξήθηκαν αισθητά το περασμένο έτος σε σχέση με το 2015 και ξεπέρασαν την κρίση που παρουσίασαν το 2016.

Η μεγάλη αύξηση των πολιτικών γάμων φαίνεται και από τις διαμαρτυρίες που γίνονται ολοένα και πιο συχνά στην Εισαγγελία Βόλου από γονείς, θείους και παππούδες βρεφών για την άρνηση της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος να επιτρέψει βαφτίσεις με νονούς που έχουν παντρευτεί με πολιτικό γάμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου