ΤΟΠΙΚΑ

Επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΙΝΚΥΜ στο Υπoυργείο Υγείας

επιστολή-διαμαρτυρίας-της-εινκυμ-στο-819817

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έστειλε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται για τις ιατρικές ειδικότητες, μέσω των οποίων -όπως υποστηρίζει- θα δημιουργηθεί μια γενιά ανεκπαίδευτων ειδικών ιατρών, ενώ θα αποδυναμωθούν τα νοσοκομεία με την καθοδήγηση των ειδικευόμενων σε τρία κέντρα εκπαίδευσης – εξέτασης.

Η ΕΙΝΚΥΜ, με απόφαση της γενικής συνέλευσης, καταγγέλλει ως «απαράδεκτες, άστοχες και δυνητικά επικίνδυνες» τις αλλαγές που πρόκειται να προωθηθούν όσον αφορά στην απόκτηση ιατρικής ειδικότητας.

Όπως αναφέρει, «είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει σαφές και απαραβίαστο χρονικά και ποιοτικά πρόγραμμα εκπαίδευσης, που θα πρέπει να είναι κοινό για όλα τα κέντρα (Νοσοκομεία) εκπαίδευσης. Είναι ασύλληπτο το γεγονός ότι προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια νέα εργασιακή ομάδα που θα είναι σε ομηρία -τους ειδικευόμενους ιατρούς- και δεν μπορεί να αποφασίσει ο εκάστοτε συντονιστής εκπαίδευσης με βάση τις «εξατομικευμένες εκπαιδευτικές ανάγκες κάθε εκπαιδευόμενου».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός ότι προετοιμάζεται η διενέργεια «πανελλήνιων εξετάσεων ειδικότητας», που όμως θα γίνονται μόνο σε τρία κέντρα. «Προφανώς και οι ειδικευόμενοι θα οδηγηθούν σε αυτά τα κέντρα σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα… για την απόκτηση ειδικότητας, όσοι δηλαδή θαρραλέοι παραμείνουν στη χώρα μας. Η μεθόδευση να ενισχυθούν συγκεκριμένα κέντρα είναι προφανής, ακόμη και στον πιο καλόπιστο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Αναφορικά με την πρόταση για βαθμολογία στον τίτλο λήψη ειδικότητας, η ΕΙΝΚΥΜ μέμφεται το υπουργείο ότι με τις αλλαγές που προωθεί «επιχειρεί να δημιουργήσει μια φυλή υποτακτικών ειδικευόμενων, που θα τρέχουν πίσω από την ποδιά του καθηγητή, υπό τον φόβο της «κακής» βαθμολογίας, ενώ εκτιμά πως η επιμήκυνση του χρόνου λήψης ειδικότητας των γενικών ιατρών έχει στόχο την κάλυψη τον ΤΟΜΥ και όχι την ουσιαστική εκπαίδευσή των γιατρών.

Τέλος, διαμαρτύρεται διότι για τις αλλαγές που προωθούνται δεν ερωτήθηκαν να εκφέρουν την άποψή τους οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών, ούτε οι Ενώσεις Ειδικευόμενων Ιατρών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου