ΤΟΠΙΚΑ

Μαθήματα Ελληνικών σε αλλοδαπές

μαθήματα-ελληνικών-σε-αλλοδαπές-819832

Περισσότερες από εκατό συμμετοχές έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη δράση της δωρεάν διδασκαλίας μαθημάτων ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπές γυναίκες που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου.

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ολοκληρώθηκε προχθές ο εκπαιδευτικός κύκλος της φετινής χρονιάς, που ήταν ιδιαίτερα επιτυχής, καθώς είχε ως βάση τη δημιουργική εμπειρία των προηγούμενων ετών. Τα συγκεκριμένα μαθήματα έχουν προσελκύσει σημαντικό αριθμό γυναικών που ζουν μόνιμα στο Βόλο, βρίσκοντας στο Λύκειο μια φιλόξενη εστία εκπαίδευσης του ελληνικού πολιτισμού.

Η ιδέα της παράδοσης μαθημάτων ελληνικών για γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές που ζουν στον Βόλο γεννήθηκε στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου πριν τέσσερα χρόνια, με βάση τον διαχρονικό καταστατικό στόχο, περί εκπαίδευσης των γυναικών: Κυριακάτικα Σχολεία για τις άπορες δεσποινίδες και μητέρες, Εσπερινές Σχολές απόρων Μητέρων και άλλες παρεμφερείς δράσεις που τέθηκαν στην πρώτη γραμμή από το ξεκίνημα του λυκειακού θεσμού. Το θεμέλιο για τη δράση αυτή στηρίχθηκε στις ιδέες της Καλλιρρόης Παρρέν, πρωτοπόρου Ελληνίδας φεμινίστριας και ιδρύτριας το 1911 του Λυκείου των Ελληνίδων, αναφορικά με την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού που μάστιζε τότε το γυναικείο φύλο και αποτελούσε προϋπόθεση για την ατομική, κοινωνική, οικονομική και πολιτική ανάπτυξη των γυναικών. Η υποχώρηση του αναλφαβητισμού των γυναικών στην Ελλάδα έθεσε κατά το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα στο περιθώριο τη σημαντική σχετική δραστηριότητα. Ωστόσο, η είσοδος στη χώρα μεγάλου αριθμού μεταναστών από την τελευταία δεκαετία του ίδιου αιώνα δημιούργησε νέες ανάγκες.

Με αυτό το πνεύμα, τo Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου ξεκίνησε το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες που δεν είναι ενταγμένες σε προγράμματα εγκύκλιας εκπαίδευσης λόγω οικογενειακών ή και εργασιακών υποχρεώσεών τους. Οι γυναίκες που παρακολούθησαν φέτος τα μαθήματα του ΛΕΒ προέρχονται από τις χώρες: Ρωσία, Λευκορωσία, Ρουμανία, Πολωνία, Λιθουανία, Γεωργία και Αλβανία. Σχεδόν όλες βρίσκονται σ’ ένα ιδιαίτερο μορφωτικό επίπεδο, καθότι πολλές έχουν σπουδάσει στη χώρα τους και γνωρίζουν αρκετά πράγματα για τον ελληνικό πολιτισμό.

Τα μαθήματα, τα οποία παρέχονται δωρεάν, πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα στον χώρο του Λυκείου. Έχουν διαχωριστεί σε μαθήματα αρχαρίων και προχωρημένων ανάλογα με το επίπεδο γνώσης τους στα Ελληνικά. Στα μαθήματα αυτά διδάσκουν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, συνέπεια και ζήλο τέσσερις μόνιμες εθελόντριες εκπαιδευτικοί και μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων, οι: Εφη Ρόππα, φιλόλογος, Γιασεμή Κουτσικού, Ελπινίκη Παναγιωτίδου και Ιουλία Μπάσιου, δασκάλες. Οι παραπάνω εθελόντριες εκπαιδευτικοί εκτός από τις γνώσεις τους προσφέρουν κυριολεκτικά την ψυχή τους, καθότι καταβάλλουν φιλότιμη προσπάθεια, ώστε όχι μόνο οι εκπαιδευόμενες να αισθανθούν οικεία στον χώρο του Λυκείου που τους φιλοξενεί, αλλά γενικότερα να τις βοηθήσουν, μέσω της γλώσσας, να ενταχθούν ομαλότερα ανάμεσά μας, κάτι που το έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό που επίσης έχει ενδιαφέρον είναι η αλληλεπίδραση των διαφορετικών πολιτισμών που επιτυγχάνεται μέσω των δυο πλευρών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου