ΤΟΠΙΚΑ

Nέο τετ α τετ γιατρών -ΕΟΠΥΥ

nέο-τετ-α-τετ-γιατρών-εοπυυ-821127

Μέσα σε λιγότερο από είκοσι πέντε μέρες θα πρέπει να αποφασίσουν οι ιδιώτες παθολόγοι, γενικοί γιατροί αλλά και παιδίατροι που σήμερα έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, εάν θα θέλουν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τον οργανισμό ή όχι.

Πρόκειται για τις ίδιες ειδικότητες που σύμφωνα με το υπουργείο θα κληθούν να διαδραματίσουν και ρόλο οικογενειακού γιατρού για τους πολίτες που θα τους επιλέξουν.

Ο ακριβής αριθμός εκείνων που υπέβαλαν αίτηση στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αναλάβουν μία από τις θέσεις συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών δεν έγινε γνωστός.

Ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, δεν έχει καλυφθεί παρά μόνο το 30% των θέσεων, καθώς η πλειοψηφία των γιατρών θεωρεί ότι με τις νέες συμβάσεις «απαξιώνεται ουσιαστικά η ιατρική επιστήμη».

Σημειώνεται, πως με το νέο σύστημα οι γιατροί αμείβονται με πάγια αντιμισθία, αφού καταργείται το πλαφόν των 200 επισκέψεων και η πληρωμή με 10 ευρώ την επίσκεψη. Οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν έως και 2.250 άτομα της περιοχής και οι παιδίατροι έως και 1.500 παιδιά.

Στον Βόλο, με το νέο σύστημα ο ΕΟΠΥΥ άνοιξε συνολικά 65 θέσεις, 52 θέσεις για παθολόγους και γενικούς γιατρούς, και 13 για παιδίατρους, ωστόσο δεν καλύφτηκαν όλοι.

Στη συνείδηση του ιατρικού κόσμου το νέο σύστημα «εξαθλιώνει οικονομικά τους συμβεβλημένους ιατρούς, αφού η αμοιβή που προβλέπεται δεν αρκεί ούτε για τα λειτουργικά έξοδα του ιατρείου του ελεύθερου επαγγελματία ιατρού, το οποίο στην πραγματικότητα θα δεσμευτεί από τον ΕΟΠΥΥ».

Νέες συμβάσεις από 1η Ιουλίου

Αξιοσημείωτο είναι πως όσοι θα αποφασίσουν να αποδεχτούν τη νέα πρόταση, θα πρέπει να το κάνουν μέχρι τις 30 Ιουνίου, καθώς τότε λήγουν οι παλαιές συμβάσεις που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ, και την 1η Ιουλίου θα ενεργοποιηθούν οι νέες.

Προσώρας οι γιατροί του Βόλου που αποδέχτηκαν το νέο σύστημα συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει αν θα συνεχίσουν ή όχι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ελπίζεται πως με τη νέα βελτιωμένη πρόταση οι γιατροί θα επιδείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι και οι αποδοχές, όπως τονίζεται, θα είναι αυξημένες σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών που θα αναλάβει ο καθένας, αλλά και το ωράριο δεν θα είναι τόσο δεσμευτικό.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος πάντως είναι αντίθετος με τις νέες συμβάσεις και ζητά να υπογραφεί συλλογική σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, με ελεύθερη επιλογή ιατρού και αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, καθώς επίσης κάλυψη των ασφαλιστικών, εργοδοτικών εισφορές των ιατρών με τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ θα συμβληθεί.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου