ΤΟΠΙΚΑ

Εκδήλωση στο παλιό κοιμητήριο Βόλου

εκδήλωση-στο-παλιό-κοιμητήριο-βόλου-821139

Αφιερωματική εκδήλωση με θέμα: «Ελληνικά επιτύμβια ταφικά επιγράμματα – η γραφή που έγινε ήχος» πραγματοποιείται για πρώτη φορά την Τετάρτη 13 Ιουνίου στις 19.30 στο Παλαιό Κοιμητήριο των Ταξιαρχών της Ν. Ιωνίας Βόλου -διατηρητέο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς- σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Δακτυλά.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Ν. Ιωνίας – Αισωνίας και Δημοτικών Κοιμητηρίων της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Μαγνησίας, δια του υπευθύνου του Αντωνίου Δ. Αντωνίου -στον οποίο ανήκει και η απόδοση των κειμένων- και του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η ανάδειξη του γραμματειακού – λογοτεχνικού πλούτου του ελληνικού κόσμου. Το Παλαιό Κοιμητήριο των Ταξιαρχών της Ν. Ιωνίας του Βόλου αποτελεί αναπόσπαστο και μοναδικό σύμβολο στην ιστορία της πόλης του Βόλου, καθώς μέσα σ’ αυτό φιλοξενούνται οι πολύτιμες και μοναδικές μνήμες της, είτε μέσα από τους οικείους κεκοιμημένους είτε μέσα από τα εξαιρετικής – μοναδικής καλλιτεχνικής ομορφιάς ταφικά μνημεία. Το αφιέρωμα θα προλογίσουν οι: Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση, συγγραφέας του βιβλίου «Ιστορίες ζωής και θανάτου στο Νεκροταφείο του Βόλου», Αντώνης Αντωνίου, υπεύθυνος του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Μαγνησίας, ο οποίος ανέλαβε και την απόδοση των κειμένων. Συμμετέχουν οι: Αρτεμις Χατζηαποστολίδου, Αλκηστις – Ελένη Κοσμά, Γιώργος Παπαδόπουλος, Γαλάτεια Μαυρομάτη, Γιώργος Γιατζιτζάκης, Γρηγόρης Κιτσέτσογλου.

Τέλος η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ανάγνωση – απαγγελία επιλεγμένων επιτύμβιων ταφικών επιγραμμάτων της αρχαίας ελληνικής, της ελληνιστικής πρόωρης βυζαντινής περιόδου και της σύγχρονης, στηριζόμενη κυρίως στο 7ο βιβλίο της Παλατινής Ανθολογίας (Anthologia Grecae) από τη θεατρική ομάδα του Θεατρικού Εργαστηρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου