ΤΟΠΙΚΑ

Νέα «θηλειά» στους γιατρούς

νέα-θηλειά-στους-γιατρούς-821851

Σε δεινή θέση οι περισσότεροι ιδιώτες γιατροί. Και απλήρωτοι για μήνες από τον ΕΟΠΥΥ και με αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, δίνουν μάχη για να διατηρήσουν σε λειτουργία τα ιατρεία τους.

Η αλλαγή της ασφαλιστικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία από την 1η Ιανουαρίου 2018 η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους προσδιορίζεται από τα μεικτά κέρδη της προηγούμενης χρονιάς πριν την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, έκανε το «ποτήρι να ξεχειλίσει».

Εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού, δημιουργείται πλασματική φορολογητέα ύλη που εξακοντίζει τις εισφορές με αύξηση έως και 28% στα επόμενα χρόνια, υποστηρίζουν οι γιατροί και εκτιμούν πως αυτό το μέτρο «θα τους αποτελειώσει».

Και όλα αυτά, ενώ οι περισσότεροι ιδιώτες γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για μήνες από τον ΕΟΠΥΥ, είναι όμως υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν το νέο σκληρό χαράτσι.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι ήδη υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών που προβλέπονται από τον νέο νόμο για το ασφαλιστικό, από 1ης Ιανουαρίου 2018 θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το ψηφισθέν ασφαλιστικό νομοσχέδιο απέτυχε και αναζητούνται επί πλέον χρήματα για να καλυφθούν «τρύπες» στο νέο ασφαλιστικό ταμείο (Ε.Φ.Κ.Α.). Το βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί γίνεται πλέον αβάσταχτο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες επιβαρύνσεις και τη μη πληρωμή οφειλομένων από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οδηγεί σε οικονομική εξόντωση τα μικρά και μεσαία ιατρεία, που σήκωσαν το βάρος της υγειονομικής κάλυψης των ασφαλισμένων όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης», σημειώνει σε ανακοίνωση προς τα μέλη του ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.

Ο ΙΣΜ καταγγέλλει «τη συνεχιζόμενη φορολογική επιδρομή εναντίον του ιδιωτικού ιατρείου», κάνει λόγο για φτωχοποίηση του ιατρικού κλάδου και προβλέπει πως αυτό θα έχει ως συνέπεια την παράδοση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε μεγάλα επιχειρηματικά καρτέλ, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για την ορθή παροχή υγείας στους ασφαλισμένους.

«Δηλώνουμε αρνητικά εντυπωσιασμένοι και εξοργισμένοι από την ελαφρότητα και την εχθρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση η μεσαία τάξη των ελευθέρων επαγγελματιών, χωρίς να κατανοεί τις δραματικές επιπτώσεις που θα επέλθουν στην συνολική οικονομία, από αυτού του είδους τις πρόχειρες αποφάσεις της», καταλήγει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου