ΤΟΠΙΚΑ

Καμπάνες για τους λιποσυλλέκτες σε κρεοπωλεία από τη ΔΕΥΑΜΒ

καμπάνες-για-τους-λιποσυλλέκτες-σε-κρ-821861

Τη λυπητερή μαζί με τους λογαριασμούς ύδρευσης παραλαμβάνουν, ο ένας μετά τον άλλο, κρεοπώλες του Βόλου, οι οποίοι δεν έχουν φροντίσει για την τοποθέτηση λιποσυλλεκτών στις επιχειρήσεις τους που λειτουργούν παράλληλα και ως παρασκευαστήρια φαγητού. Οι κρεοπώλες, που όπως υποστηρίζουν εξαιρούνται από την υποχρέωση τοποθέτησης λιποσυλλεκτών, ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά εναντίον της ΔΕΥΑΜΒ, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας αποφάσισε πριν από ένα χρόνο ότι θα ενταχθεί και ο συγκεκριμένος κλάδος στους υπόχρεους για την τοποθέτηση λιποσυλλεκτών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως είναι γνωστό, στα τέλη του Αυγούστου του 2017 είχε εκπνεύσει το «τελεσίγραφο» της ΔΕΥΑΜΒ προς τους υπόχρεους να τοποθετήσουν λιποσυλλέκτες στα καταστήματά τους. Στη λίστα των υπόχρεων εντάσσονται καταστήματα εστίασης, επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, πρατήρια υγρών καυσίμων στα οποία λειτουργούν και λιπαντήρια, και με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και κρεοπωλεία.

Με την εκπνοή της τελευταίας προθεσμίας ξεκίνησαν έλεγχοι στις επιχειρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο είχαν συμμορφωθεί με τον Κανονισμό που προβλέπει τοποθέτηση λιποσυλλεκτών για να μην επιβαρύνεται το δίκτυο αποχέτευσης.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης εντοπίζεται στο κέντρο της πόλης, όπου δραστηριοποιούνται οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα οι αγωγοί να καταπονούνται από άχρηστα λάδια και πολλές φορές το δίκτυο να βουλώνει και να υπερχειλίζει.

Στους υπόχρεους είχαν σταλεί ενημερωτικές επιστολές για τις υποχρεώσεις τους ενώ έγιναν έλεγχοι και επανέλεγχοι πριν βεβαιωθούν παραβάσεις.

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις στις οποίες έγιναν έλεγχοι είναι και κρεοπωλεία, σε βάρος των οποίων βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 200 ευρώ, όπως είχε αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης.

Τα πρόστιμα βεβαιώνονται στους λογαριασμούς ύδρευσης, τους οποίους κρεοπώλες άρχισαν να παραλαμβάνουν τις προηγούμενες ημέρες και να αντιδρούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη του διοικητικού συμβουλίου που διαμαρτυρήθηκαν εντόνως στη ΔΕΥΑΜΒ και επικαλούνται κανονισμό για την εξαίρεσή τους από την υποχρέωση τοποθέτησης λιποσυλλεκτών, ζήτησαν έγγραφες απαντήσεις από την επιχείρηση και ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά εναντίον της.

«Στόχος μας δεν είναι η επιβολή προστίμων, ούτε το μέτρο είναι εισπρακτικό. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μπορούν να σβήσουν αν οι υπόχρεοι συμμορφωθούν και τοποθετήσουν λιποσυλλέκτες. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε το δίκτυο αποχέτευσης από την επιβάρυνση που δέχεται από τα λάδια κι όχι η επιβολή προστίμων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε θεσπίσαμε πρόστιμο 200 ευρώ, όσο είναι το κόστος ενός λιποσυλλέκτη. Αντί κάποιος να πληρώσει το πρόστιμο μπορεί να βάλει το λιποσυλλέκτη και έτσι και ο ίδιος να μην κινδυνεύει σε νέους ελέγχους και το δίκτυο να μην επιβαρύνεται», σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αρης Σαββάκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου