ΤΟΠΙΚΑ

Δράσεις της ΟΝΝΕΔ Βόλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

δράσεις-της-οννεδ-βόλου-με-αφορμή-την-π-823066

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου, κλιμάκιο της ΟΝΝΕΔ Βόλου αποτελούμενο από τον Μόρα Αθανάσιο πρώην μέλος Κ.Ε ΟΝΝΕΔ, την Καραγιάννη Μαρία μέλος Κ.Ε ΟΝΝΕΔ, τον Ιγγλέση Χριστόφορο πρόεδρο ΟΝΝΕΔ Βόλου, τον Κουταρέλο Απόστολο Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΟΝΝΕΔ Βόλου, τα μέλη της ΔΗΜ.Τ.Ο. Βόλου Μακρυγιάννη Γεώργιο, Παντελοδήμο Νικόλαο, Καϊδη Κωνσταντίνο, Μαγουλιανίτη Δέσποινα και Χωμάτιδη Χριστίνα, πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Κάρλας μαζί με τον τέως Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε Ν. Μαγνησίας Αθανάσιο Καραγιάννη.

Η πρώτη στάση της ενημερωτικής ξενάγησης ήταν το ανάχωμα στο δρόμο προς Κανάλια όπου έγινε παρατήρηση της χλωρίδας και πανίδας της νέας λίμνης καθώς και του έργου ανασύστασης και του αγωγού αποστράγγισης.

Έγινε συζήτηση για τα ιστορικά στοιχεία, για το πως φτάσαμε στην αποστράγγιση καθώς και παρατηρήσεις για την ποιότητα των νερών της λίμνης σήμερα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Βυζαντινό ναό του 13ου αιώνα Αγ. Νικολάου όπου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από Επίτροπο του ναού για την πλούσια ιστορία του και την άρρηκτη σύνδεση του ναού με τους κατοίκους της λίμνης στο πέρασμα των αιώνων.

Μετά από μια σύντομη στάση στο νεόσυστατο Φορέα Διαχείρισης, συνεχίστηκε η ξενάγηση στο δρόμο προς το Κεραμίδι όπου από ψηλά φαίνεται όλο το μεγάλο έργο και η νέα Λίμνη των 30.0000 στρεμμάτων.

Επόμενος σταθμός το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ όπου το κλιμάκιο της ΟΝΝΕΔ ΒΟΛΟΥ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του και έναν εκ των ιδρυτών του κ. Γκανάτσιο Σωτήρη και την σύζυγό του Ματίνα.

Κατά την ξενάγηση στο μουσείο επισημάνθηκε η πλούσια αξία της λίμνης για την ευρύτερη περιοχή από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα, η πολιτιστική κληρονομιά της, αλλά συνάμα επισημάνθηκαν από το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ τα καίρια οικολογικά & λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κάρλα, όπως τα λυπηρά φαινόμενα μόλυνσης, όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ αποσκοπώντας στην προστασία της, αλλά και σκέψεις για μελλοντικές κινήσεις με στόχο την λύση των υπαρχόντων προβλημάτων και την πλήρη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της Κάρλας, στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας.

H βιωματική επίσκεψη έκλεισε με διαλογική συζήτηση της ΟΝΝΕΔ Βόλου με τους εκπροσώπους του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ, οι οποίοι άκουσαν τις ανησυχίες και τις απορίες του κλιμάκιου της ΟΝΝΕΔ Βόλου στην πλατεία του χωριού των Καναλίων & ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Κάρλα.

Σκοπός της επίσκεψης της ΟΝΝΕΔ όλου στο τεράστιο αυτό έργο ανασύστασης της λίμνης Κάρλας ήταν όχι μόνο η ενημέρωση αλλά και η ευαισθητοποίηση όλων απέναντι στην λίμνη Κάρλα, έναν από τους σημαντικούς υδροβιότοπους στην χώρα.

“Μια λίμνη με τεράστια ιστορία και αξία για το περιβάλλον και τον άνθρωπο ανά τους αιώνες.

Έναν μελλοντικό πόλο έλξης φυσιολατρών, έναν πιθανό ορνιθοτουριστικό παράδεισο. Μια μεγάλη και μοναδική ευκαιρία οικονομία και περιβάλλον να ανθίσουν μαζί, έναν ανεκμετάλλευτο μοχλό ανάπτυξης τόσο για το νομό Μαγνησίας όσο και για την ευρύτερη Περιφέρεια Θεσσαλίας”, επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τα στερέχη της ΟΝΝΕΔ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου