ΤΟΠΙΚΑ

«Πνίγονται» στα σκουπίδια στο Ν. Πήλιο

πνίγονται-στα-σκουπίδια-στο-ν-πήλιο-823269

Μετά το Μικρό στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, όπου οι κάτοικοι ανέλαβαν δράση και άρχισαν να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους σε διπλανά χωριά, και οι κάτοικοι του Καλάμου ετοιμάζονται να ακολουθήσουν τα βήματά τους.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Καλάμου, Αλέξανδρο Ρακή, την τελευταία εβδομάδα στο χωριό υφίσταται τεράστιο πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων, ιδίως στην πλευρά της Καλογριάς. Τα σκουπίδια ξεχειλίζουν από τους κάδους δημιουργώντας εστίες μόλυνσης και δυσοσμία την ώρα που ξεκινά η τουριστική σεζόν.

«Η εικόνα είναι τραγική. Η σεζόν έχει ήδη ανοίξει, οι πρώτοι επισκέπτες έχουν έρθει και αντικρίζουν σκουπίδια. Τουρίστες που επέλεξαν την περιοχή για να κάνουν τις διακοπές τους απορούν τι γίνεται με τα σκουπίδια και ρωτούν τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων. Και τα σχόλιά είναι δυσφημιστικά για την περιοχή», περιγράφει ο κ. Ρακής.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το πρόβλημα της αποκομιδής εμφανίστηκε με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, οπότε και άρχισαν να δραστηριοποιούνται εποχικές επιχειρήσεις και να καταφθάνουν οι πρώτοι τουρίστες.

«Κάτοικοι και επαγγελματίες είναι απελπισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί. Κάποιοι έχουν ήδη ξεκινήσει και μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στην Αργαλαστή για να μη συσσωρεύονται έξω από τους ξέχειλους κάδους», σχολίασε.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα οι κάτοικοι στο Μικρό διαμαρτύρονταν για αντίστοιχο πρόβλημα καθώς είχαν να δουν απορριμματοφόρο να περνά 25 ημέρες!

Διαμαρτυρίες και από τον Πλατανιά. Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πλατανιά «Η Σηπιάδα» καταγγέλλει ότι πλέον δημιουργούνται προβλήματα για τη δημόσια υγεία εξαιτίας της ελλιπούς καθαριότητας εδώ και μήνες. «Υπάρχουν δεκατρείς μόνιμοι υπάλληλοι στην καθαριότητα του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Θα μπορούσε ο δήμος να στείλει όλο αυτό το διάστημα τουλάχιστον δυο με τρεις φορές να γίνει η βασική καθαριότητα του χωριού μετά τον χειμώνα. Δεν είμαστε παράλογοι, κατανοούμε το πρόβλημα, αλλά μια φορά το δεκαήμερο ή το δεκαπενθήμερο μπορούσε να έρχεται κάποιος από τους μόνιμους υπαλλήλους. », αναφέρει ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

Ο σύλλογος διαμαρτύρεται και για την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι. «Οι αλιείς δεν δείχνουν κανένα σεβασμό στον χώρο και τον τόπο. Το θέαμα που επικρατεί στο λιμάνι είναι απαράδεκτο. Σωρεία σκουπιδιών και έντονη μυρωδιά από δίχτυα, φελιζόλ και ακαθαρσίες. Η καθαριότητα του χώρου είναι επιτακτική ανάγκη», προσθέτουν.

Το πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων παραδέχεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Βαγγέλης Νασιόπουλος, που πάντως εκτιμά ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Μετά τη λήξη των συμβάσεων των συμβασιούχων εργαζομένων στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, η Υπηρεσία Καθαριότητας έχει αποδεκατιστεί. Μέχρι την ανάρτηση των οριστικών πινάκων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, η υπηρεσία καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες με ελάχιστα άτομα. Προσπάθεια που έγινε για την πρόσληψη διμηνιτών έφερε μόνο 5 από τα 20 άτομα που ζητούνταν στην υπηρεσία, γιατί οι περισσότεροι δεν «κόβουν» το ταμείο ανεργίας για δύο μήνες εργασίας.

«Την προηγούμενη εβδομάδα καταθέσαμε αίτημα στον ΑΣΕΠ για την έγκριση πρόσληψης 15 εξαμηνιτών. Πιστεύουμε ότι εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου θα γίνουν οι προσλήψεις και θα εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση. Γνωρίζουμε ότι τη θερινή περίοδο, οπότε και αυξάνεται ο πληθυσμός λόγω τουρισμού και επομένως και τα σκουπίδια, δεν αρκεί ένα δρομολόγιο την εβδομάδα για την αποκομιδή των απορριμμάτων», τόνισε ο κ. Νασιόπουλος.

Ο ίδιος ανέφερε, ειδικά για την περίπτωση του Καλάμου, ότι υπέστη βλάβη και το απορριμματοφόρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου