ΤΟΠΙΚΑ

Κλέβουν δίκυκλα για βόλτα και τα αφήνουν όπου τελειώσει η βενζίνη

κλέβουν-δίκυκλα-για-βόλτα-και-τα-αφήνο-823651

Αρπάζουν δίκυκλα για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους και όταν τελειώσει η βενζίνη τα εγκαταλείπουν. Είκοσι έξι κλοπές οχημάτων συνέβησαν το πρώτο τρίμηνο του 2018 στον Βόλο και τη Μαγνησία. Δεκατέσσερα από τα οχήματα βρέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες.

Οι κλοπές οχημάτων έχουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεύρεσης, εντούτοις απασχολούν αρκετά συχνά τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές, καθώς κάθε τρεις μέρες δηλώνεται και μία απώλεια οχήματος.

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας το πρώτο τρίμηνο του 2018 δηλώθηκαν οι κλοπές πέντε φορτηγών, έντεκα μοτοσικλετών και δέκα μοτοποδηλάτων.

Αντίστοιχα, το πρώτο τρίμηνο του 2017 είχαν δηλωθεί 29 κλοπές, ενώ ολόκληρη το έτος 147. Οι περισσότερες από τις δηλώσεις απώλειας αφορούν σε δίκυκλα και σε ένα πολύ μικρό ποσοστό Ι.Χ. ή φορτηγά αυτοκίνητα.

Στις περιπτώσεις κλοπών αυτοκινήτων, κατά κύριο λόγο φορτηγών, τα οχήματα εντοπίζονται εκτός Μαγνησίας, σε άλλους νομούς. Στην πορεία διαπιστώνεται ότι οι δράστες τα χρησιμοποίησαν προκειμένου να «χτυπήσουν» σε άλλους στόχους και να φορτώσουν αντικείμενα.

Τα κλεμμένα φορτηγά χρησιμοποιούνται από χαλκοθήρες, κλέφτες που κλέβουν μπαταρίες, καλώδια, μετασχηματιστές της ΔΕΗ κ.ά. προκειμένου να αξιοποιήσουν το χαλκό.

Αντίστοιχα, τα κλεμμένα δίκυκλα συνήθως χρησιμοποιούνται από νεαρούς με παραβατική συμπεριφορά που είναι αρκετές φορές και ανήλικοι. Τα ανευρεθέντα δίκυκλα που εντοπίστηκαν μετά από κλοπές εντός του πρώτου τριμήνου του 2018, στην πορεία διαπιστώθηκε ότι «είχαν μείνει» από βενζίνη.

Τα οχήματα ήταν άθιχτα και οι δράστες τα εγκατέλειψαν σε διάφορα σημεία της πόλης αλλά και σε πυλωτές πολυκατοικιών. Οι ένοικοι διαμερισμάτων πολυκατοικιών δεν μπορούν εύκολα να υποψιαστούν την ύπαρξη των κλεμμένων οχημάτων όπως συμβαίνει με εγκαταλειμμένα δίκυκλα στον δρόμο. Περνάει λοιπόν καιρός μέχρι να ανευρεθούν, και οι δράστες επιτυγχάνουν έτσι να «εξαφανίζουν» τα ίχνη που αφήνουν πίσω τους.

Πίσω από αυτές τις κλοπές η Αστυνομία «βλέπει» συνήθως τη δράση νεαρών κυρίως ατόμων πολλές φορές και ανήλικων που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά, και ανά τακτά διαστήματα απασχολούν τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται οι δράστες, η Αστυνομία σχηματίζει δικογραφίες κατά των κατηγορούμενων, οι οποίοι συνήθως δικάζονται σε ρητή δικάσιμο.

Για να αποφύγουν τις κλοπές οι ιδιοκτήτες οχημάτων εκτιμάται ότι είναι ωφέλιμο να σταθμεύουν τα δίκυκλά τους ή τα αυτοκίνητα σε σημεία όπου υπάρχει επαρκής φωτισμός. Οι κλέφτες προτιμούν τα σκοτεινά σημεία για να «χτυπήσουν» ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί και να δρούν ανενόχλητοι.

Σε κάθε περίπτωση, η Αστυνομία θέλει να έχει δίπλα της τον πολίτη. Εάν διαπιστώνεται κάτι ύποπτο, προτρέπει τους πολίτες να τηλεφωνούν και να ενημερώνουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου