ΤΟΠΙΚΑ

«Ντεμπούτο» με 200 αιτήσεις από δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ

ντεμπούτο-με-200-αιτήσεις-από-δανειολή-824025

Περίπου 200 δανειολήπτες που είχαν δανειοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που άνοιξε, για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση η οποία προβλέπει ακόμη και διαγραφή οφειλών αν έχει αποπληρωθεί το 60% του δανείου. Συνολικά στον Βόλο τα δάνεια που δόθηκαν από ίδια κεφάλαια του πρώην ΟΕΚ ανέρχονται σε 3.800.

Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε μέσα στον Απρίλιο και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.

Δικαιούχοι είναι όσοι εργαζόμενοι είχαν λάβει δάνειο από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ. Προϋπόθεση υπαγωγής στις ρυθμίσεις αποτελεί η ιδιοκατοίκηση ή η χρήση της κατοικίας από τους γονείς, τα τέκνα και εν γένει συγγενείς β’ βαθμού, για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου. Η ιδιοκατοίκηση και η χρήση διαπιστώνεται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Βάσει της νέας ρύθμισης, δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν ήδη αποπληρώσει το 60% του δανείου τους -ή αν το ποσό που απομένει για να πληρωθεί ανέρχεται στις 6.000 ευρώ- να λάβουν βεβαίωση εξόφλησης, αφού το υπόλοιπο του ποσού διαγράφεται.

Όσοι εξάλλου δεν έχουν εξοφλήσει το 60%, μπορούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας να μειωθούν οι μηνιαίες δόσεις τους από 50% έως και 70%.

Με την ίδια ρύθμιση επίσης προβλέπεται διαγραφή κάθε είδους επιβληθέντος τόκου και υπολογισμός των τυχών καταβληθέντων στο καταβληθέν κεφάλαιο, καθώς και επαναπροσδιορισμός του ύψους του δανείου με ελάφρυνσή του κατά 15% για όλους τους δανειολήπτες.

Aξίζει να σημειωθεί πως στην ίδια ρύθμιση περιλαμβάνονται ευνοϊκές διατάξεις για τις ευάλωτες ομάδες (συνταξιούχοι, χηρεία, αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ κ.λπ.), μέσω της ρύθμισης θα γίνει επιπλέον ελάφρυνση κατά 10%, και κατά 20% για τους πολύτεκνους. Μέριμνα λαμβάνεται επίσης για τους ανέργους και όσους βρίσκονται σε αντικειμενική δυσκολία πληρωμής των δόσεων, ενώ ο συνολικός χρόνος αποπληρωμής αυξάνεται κατά 10 χρόνια.

Οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, αίτηση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τον επαναπροσδιορισμό της οφειλής τους και του τρόπου αποπληρωμής της έως τις 19 Δεκεμβρίου 2018.

Για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτονται την κεντρική σελίδα του portal του ΟΑΕΔ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr, στο πεδίο «Κοινωνική Πολιτική», επιλέγουν «Ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ» και μπαίνουν στην εφαρμογή χρησιμοποιώντας τους κωδικούς ΤΑΧΙS.

Στη συνέχεια ακολουθούν τις οδηγίες που δίδονται αναλυτικά στον «Οδηγό Συμπλήρωσης Αίτησης Υπαγωγής για τις ρυθμίσεις».

Μαζική προσέλευση στον ΟΑΕΔ

Το ενδιαφέρον των δανειοληπτών σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, πιστοποιεί η αύξηση της προσέλευσης των ενδιαφερομένων στην τοπική υπηρεσία του ΟΑΕΔ που διαχειρίζεται το κομμάτι του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Υπολογίζεται ότι καθημερινά μέχρι και 20 δανειολήπτες προσέρχονται στην οδό Ύδρας, ζητώντας ενημέρωση για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να ελέγξουν αρχικά αν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, και σε δεύτερη φάση να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση. Η αξιολόγηση των αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο διάστημα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου