ΤΟΠΙΚΑ

Τριετής πλέον η φοίτηση στο 4ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας (Εσπερινό)

τριετής-πλέον-η-φοίτηση-στο-4ο-επαλ-ν-ιω-825707

Το 4ο ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας είναι ένα εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο στο οποίο φοιτούν ανήλικοι/ες και ενήλικοι/ες μαθητές/ήτριες που επιθυμούν με την αποφοίτησή τους να ενταχθούν άμεσα στην αγορά εργασίας ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποκτώντας γενικές γνώσεις αλλά και εξειδίκευση σε μια από τις ακόλουθες ειδικότητες:

ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ

ü Τ. Δομικών Έργων & Γεωπληροφορικής

ü Τ. Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκ/σεων & Δικτύων

ü Τ. Ηλεκτρονικών & Υπολογιστικών Συστ/των, Εγκαταστάσεων Δικτύων & Τηλεπικοινωνιών

ü Τ. Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων & Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου

ü Τ. Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού & Κλιματισμού

ü Τεχνικός Οχημάτων

ü Τ. Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων & Κατασκευών

ü Αισθητικής Τέχνης

ü Κομμωτικής Τέχνης (υπό έγκριση)

ü Βοηθών Φαρμακείου

ü Βοηθών Φυσικοθεραπευτή

Φοίτηση στο 4ο ΕΠΑ.Λ.

Στο 4ο ΕΠΑ.Λ. λειτουργούν δύο προγράμματα σπουδών:

Α) Στο 1ο, «ΠΛΗΡΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗ», οι μαθητές/ήτριες αποκτούν ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ Λυκείου & ΠΤΥΧΙΟ επιπέδου 4. Η φοίτηση θα είναι 3ετής από το σχολικό έτος 2018-2019, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που υπέβαλε η κυβέρνηση προς ψήφιση. Εγγράφονται σε αυτό, μαθητές/ήτριες με Απολυτήριο Γυμνασίου παρακολουθώντας μαθήματα γενικής παιδείας και ειδικότητας (θεωρητικά & εργαστηριακά).

Β) Στο 2ο, «ΦΟΙΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ», οι μαθητές/ήτριες αποκτούν ΠΤΥΧΙΟ επιπέδου 4. Η φοίτηση θα είναι 2ετής, από το σχολικό έτος 2018-2019, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που υπέβαλε η κυβέρνηση προς ψήφιση. Εγγράφονται στο Β΄έτος, μαθητές/ήτριες με Απολυτήριο Λυκείου (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ΤΕΕ, κλπ) παρακολουθώντας μόνο μαθήματα ειδικότητας (θεωρητικά & εργαστηριακά) με μειωμένο ημερήσιο/εβδομαδιαίο ωράριο.

Δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός για την εγγραφή. Η φοίτηση και η μετακίνηση των μαθητών/τριών γίνεται δωρεάν για όσους/ες δεν έχουν αποκτήσει απολυτήριο Λυκείου και με έκπτωση 50% για όσους/ες έχουν ήδη απολυτήριο Λυκείου. Στους μαθητές που εγγράφονται παρέχεται η δυνατότητα αναβολής στράτευσης.

Πώς και πότε γίνονται οι εγγραφές;

Στο 4ο ΕΠΑ.Λ. φοιτούν εργαζόμενοι/ες και αυτοαπασχολούμενοι/ες, άνεργοι/ες και άτομα που αδυνατούν να παρακολουθήσουν πρωινό σχολείο.

Για την εγγραφή απαιτούνται: 1) Τίτλος σπουδών, (για το 1ο πρόγραμμα σπουδών «ΠΛΗΡΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗ» Απολυτήριο Γυμνασίου ενώ για το 2ο πρόγραμμα σπουδών «ΦΟΙΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ» Απολυτήριο Λυκείου ή ισότιμου τίτλου), 2) Έντυπο Ηλεκτρονικής Δήλωσης Προτίμησης Σχολείου (έγγραφο που εκδίδεται μετά από δήλωση που υποβάλει ο/η κηδεμόνας ή ο/η ενήλικος/η μαθητής/ήτρια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠ.Π.Ε.Θ https://e-eggrafes.minedu.gov.gr, από 14 Μαΐου και ώρα 10:00 έως 6 Ιουνίου 2018 και ώρα 14:00 – ζητείστε περισσότερες πληροφορίες από το 4ο ΕΠΑ.Λ. τηλεφωνικά, ή δια ζώσης στο σχολείο όπου παρέχεται βοήθεια από το σχολείο στην ηλεκτρονική υποβολή), 3) Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο. 4) 3 φωτογραφίες τύπου ταυτότητας (35*45 χιλ.).

Οι εγγραφές γίνονται: 1) Στο διάστημα 20-29 Ιουνίου (κατοχύρωση εγγραφής και ένταξη σε τμήμα). 2) Στο διάστημα 1-11 Σεπτεμβρίου για όσους/ες αποδεδειγμένα αδυνατούσαν να κάνουν εγγραφή τον Ιούνιο (είναι επισφαλής εγγραφή, γίνεται αποδεκτή μόνο εφόσον υπάρχει κενή θέση σε τμήμα που ήδη έχει εγκριθεί η λειτουργία του).

Μετά την αποφοίτηση;

Μετά την αποφοίτηση οι μαθητές/ήτριες έχουν τις εξής 3 επιλογές:

Α) Να ενταχθούν άμεσα στην αγορά εργασίας με το πτυχίο επιπέδου 4 που αποκτούν (Οι απόφοιτοι/ες εργάζονται είτε σε επιχειρήσεις-φορείς του ιδιωτικού & δημόσιου τομέα είτε ως αυτοαπασχολούμενοι-ελεύθεροι επαγγελματίες).

Β) Να συμμετέχουν προαιρετικά, στο πρόγραμμα ΜΑΘΗΤΕΙΑ κάνοντας πρακτική άσκηση για 9 μήνες με αμοιβή & ασφαλιστική κάλυψη (για 4 ημέρες/εβδ. & 1 ημέρα εργαστήριο στο σχολείο), στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Μετά από εξετάσεις πιστοποίησης αποκτούν ΠΤΥΧΙΟ επιπέδου 5 και μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας με αυξημένα προσόντα.

Γ) Να επιδιώξουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Πανεπιστήμια & ΤΕΙ), Στρατιωτικές Σχολές – Σώματα Ασφαλείας, Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Όλοι/ες οι μαθητές/ήτριες, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα σπουδών που παρακολουθούν, μπορούν να εισαχθούν σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχοντας σε Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ. μέσω 2 δρόμων: α) ένταξη σε πανεπιστήμια με ποσοστό 5% (σε τμήματα-σχολές που σχετίζονται με την ειδικότητα που παρακολουθούν στο ΕΠΑ.Λ.) και ένταξη σε ΤΕΙ και στρατιωτικές σχολές (ΣΤΥΑ, ΣΜΥΑ, ΣΜΥΝ) – σώματα ασφαλείας (Αστυφυλάκων, Πυροσβεστών) με ποσοστό 20% ή β) Ειδικά για όσους/ες αποφοιτούν από εσπερινό ΕΠΑ.Λ. υπάρχει ειδική κατηγορία στην οποία οι μαθητές/ήτριες μπορούν να επιδιώξουν την εισαγωγή τους, σε ποσοστό 1%, σε τμήματα-σχολές των ΤΕΙ που σχετίζονται με την ειδικότητα που παρακολουθούν στο ΕΠΑ.Λ., συναγωνιζόμενοι/ες όσους/ες αποφοίτησαν μόνο από εσπερινά ΕΠΑ.Λ. (μικρότερος ανταγωνισμός για μικρότερο αριθμό θέσεων).

Για επιπρόσθετες πληροφορίες – διευκρινήσεις επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 24210-60443 και 24210-68423 (ώρες 19:00 – 22:00).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου