ΤΟΠΙΚΑ

Εγένετο… Κοινωνική Συμμαχία

εγένετο-κοινωνική-συμμαχία-826245

Το 2015 σειόταν η Ελλάδα απ’ άκρη σε άκρη, από τη φωνή διαμαρτυρίας εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, επιστημόνων, νέων, συνταξιούχων, ανέργων ενάντια στο ασφαλιστικό. Ανθρώπινα «ποτάμια» ξεχύνονταν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κόντρα στον Νόμο – ταφόπλακα στα εργασιακά δικαιώματα. Μετά από τις μεγαλειώδεις εκείνες συγκεντρώσεις, στις οποίες η εργατιά περπατούσε δίπλα – δίπλα με τις «γραβάτες», υπήρξε αποσυσπείρωση. Την τελευταία τριετία η λιτότητα μεγαλώνει, η ανεργία αυξάνεται, η υπερφορολόγηση «γονατίζει» την κοινωνία, η οποία όμως δεν καταφέρνει να αντιδράσει…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το τρίπτυχο αυτό, «λιτότητα, ανεργία, υπερφορολόγηση», που αποτελεί κοινό παρονομαστή των παθών της κοινωνίας, αποτελεί τη «σημαία του αγώνα» κάτω από την οποία γίνεται σε εθνικό επίπεδο μία νέα προσπάθεια: η συγκρότηση Κοινωνικής Συμμαχίας.

Η αρχή έγινε από τα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, που επί τρία χρόνια και παρά τα νέα μέτρα λιτότητας, την αύξηση της ανεργίας και της υπερφορολόγησης, είδαν το εργατικό κίνημα να ατονεί και να αδυνατεί να διεκδικήσει με μαζικούς αγώνες ακόμη και τα αυτονόητα για τη ζωή του.

Δόθηκε λοιπόν το σύνθημα της Κοινωνικής Συμμαχίας. Ανθρωποι από διαφορετικές αφετηρίες, εργάτες, δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, άνεργοι, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε έναν κοινό αγώνα ενάντια στη λιτότητα, την ανεργία, την υπερφορολόγηση και δίνουν το πρώτο τους αγωνιστικό ραντεβού την Τετάρτη 30 Μαΐου, ημέρα Πανεθνικής Δράσης, όπως έχει χαρακτηριστεί.

Στον Βόλο και τη Μαγνησία, το προσκλητήριο για τη συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας σε τοπικό επίπεδο απηύθυνε το Εργατικό Κέντρο Βόλου. Και στο ιστορικό αυτό προσκλητήριο ανταποκρίθηκαν σύσσωμοι οι φορείς που αναμένεται να δώσουν βροντερό παρών στη συγκέντρωση και το συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί της Τετάρτης από την ιστορική για τους αγώνες που έχουν δοθεί στο παρελθόν πλατεία Ελευθερίας.

Η αρχή…

Το συλλαλητήριο θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα ενός αγώνα που δεν θα ξεκινήσει και θα τελειώσει εκεί. Η τοπική Κοινωνική Συμμαχία θα έχει συνέχεια: για την ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων τοπικού χαρακτήρα προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα της λιτότητας, να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, να υπάρξει ανάπτυξη.

Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει από την πλατεία Ελευθερίας στις 9 το πρωί. Θα είναι εκεί: Εργατικό Κέντρο Βόλου, ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας, Τεχνικό Επιμελητήριο, Εμπορευματοβιοτεχνικό Επιμελητήριο, Δικηγορικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος, Φαρμακευτικός Σύλλογος, οι δύο Ομοσπονδίες Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Εστίασης, Συνταξιουχικές Οργανώσεις, Σύλλογος Τρικέκνων, Σύλλογος Πολυτέκνων, Σύλλογος Γονέων Παιδιών ΑμεΑ, Σύλλογος Νεφροπαθών, Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Σωματείο Κινητικά Αναπήρων «Ιππόκαμπος», ΑΞ.Ι.Α.

Στη συγκέντρωση δεν θα υπάρξουν ομιλίες… Αλλωστε πρόκειται για πανεθνική ημέρα δράσης. Θα διαβαστεί η διακήρυξη των αρχών της Κοινωνικής Συμμαχίας και θα ακολουθήσει πορεία στον Βόλο.

Για δύο περίπου ώρες η πόλη αναμένεται να νεκρώσει. Από τις 9 έως τις 11 το πρωί δεν θα λειτουργούν ούτε τα εμπορικά ούτε τα καταστήματα εστίασης, όπως ανακοινώθηκε από τους τοπικούς συλλόγους.

Οι διεκδικήσεις

«Το συλλαλητήριο δεν θα είναι ένα πυροτέχνημα, αλλά μία προσπάθεια που ξεκινά και θα υπάρξει συνέχεια. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Ολους μάς χτυπά η λιτότητα, η ανεργία, η υπερφορολόγηση. Ολοι μαζί βαδίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση, για να διεκδικήσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που να εφαρμοστεί στην πράξη. Διαφορετικά με μπαλώματα δεν υπάρχει προοπτική. Το στοίχημα είναι να το δουλέψουμε και να υπάρξει και συνέχεια», σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος, θέτοντας ως προτεραιότητα για το εργατικό κίνημα την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

«Ζήτημα αιχμής για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι η κατάργηση του Νόμου – λαιμητόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό, της τροπολογίας Γεροβασίλη για την αξιολόγηση, το σταμάτημα των πλειστηριασμών, της φορολογικής επιδρομής και η γενναία αύξηση μισθών και συντάξεων», αναφέρει ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ, Φίλιππος Κωνσταντινίδης.

«Ο αγώνας δίνεται κόντρα στα αντιαναπτυξιακά μέτρα και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που έχει προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα», επισημαίνει η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα.

«Η μικρομεσαία τάξη έχει οδηγηθεί στον αφανισμό και ο ιδιωτικός τομέας, που για δεκαετίες ήταν το στήριγμα της εθνικής μας οικονομίας, τώρα παραπαίει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου μας το 2017 έκλεισε με περισσότερες εγγραφές και λιγότερες διαγραφές. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Καθώς όσες επιχειρήσεις ανοίγουν, είτε αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο μετά από λίγο καιρό, με τους επιχειρηματίες αποκαρδιωμένους για το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στο επιχειρείν, είτε ανοίγουν επιχειρήσεις μη “παραγωγικές”», τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Τέλης Μπασδάνης.

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου συμμετέχει στη σύμπραξη φορέων με διαφορετική αφετηρία, και το στοίχημα είναι η ενιαία αντιμετώπιση των ζητημάτων που τους αφορούν. Αντί του μοναχικού δρόμου δράσης επιλέγουμε τον δρόμο της σύνθεσης, και πρόκληση είναι να υπάρχει και συνέχεια», είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος.

«Θέλουμε να δείξουμε την αντίθεσή μας στις καταστροφικές πολιτικές που έχουν πλήξει και τον ιατρικό κλάδο. Ο ιατρικός κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών, ενώ διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει κανένας σοβαρός και σωστός σχεδιασμός για την παροχή υγείας σε όλα τα επίπεδα», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμης Τσάμης.

«Προστασία της κύριας κατοικίας, και για τα επόμενα χρόνια, με μοναδικό κριτήριο την ανάλυση της εισοδηματικής ικανότητας του δανειολήπτη, απαλοιφή υπολοίπων οφειλής έπειτα από οικειοθελή και συνενωτικό πλειστηριασμό ακινήτου ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες έχει υπάρξει προσημείωση, να ληφθεί μέριμνα για τους εγγυητές, συνοφειλέτες, επαγγελματίες συνταξιούχους σε περίοδο κρίσης, στο πεδίο των ηλεκτρονικών συναλλαγών να θεσμοθετηθεί ένας μοναδικός ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός ανά επιχείρηση, πάγωμα και μετατροπή των οφειλών στον ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ σε ασφαλιστικό χρόνο», είναι τα αιτήματα που θέτει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφωνας Πλαστάρας.

«Διεκδικούμε, δυναμικά, εναλλακτικές πολιτικές και μέτρα εξόδου από την κοινωνικοοικονομική κρίση. Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με γνώμονα ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας», επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Αποστόλης Οντόπουλος.

«Ο αγώνας είναι κοινός ενάντια στη λιτότητα, στην ανεργία, στην υπερφορολόγηση, στις περικοπές μισθών και συντάξεων», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ, Εστίασης Μαγνησίας, Γιάννης Γρηγορίου.

«Στο χέρι μας είναι να μην τους το επιτρέψουμε να μας εξοντώσουν. Στην εργασιακή ζούγκλα που δημιούργησαν, δεν θα βρουν εύκολα θηράματα, τους απαντάμε από εδώ, να μην το τολμήσουν», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΑΓΕΤ Βασίλης Χαλαστάρας.

«Στο συλλαλητήριο να πάρουν μέρος όλα τα μέλη με τις οικογένειές τους, για να βροντοφωνάξουμε “όχι” σε άλλες περικοπές συντάξεων, επιδομάτων, υπερφορολόγησης, “ναι” στη δημόσια δωρεάν υγεία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας «Οι Αγιοι Ανάργυροι», Βασίλης Γιαννάκος.

«Ειδικότερα για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους διεκδικούμε διατήρηση των φοροαπαλλαγών που είναι σε ισχύ, επέκταση της φοροαπαλλαγής των ατόμων με αναπηρία και στο τεκμαρτό εισόδημα, απαλλαγή όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία από τον ΕΝΦΙΑ, προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας και αύξηση του ακατάσχετου ποσού σε λογαριασμό μισθού ή σύνταξης ατόμων με αναπηρία στο ύψος των 3.000 ευρώ, λόγω αυξημένων αναγκών εξαιτίας της αναπηρίας τους», επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος», Πέτρος Μπέλλος.

«Η κοινωνική ομάδα που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα από τη λαίλαπα των μνημονίων είναι οι πολύτεκνοι», αναφέρει ο πρόεδρος των Πολυτέκνων Βάιος Κουκλουμπέρης.

«Το δημογραφικό είναι ωρολογιακή βόμβα, τα παιδιά μας είναι άνεργα, φεύγουν στο εξωτερικό, η Κυβέρνηση τάζει, αλλά δεν γίνεται τίποτα», αναφέρει η πρόεδρος των Τριτέκνων Σούλα Βακουφτσή.

«Πολλά ΑμεΑ ζουν στην εξαθλίωση, καθώς υπάρχουν οικογένειες που δεν εργάζεται κανείς, και παρακαλούν για μια δουλειά με 200 και 300 ευρώ. Τα νέα μέτρα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και που χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να τα αντιμετωπίσουν», λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Δέσποινα Λουκάκη.

«Από το 2019 καταργούν τις συντάξεις χηρείας και γυναίκες θα μείνουν χωρίς σύνταξη. Η Κυβέρνηση δεν σέβεται κανέναν», επισημαίνει η πρόεδρος του συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α., Μαρία Καραγκούνη.

«Ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό να εξαιρεθούν οι συντάξεις των αναπήρων από τις περικοπές. Απαιτούμε να επεκταθεί και σε όσους έχουν αναπηρία τουλάχιστον 67%. Επιπλέον, τα αναπηρικά επιδόματα να εξαιρεθούν από τη φορολογία διότι δεν αποτελούν εισόδημα αλλά επιδόματα που θεσπίστηκαν για να καλύπτουν τις ανάγκες της αναπηρίας», αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Αναπηρίες, Ράνια Καρανικόλα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου