ΤΟΠΙΚΑ

Οικονόμου –Πατσιαντάς: Η δημοτική αρχή δεν δικαιούται να σιωπά για την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ

οικονόμου-πατσιαντάς-η-δημοτική-αρχ-4518

Η δημοτική αρχή δεν δικαιούται να σιωπά, έχει χρέος να υπερασπιστεί τη ΔΕΥΑΜΒ, πρέπει να δώσει υπεύθυνες και πειστικές απαντήσεις στους πολίτες, επεσήμανε η επικεφαλής της παράταξης της α’ ελάσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, Νατάσσα Οικονόμου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και μέλους του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, Μαργαρίτη Πατσιαντά.

Η κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι και η τελευταία αγωγή της ΔΕΥΑΜΒ επαναλαμβάνει την παραδοχή ότι εκτελέστηκε από την ΕΡΓΗΛ το 30% του έργου, το οποίο δημιουργεί σοβαρότατο ζήτημα. Και διευκρίνισε ότι το 30% επί του συνόλου των 4.028.026,46 €, συνυπολογιζόμενων του εργολαβικού οφέλους 28%, της νόμιμης αναθεώρησης, του ΦΠΑ, των νόμιμων τόκων, αντιστοιχεί σε μερικά εκατομμύρια – στα 9 εκατ. που ζητάει η ΕΡΓΗΛ, το 30% ξεπερνά τα 3 εκατ. που αναγνωρίζονται στην αγωγή ότι αφορούν εκτελεσθέν έργο.

“Τι συμβαίνει και δεν απαντά η δημοτική αρχή επί τόσους μήνες; Μήπως είναι λανθασμένες οι εκτιμήσεις μας; Τότε γιατί δεν μας απάντησαν, να φύγουμε από την πλάνη μας; Απαξιούν να ασχοληθούν μαζί μας; Δεν έχουν τις απαντήσεις; Τι ακριβώς συμβαίνει; Κι αν λάβουμε υπόψη ότι, στη χθεσινή (23-05-2018) συνεδρίαση του Δ.Σ., ο δήμαρχος δήλωσε: «… Θεωρούμε καταρχήν ότι οι διεκδικήσεις και απαιτήσεις της ΕΡΓΗΛ είναι ένα εκατομμύριο τα εκατό άδικες, παράνομες, γι’ αυτό και αυτή η αντιδικία…», πώς δικαιολογείται, την ίδια ώρα, να αναγνωρίζει ότι από τις περικοπείσες εργασίες έχουν εκτελεστεί τόσες, όσες αντιστοιχούν στο 30% του ποσού που έχει επιδικαστεί στην ΕΡΓΗΛ;”, είπε με έμφαση η κ. Οικονόμου.

Αναφερόμενη αναλυτικότερα στο θέμα των δικαστικών εκκρεμοτήτων της ΔΕΥΑΜΒ με την ΕΡΓΗΛ είπε ότι “αφήσαμε κάθε περιθώριο στη δημοτική αρχή, πριν να το δημοσιοποιήσουμε. Θέλαμε να μη δημιουργήσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα στη ΔΕΥΑΜΒ στον αγώνα που δίνει απέναντι στην ΕΡΓΗΛ, ελπίζοντας ότι θα το αντιμετώπιζε έστω στην τελική αγωγή της κατά της ΕΡΓΗΛ, μετά τις απανωτές παραιτήσεις από προηγούμενες αγωγές, πριν δηλαδή φτάσει στην εκδίκασή της. Όταν είδαμε και την τελευταία, από 31-07-2017, αγωγή της ΔΕΥΑΜΒ κατά της ΕΡΓΗΛ, που συζητήθηκε τελικά, μετά από αναβολή με ευθύνη της ΔΕΥΑΜΒ, στις 20-04-2018, θέσαμε το θέμα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, στις 19-09-2017, μεταξύ του εκτελούντος τότε χρέη δημάρχου, κ. Θεοδώρου, και των επικεφαλής των παρατάξεων, μήπως, έστω και εκ των υστέρων, διορθωθεί η αγωγή πριν τη συζήτησή της και, σε κάθε περίπτωση, μήπως υπάρξει κάποια εξήγηση από πλευράς δημοτικής αρχής. Για την εξήγηση που μας υποσχέθηκαν, περιμένουμε ματαίως επί οκτώ ολόκληρους μήνες. Εν τω μεταξύ στις 20-04-2018 συζητήθηκε η αγωγή, όπως είχε κατατεθεί. Περιμέναμε και τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού είχε ανακοινωθεί από πλευράς Δήμου ότι η ενημέρωση για την υπόθεση, μετά τη μη πραγματοποίηση της συνάντησης μεταξύ δημάρχου και επικεφαλής αντιπολιτεύσεων στις 18 Μαΐου, θα γινόταν στο ΔΣ, θεωρώντας ότι θα συζητιόταν το θέμα και θα δίνονταν κάποιες εξηγήσεις. Αλλά «άλλαι οι βουλαί» της δημοτικής αρχής… Επειδή όμως οι εξελίξεις είναι κρίσιμες, θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για το ακόλουθο ιδιαιτέρως σοβαρό, αλλά και περίεργο ζήτημα”.

Η διοίκηση Σκοτινιώτη έφερε στο φως το «σκάνδαλο ΕΡΓΗΛ»

Όπως τόνισε η κ. Οικονόμου, “η διοίκηση Σκοτινιώτη, με την επιμονή, τη συνεπή προσπάθεια και την υπεύθυνη δουλειά, έφερε στο φως το «σκάνδαλο ΕΡΓΗΛ», το οποίο διαφορετικά δεν θα γνώριζε κανένας, και έδωσε τα όπλα στην Επιχείρηση, ώστε να μπορούμε σήμερα να υποστηρίζουμε και να αποδεικνύουμε ότι δεν χρωστάει η ΔΕΥΑΜΒ στην ΕΡΓΗΛ, αλλά η ΕΡΓΗΛ στη ΔΕΥΑΜΒ. Χάρις στην Επιτροπή Παραλαβής υπό την προεδρία του κ. Ξηρακιά και την Επιτροπή Διαπίστωσης ή μη Αποκλίσεων υπό την προεδρία του κ.Φαφούτη αποκαλύφτηκε ότι η αδηφάγα εταιρεία δεν είχε υλοποιήσει τις συμβατικές της εργασίες και οφείλει να επιστρέψει ως αχρεωστήτως καταβληθέν το 50% περίπου του ποσού που πληρώθηκε ως το 2009. Γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου ο κ. Ξηρακιάς, τα μέλη Επιτροπή Παραλαβής και ο πρόσφατα εκδιωχθείς κ. Τζίνης έχουν στην πλάτη τους αγωγές ύψους 300 χιλ. ευρώ ο καθένας από την ΕΡΓΗΛ”.

Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου “το ποσό για δήθεν εξωσυμβατικές εργασίες που διεκδικεί η ΕΡΓΗΛ, δηλαδή τα 4.028.026,46 €, πλέον του αναλογούντος εργολαβικού οφέλους 28%, της νόμιμης αναθεώρησης, του ΦΠΑ και των νόμιμων τόκων -τα οποία επιδικάστηκαν στην ΕΡΓΗΛ με την 510/2011 απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας (έχει καταστεί αμετάκλητη από το 2014), επειδή είχε παρέλθει άπρακτη η νόμιμη προθεσμία, χωρίς η ΔΕΥΑΜΒ να διενεργήσει εντός της προθεσμίας οποιαδήποτε διόρθωση της τελικής επιμέτρησης των εργασιών- η σταθερή θέση της υπηρεσίας της ΔΕΥΑΜΒ, της προηγούμενης διοίκησης και του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ότι πρόκειται για εργασίες τις οποίες ποτέ δεν εκτέλεσε η ανάδοχος και ποτέ δεν αναγνώρισαν τα αρμόδια όργανα της ΔΕΥΑΜΒ. Η υπηρεσία, στην από 29-9-2008 τελική επιμέτρηση με την οποία διόρθωσε (εκπρόθεσμα) την τελική επιμέτρηση που είχε υποβάλει η ΕΡΓΗΛ στις 2-11-2007, δεν αναγνώρισε και περιέκοψε όλες αυτές τις (δήθεν εξωσυμβατικές) εργασίες”.

Επεσήμανε ακόμη ότι “η περικοπή των εργασιών δεν ήταν μία αυθαίρετη ενέργεια. Η διόρθωση της τελικής επιμέτρησης στηρίχθηκε στον 1ο ΑΠΕ και την 1η Συμπληρωματική Σύμβαση. Συγκεκριμένα, με βάση τη σχετική απόφαση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπ. Εσωτερικών και τη σχετική γνωμοδότηση του Περ/κού Συμβουλίου Δημόσιων Έργων, οι μόνες εξωσυμβατικές εργασίες που αναγνωρίστηκαν και τελικά περιλήφθηκαν στον 1ο ΑΠΕ και την 1η Συμπληρωματική Σύμβαση αφορούν κάποιες αρχαιολογικές εργασίες, οι οποίες και πληρώθηκαν από τη ΔΕΥΑΜΒ (401.294,92 ευρώ). Η Διευθύνουσα Υπηρεσία (Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΜΒ) υπέβαλε τον 1ο ΑΠΕ και την 1η Συμπληρωματική Σύμβαση στην Προϊσταμένη Αρχή, δηλαδή στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, το οποίο προχώρησε στην έγκρισή τους, με την 334/20-11-2007 απόφαση. Η απόφαση επικυρώθηκε από τον Γ. Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας”.

Αλλαξε η σταθερή θέση της ΔΕΥΑΜΒ για τις περικοπείσες εργασίες

Οπως τόνισε στη συνέχεια η κ. Οικονόμου, “αυτή η σταθερή θέση, σχετικά με τις περικοπείσες εργασίες αλλάζει για πρώτη φορά με την πρώτη αγωγή που κατέθεσε η παρούσα δημοτική αρχή κατά της ΕΡΓΗΛ, στις 18-12-2014, καθώς και με τη, μετά από τρεις μόλις μέρες, στις 21-12-2014, ταυτόσημη ως προς το ζήτημα αυτό, νέα αγωγή κατά της ΕΡΓΗΛ. Σε αυτές τις αγωγές (οι διεκδικήσεις της ΔΕΥΑΜΒ στηρίζονται στο πρακτικό της Επιτροπής Διαπίστωσης ή μη Αποκλίσεων) γίνεται διάκριση ως προς τις περικοπείσες εργασίες μεταξύ αυτών που πράγματι δεν εκτελέστηκαν και αυτών που φέρονται ότι εκτελέστηκαν. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζεται ότι περίπου ένα 30% του ποσού που επιδικάστηκε στην ΕΡΓΗΛ με την 510/2011 απόφαση του Εφετείου Λάρισας (1.158.279,65 € + εργολ. όφελος 28% + νόμιμη αναθεώρηση + ΦΠΑ + τόκοι = 28,77%) αντιστοιχεί σε έργο που εκτελέστηκε!

Και η τελευταία αγωγή (οι διεκδικήσεις της ΔΕΥΑΜΒ στηρίζονται στην πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ) επαναλαμβάνει την ίδια παραδοχή με οριακές αποκλίσεις. Αποδέχεται δηλαδή ότι από τις περικοπείσες υπάρχουν εργασίες που πράγματι δεν εκτελέστηκαν και εργασίες που εκτελέστηκαν. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζεται ότι περίπου ένα 30% του ποσού που επιδικάστηκε στην ΕΡΓΗΛ με την 510/2011 απόφαση του Εφετείου Λάρισας (1.233.596,45 € + εργολ. όφελος 28% + νόμιμη αναθεώρηση + ΦΠΑ + τόκοι = 30,62%) αντιστοιχεί σε έργο που εκτελέστηκε!

Γίνεται αντιληπτό ότι η παραπάνω παραδοχή δημιουργεί σοβαρότατο ζήτημα. Το 30% επί του συνόλου των 4.028.026,46 €, συνυπολογιζόμενων του εργολαβικού οφέλους 28%, της νόμιμης αναθεώρησης, του ΦΠΑ, των νόμιμων τόκων, αντιστοιχεί σε μερικά εκατομμύρια – στα 9 εκατ. που ζητάει η ΕΡΓΗΛ, το 30% ξεπερνά τα 3 εκατ. που αναγνωρίζονται στην αγωγή ότι αφορούν εκτελεσθέν έργο”.

Τα ερωτήματα

Ως εκ τούτου, γεννιούνται βασανιστικά ερωτήματα, είπε η κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:

– Με βάση ποια συγκεκριμένα στοιχεία άλλαξε η πάγια θέση της ΔΕΥΑΜΒ, ότι το σύνολο των εξωσυμβατικών εργασιών που επικαλείται η ΕΡΓΗΛ δεν εκτελέστηκε ποτέ και γι’ αυτό τις είχε απορρίψει εξ ολοκλήρου η Υπηρεσία;

– Ποια Υπηρεσία εισηγήθηκε το συγκεκριμένο θέμα;

– Ποιο αρμόδιο όργανο της ΔΕΥΑΜΒ έλαβε τη σχετική απόφαση;

– Ποια είναι η συγκεκριμένη απόφαση;

– Τελικά, έχουν εκτελεστεί αυτές οι εργασίες ή όχι; Χρωστάμε αυτά τα χρήματα ή όχι;

Ακολούθως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, που έγινε στο Γραφείο Δημάρχου, στις 19-09-2017, κατά την οποία όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά “ζητήσαμε από τους κ. Θεοδώρου και Σαββάκη τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Ο παριστάμενος δικηγόρος ενοχλήθηκε από τις ερωτήσεις μας, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει κάποια απάντηση, ενώ οι δύο αιρετοί, δηλώνοντας άγνοια για το θέμα, δεσμεύτηκαν πως θα μας απαντούσαν σε λίγες μέρες. Ο κ. Σαββάκης, μάλιστα, δήλωσε πως θα ενημέρωνε τον δικηγόρο της Αθήνας που χειρίζεται την υπόθεση και θα είχαμε απάντηση από εκείνον. Εμείς, και προφορικώς, στη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης, και γραπτώς, αργότερα, στο εμπιστευτικό έγγραφο που καταθέσαμε, επισημάναμε πως είναι αυτονόητο για εμάς ότι το ζήτημα δεν αφορά τους δικηγόρους που, με εντολή της διοίκησης, συνέταξαν την τελευταία, όπως και τις προηγούμενες αγωγές της δημοτικής αρχής, αλλά εκείνους που έδωσαν στους δικηγόρους τα σχετικά τεχνικά στοιχεία.

Επειδή, αντίθετα με τις δεσμεύσεις τους, δεν υπήρξε καμία απάντηση, αφού περιμέναμε ικανό διάστημα, καταθέσαμε, μετά από έναν μήνα, στις 23-10-2017, στον πρόεδρο, Α. Σαββάκη, και στον τότε γενικό δ/ντή, Σ. Τζίνη, εμπιστευτικό έγγραφο (αρ. εμπ. πρ. ΔΕΥΑΜΒ 11/23-10-2017), με το οποίο θέσαμε το κρίσιμο ζήτημα. Το έγγραφο κοινοποιήθηκε ως εμπιστευτικό και στους κυρίους Θεοδώρου, Μιτζικό και Νάνο. Σε ανακοινώσεις μας, όλο αυτό το διάστημα, έχουμε κάνει αρκετές φορές υπαινικτικές αναφορές στο θέμα, επιλέγοντας να μη δυσκολέψουμε τη ΔΕΥΑΜΒ και να αφήσουμε ένα περιθώριο διόρθωσης της αγωγής και επαναλαμβάνοντας, γι’ αυτό τον λόγο, ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα πρέπει να διεκδικήσει νομικά να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για έργο που δεν εκτελέστηκε. Από τότε, έχουν περάσει επτά μήνες χωρίς βεβαίως να μας δοθεί καμία απάντηση. Θέσαμε το θέμα και στη συνάντηση των επικεφαλής με τον δήμαρχο, στις 30 Απριλίου. Κι αυτός μας υποσχέθηκε, παρουσία και των άλλων επικεφαλής, ότι θα μας έδινε απάντηση σε μία βδομάδα. Ακόμα περιμένουμε”.

“Σε ό,τι μας αφορά, παρά τις λοιδορίες και τη λάσπη που καθημερινά δεχόμαστε, έχουμε αποδείξει σε όλη μας τη διαδρομή, και στο θέμα του σκανδάλου «ΕΡΓΗΛ-ΔΕΥΑΜΒ», ότι ξέρουμε να βάζουμε το δημόσιο συμφέρον πάνω από το οτιδήποτε. Γι’ αυτό και θα κάνουμε τα πάντα για την τελική δικαίωση της”, κατάληξε η επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου