ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα οι μηχανικοί του Δημοσίου

ζητούν-λύσεις-στα-σοβαρά-προβλήματα-ο-4586

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις εάν δεν υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά της είναι η Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σπουδών Μαγνησίας (ΕΜΔΥΔΑΣ Μαγνησίας).

Σε δηλώσεις τους χθες, με αφορμή την έκτακτη γενική συνέλευση του κλάδου, ο πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Μαγνησίας, Γιάννης Αναστασίου, είπε ότι «οι μηχανικοί οχτώ χρόνια τώρα κάνουν υπομονή λόγω της δεινής κατάστασης της χώρας ύστερα από μία μεγάλη χρεοκοπία. Όμως, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και πρέπει να αντιμετωπιστούν επιτέλους τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου».

Η ΕΜΔΥΔΑΣ καλεί τους πολιτικούς προϊσταμένους όλων των τεχνικών υπηρεσιών του νομού να εξασφαλίσουν μία αξιοπρεπή και ασφαλή μετακίνηση των μηχανικών προς τα εργοτάξια για την επίβλεψη των έργων, να εφαρμόσουν τους οργανισμούς υπηρεσιών σύμφωνα με τον νόμο και να σεβαστούν τις αποφάσεις του ΣτΕ.

«Οι μηχανικοί δεν κλείνουν τους δρόμους, δεν κατεβάζουν διακόπτες, αν αποφασίσουν όμως να κατεβάσουν τα μολύβια τους, τότε σας πληροφορούμε ότι θα σταματήσουν όλα τα έργα και θα σταματήσει κάθε παραγωγική διαδικασία στον νόμο», προειδοποίησε ο ίδιος.

Η συνταξιοδότηση των μηχανικών στον νομό έχει προκαλέσει αποψίλωση των Τεχνικών Υπηρεσιών. Οι μηχανικοί ασκούν συγχρόνως καθήκοντα σε δύο και τρία τμήματα, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι υπηρεσίες. Εκτός αυτού, έχουν την υποχρέωση και την ευθύνη να μεταβαίνουν στα εργοτάξια εντός νομού, με καμία απολύτως προσφορά από την υπηρεσία μέχρι τα 60χλμ, που είναι οι μέγιστες μετακινήσεις εντός νομού, ενώ πριν από την κρίση η ημερήσια αποζημίωση ήταν 70 ευρώ.

«Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι με αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να εγγυηθούμε την ασφάλεια εργαζομένων στα εργοτάξια και την ποιοτική παραγωγή των δημοσίων έργων όπως θα έπρεπε», συμπλήρωσε.

Παρών στην έκτακτη γενική συνέλευση ήταν και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ Δημήτρης Πετρόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι μέχρι το 2010 οι μηχανικοί αριθμούσαν στη δημόσια διοίκηση 12.000 ενώ σήμερα είναι 8.000.

«Οι ελάχιστοι συνάδελφοι που έχουν απομείνει σηκώνουν το βάρος της πολλαπλής γραφειοκρατίας και πολυνομίας για τα δημόσια έργα», είπε.

Σε αυτή την κατεύθυνση επισήμανε ότι «χρειάζονται αξιόλογες προσλήψεις για να στελεχωθεί ο δημόσιος τομέας», ενώ επισήμανε ότι το ένα τρίτο του εναπομείναντος προσωπικού θα βγει σε συνταξιοδότηση στην επόμενη πενταετία.

Ο ίδιος έκανε λόγο για τεράστια απομείωση των αποδοχών, με τους ελάχιστους μηχανικούς που προσελήφθησαν στη δημόσια διοίκηση, μετά από δέκα χρόνια παγωμένων προσλήψεων να αμείβονται σε ηλικία 40 ετών με 650 ευρώ.

Έθεσε τέλος και το θέμα της «διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης» και τόνισε ότι «είμαστε σε διαρκή κινητοποίηση, και την ερχόμενη Τετάρτη θα λάβουμε μέρος στη γενική απεργία ως ένα πρώτο ενδεικτικό βήμα για τις διαθέσεις των συναδέλφων για δυναμικές κινητοποιήσεις».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου