ΤΟΠΙΚΑ

Η Βρετανική Ακαδημία βραβεύει τον Βολιώτη διδάκτορα Γεράσιμο Τσουράπα

η-βρετανική-ακαδημία-βραβεύει-τον-βολ-5600

Του Δημήτρη Αντωνίου, Καθηγητή Αγγλικής

Ό,τι και να γραφτεί στον τοπικό Τύπο θα είναι απειροελάχιστο σε σχέση με αυτό που γράφτηκε και γράφεται στον διεθνή Τύπο όσον αφορά τον Βολιώτη, πρώην διακεκριμένο μαθητή μου και γιο του αείμνηστου καρδιολόγου Αντώνη Τσουράπα και της Αικατερίνης Τσουράπα καθηγήτρια Γαλλικής.

Στην κυριολεξία, παίζοντας στο διαδίκτυο τελείως ερασιτεχνικά, αμφιβάλλω εάν ποτέ γίνω καλός χειριστής, και προσπαθώντας να εντοπίσω πρώην μαθητές μου που διαπρέπουν πανευρωπαϊκά, αλλά και πέραν του Ατλαντικού, χάρις τη θεία πρόνοια ήρθα «αντιμέτωπος» με τον πρώην διακεκριμένο μαθητή μου Γεράσιμο Τσουράπα. Έμεινα άναυδος, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που πρώην μαθητές μου με εκπλήττουν τρομερά ευχάριστα, και σχετικά πρόσφατα οι αδελφές Ελευθερία και Ελένη Ζεγγίνη μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζηκωτούλα. Πριν από λίγα χρόνια η Μελίνα Καπέλου ήταν μια άλλη ευχάριστη έκπληξη. Ευελπιστώ πως θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες εκπλήξεις.

Επιστρέφουμε στον κ. Τσουράπα μιας και σήμερα έχει την τιμητική του στον τοπικό Τύπο. Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Birmingham όπου ο κ. Τσουράπας είναι λέκτορας στη σχολή «Πολιτική στη Μέση Ανατολή», έλεγε: Gerasimos Tsourapas wins British Academy Award» («Ο Γεράσιμος Τσουράπας βραβεύεται από την Βρετανική Ακαδημία»), και στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει: «Ο διδάκτορας Γεράσιμος Τσουράπας, λέκτορας της Πολιτικής της Μέσης Ανατολής έχει βραβευτεί για το 2018 από τη Βρετανική Ακαδημία με το βραβείο “Ανατέλλοντος Αστέρα”. Το έπαθλο ήταν αποτέλεσμα της εργασίας του κ. Τσουράπα που έφερε τον τίτλο “The International politics of Middle East migration”: Problems, policy practice. Η διεθνής πολιτική της Μέσης Ανατολής στο μεταναστευτικό: Προβλήματα, πολιτική, πρακτικές».

Η έρευνα του κ. Τσουράπα αναγνωρίζει ότι η μετανάστευση ξεπρόβαλε ως μία εκ των μεγάλων προκλήσεων των καιρών μας, από την κρίση των προσφύγων της Συρίας ή της υποσαχάριας μετανάστευσης δια μέσω της Μεσογείου προς την κινητοποίηση της τουρκικής διασποράς απέναντι στην Ευρώπη ή της εργατικής πολιτικής μετανάστευσης στον Κόλπο.

Ως απάντησης σε αυτό το φαινόμενο, ο Dr Τσουράπας στοχεύει να αναπτύξει ένα δίκτυο επίδοξων ερευνητών καριέρας, οι οποίοι θα διαθέτουν πραγματική κατανόηση της διεθνούς πολιτικής που σχετίζεται με την κινητικότητα εντός, εκτός και από την μία άκρη έως την άλλη άκρη της Μέσης Ανατολής. Το πρότζεκτ επίσης αναζητά ενισχύσεις με ανώτερους ακαδημαϊκούς και νομοθέτες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών ετών 2018 – 2019.

Το παρόν κείμενο αναφέρεται μόνο στο πλέον πρόσφατο επίτευγμα του κ. Τσουράπα που είδε το φως της δημοσιότητας την 9η Απριλίου 2018. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν και άλλα επιτεύγματα του νεαρού επιστήμονα, ο οποίος μας κάνει όλους υπερήφανους ως Έλληνες, ως Βολιώτες, ως καθηγητές του οι οποίοι με τη συνεισφορά τους συνετέλεσαν, έστω και ολίγον, στην εξέλιξη του νεαρού επιστήμονα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου