ΤΟΠΙΚΑ

Δημογραφικό «κραχ» στις σχολικές αίθουσες στη Μαγνησία

δημογραφικό-κραχ-στις-σχολικές-αίθ-5719

Δημογραφικό «κραχ» στις αίθουσες διδασκαλίας αποκαλύπτει η λήξη της περιόδου εγγραφών νηπίων και προνηπίων στα νηπιαγωγεία της Μαγνησίας αλλά και μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α’ τάξη των δημοτικών σχολείων. Η επονομαζόμενη «γενιά της κρίσης», τα παιδιά δηλαδή που γεννήθηκαν με την έναρξη της κρίσης, ετοιμάζεται να πάει σχολείο και έρχεται να επιβεβαιώσει με αριθμούς πλέον τις αρχικές εκτιμήσεις και τους φόβους για μείωση του μαθητικού δυναμικού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με την ολοκλήρωση της προθεσμίας εγγραφών στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, ο αριθμός των νηπίων θα είναι μειωμένος κατά 150 παιδιά, ενώ τα πρωτάκια στο δημοτικό θα είναι επίσης 237 λιγότερα σε σχέση με φέτος. Σε ποσοστά η μείωση μεταφράζεται σε 9% στα νηπιαγωγεία και 13% στην Α’ τάξη του δημοτικού.

Φέτος στα νηπιαγωγεία της Μαγνησίας φοιτούν 1.608 νήπια και 1.001 προνήπια. Για το νέο σχολικό έτος έχουν εγγραφτεί 1.458 νήπια και 1.086 προνήπια, διαφορά της τάξης του 9,32%.

Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου όπου η μείωση του μαθητικού δυναμικού εκτινάσσεται στο 25%. Μόλις 30 νήπια και 30 προνήπια θα φοιτήσουν στα δημόσια νηπιαγωγεία. Μείωση 18,82% και στον Δήμο Ρήγα Φεραίου όπου θα φοιτήσουν 69 προνήπια και 51 νήπια. Κατά 11,84% και 11,76% μειώνεται ο αριθμός των νηπίων και προνηπίων στους δήμους Αλμυρού και Νοτίου Πηλίου αντίστοιχα. Στον Δήμο Βόλο η μείωση είναι της τάξης του 9,17% με 1.040 νήπια και 700 προνήπια να εγγράφονται στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Η μικρότερη μείωση εντοπίζεται στη Σκιάθο (7,69%), σταθερό μαθητικό δυναμικό καταγράφεται στην Αλόννησο, ενώ ο Δήμος Σκοπέλου φαίνεται να πάει κόντρα στη μείωση: καταγράφεται αύξηση 33%.

Στα δημοτικά

Το τρέχον σχολικό έτος, στα δημοτικά σχολεία φοιτούν 1.830 «πρωτάκια», αριθμός που συρρικνώνεται κατά 12,95% τη νέα σχολική χρονιά. Στην Α΄ τάξη των δημοτικών θα φοιτήσουν μόλις 1.593 πρωτάκια.

Ο Δήμος Σκοπέλου καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση με 25%, και ακολουθούν με μείωση 16% οι δήμοι Ζαγοράς – Μουρεσίου και Αλμυρού. Διψήφιο νούμερο μείωσης καταγράφεται και στον Δήμο Βόλου: το νέο σχολικό έτος θα φοιτήσουν στην Α’ δημοτικού 1.155 μαθητές έναντι 1.346 φέτος.

Στο 13% ανέρχεται η μείωση στον Δήμο Σκιάθου, στο 6,7% στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, στο 6,5% στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και στο 6,25% στον Δήμο Αλοννήσου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου