ΤΟΠΙΚΑ

Επαγγελματίας βγήκε εκτός εαυτού σε έλεγχο για παράνομη απασχόληση

επαγγελματίας-βγήκε-εκτός-εαυτού-σε-έ-5733

Αντιλαμβανόμενος την απειλή επιβολής προστίμου 10.000 ευρώ για παράνομη απασχόληση αλλοδαπού, επιχειρηματίας σε ευρύτερη περιοχή του Βόλου βγήκε εκτός ελέγχου και άρχισε να φωνάζει.

Συνοδεία… αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι έλεγχοι για την παράνομη απασχόληση αλλοδαπών σε επιχειρήσεις της Μαγνησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιθεωρητές εργασίας αντιμετώπισαν ιδιαίτερη δυσκολία στους ελέγχους. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιχειρηματίες προσπαθούσαν να εμποδίσουν τον έλεγχο και να δημιουργήσουν εμπόδια. Ένας επιχειρηματίας δεν άντεξε και βγήκε εκτός ελέγχου.

Προς στιγμήν απειλήθηκε επεισόδιο και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν όταν εμφανίστηκαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου.

Εν μέσω κρίσης, η επιβολή τόσο υψηλών προστίμων απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας, λειτουργούν με συσσωρευμένες οφειλές σε Τράπεζες και Δημόσιο, στον όγδοο χρόνο της οικονομικής κρίσης.

Ο επαγγελματίας τελικά συμμορφώθηκε στις υποδείξεις των αστυνομικών χωρίς να προκαλέσει περαιτέρω επεισόδια και δέχτηκε τη βεβαίωση προστίμου. Συνολικά ελέγχθηκαν δέκα επιχειρήσεις κάθε είδους, με την παραβατικότητα να διαπιστώνεται ότι είναι σε υψηλό ποσοστό.

Τα συνεργεία των ελέγχων βεβαίωσαν 12 παραβάσεις, δηλαδή μία στις τρεις επιχειρήσεις παρανομούσε. Παράλληλα με τον έλεγχο για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών, έγιναν έλεγχοι σχετικοί με το ωράριο των εργαζομένων, τα ρεπό, τις καταστάσεις.

Έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν και την Κυριακή 6 Μαΐου, οπότε η αγορά λειτουργούσε προαιρετικά. Πέντε συνεργεία της Επιθεώρησης Εργασίας έλεγξαν την πληρωμή του 75% της απασχόλησης, αλλά και την τήρηση του ωραρίου, εάν δηλώθηκαν τα άτομα που εργάζονταν.

Οι επιθεωρητές βεβαίωσαν πρόστιμα από 1.500 ευρώ και πάνω, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Στο πλαίσιο εκστρατείας πανελλαδικών ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά έλεγχοι σε 646 καταστήματα, με στόχευση σε πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα. Συνολικά, εντοπίστηκαν 77 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, για τις οποίες έχουν ήδη επιβληθεί 37 πρόστιμα ύψους 112.899 ευρώ, ενώ 40 επιχειρήσεις έχουν κληθεί σε παροχή γραπτών εξηγήσεων για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Οι παρεμβάσεις του ΣΕΠΕ θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, δίνοντας προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου