ΤΟΠΙΚΑ

Επίσκεψη δασκάλων και μαθητών του 9ου Δημοτικού Ν. Ιωνίας στη Ρουμανία

επίσκεψη-δασκάλων-και-μαθητών-του-9ου-δ-7443

Για την επίσκεψη οι μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας Βόλου, Χρήστος Βαλής και Σπύρος Κύρου και οι συνοδοί δάσκαλοι Γεώργιος Βαλής (διευθυντής του σχολείου) και Κοϊνάκης Ιωάννης (υπεύθυνος του προγράμματος), γράφουν:

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση τις τελευταίες δεκαετίες τελεί υπό την αιγίδα της και χρηματοδοτεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Erasmus +”, που απευθυνόμενο σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προάγει τη διά βίου μάθηση, τη διακρατική συνεργασία και την αναβάθμιση της κοινωνίας διαπλάθοντας νέους με ευρεία αντίληψη και διεθνή εμπειρία.

Το σχολείο μας ξεκίνησε την τρέχουσα χρονιά την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος ERASMUS + ΚΑ2 με τίτλο «Friendsacrossthewater» με στόχο τη συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών και συνολική διάρκεια δυο χρόνια. Το σχέδιο αυτό είναι μια στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα σε οκτώ σχολικές μονάδες εκπαίδευσης (από Ελλάδα, Πολωνία, Ρουμανία , Βουλγαρία, Τουρκία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ολλανδία) το οποίο διασφαλίζει ότι τα εμπλεκόμενα σχολεία θα έχουν ευρύτερες δυνατότητες για την κατανόηση, πλούσια μεθοδολογία και διαφορετικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος δύο μαθητές από το σχολείο μας με τη συνοδεία δύο δασκάλων είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στην πόλη Cluj – Napoka της Ρουμανίας από τη 13η έως και την 18η Μαΐου και να δραστηριοποιηθούν πάνω σε ποικίλους εκπαιδευτικούς τομείς αποκομίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολλαπλά οφέλη. Η θεματική ενότητα του φετινού προγράμματος πάνω στην οποία εργαστήκαμε και επιδιώξαμε να υλοποιήσουμε την προσδοκώμενη διασυνοριακή συνεργασία ήταν τα δικαιώματα των παιδιών και η σωστή χρήση του νερού. Με το έναυσμα αυτό λοιπόν παρακολουθήσαμε διαλέξεις από ειδήμονες αναφορικά με τη σωστή χρήση του νερού κάνοντας παράλληλα αναλύσεις στο εργαστήριο του πανεπιστημίου Χημείας του Cluj. Παράλληλα περιηγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις των σχολείων και ήρθαμε σε επαφή με συναδέλφους και μαθητές.

Η επίσκεψή μας στο μουσείο νερού της πόλης και στο ορυχείο αλατιού της πόλης Turda συμπλήρωσε τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Επιπλέον, η επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, Βουκουρέστι αποτέλεσε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του ταξιδιού καθώς οι εντυπώσεις που μας άφησε δικαιολογούν τον ισχυρισμό σύμφωνα με τον οποίο το Βουκουρέστι αποκαλείται «Παρίσι της Ανατολής» Παράλληλα, η διοργανώτρια χώρα είχε φροντίσει να προετοιμάσει δημιουργικές δραστηριότητες οι οποίες αποσκοπούσαν στη διαμόρφωση ενός πολυπολιτισμικού κλίματος ανάμεσα στις οκτώ χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Η ρουμάνικη φιλοξενία την οποία γευτήκαμε μέσα από τη διαμονή μας τις μέρες αυτές μας έκανε να αισθανθούμε ότι η ουσιαστική επικοινωνία αλλά και η γόνιμη αλληλεπίδραση δεν έχουν σύνορα και μπορούν να πραγματοποιηθούν με μοναδικά εργαλεία το κέφι και τη φιλική διάθεση.

Τέτοιου είδους ευρωπαϊκά προγράμματα λοιπόν σχεδιάστηκαν για να ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Αποτελούν δε μια μοναδική ευκαιρία να έρθει ο μαθητής σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και έθνη. Γι’ αυτό είναι δείγμα πολιτισμού να δοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου