ΤΟΠΙΚΑ

Θερμό επεισόδιο και αποχωρήσεις στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου

θερμό-επεισόδιο-και-αποχωρήσεις-στο-δ-7616

Θερμό επεισόδιο, που οδήγησε στην αποχώρηση της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης από το Δημοτικό Συμβούλιο, σημειώθηκε χθες το μεσημέρι με φόντο πρόταση ψηφίσματος καταδίκης της επίθεσης που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Την πρόταση ψηφίσματος κατέθεσε η παράταξη της Επιλογής Ευθύνης, με την επικεφαλής Νατάσσα Οικονόμου να ζητά να καταδικαστεί η επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης και να ανοίξει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Όταν προχθές έσπασαν το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης δεν είδα την ίδια ευαισθησία. Ούτε για τους τραμπουκισμούς μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγιναν με τις ευλογίες σας. Δύο μέτρα και δύο σταθμά στις δημοκρατικές ευαισθησίες;», επιτέθηκε εναντίον της κ. Οικονόμου ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργου Μουλάς.

Η κ. Οικονόμου ζητούσε επίμονα τον λόγο που δεν της δόθηκε, ψέγοντας τον πρόεδρο ότι δεν έχει δικαίωμα σχολιασμού.

Το Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μη συζητήσει το θέμα. Ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχ. Μιτζικός, που φέρεται να δέχθηκε σχολιασμό για τη στάση του από την κ. Οικονόμου.

«Τι είναι παιδάκι και εσείς η δασκάλα του και θα του κάνετε υποδείξεις τι θα ψηφίσει;», αντέδρασε ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος.

«Εσείς τι είστε δικηγόρος του;», απάντησε η κ. Οικονόμου.

«Από την πρώτη χρονιά έχουμε πει και το έχουμε τηρήσει ότι δεν πρόκειται να εκδώσουμε ψηφίσματα που δεν αφορούν στην πόλη μας», συνέχισε ο κ. Μπέος.

«Κι όμως εκδώσατε», ανέφερε η κ. Οικονόμου.

«Για τον Ολυμπιακό και τη Νίκη εκδώσαμε, που όμως αφορούν την πόλη μας. Κοιτάξτε, θα έχω προπόνηση το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος κι αμέσως μετά ερχόμαστε για άγριο ροκ αν δεν αλλάξετε ρότα», είπε ο κ. Μπέος.

«Μας απειλεί ο δήμαρχος;», αντέδρασε η Νατάσσα Οικονόμου.

Οι αψιμαχίες συνεχίστηκαν με την κ. Οικονόμου να σηκώνεται πρώτη από τη θέση της και να αποχωρεί. Ακολούθησαν ο σύμβουλος της παράταξης, Φώτης Λαμπρινίδης, ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργ. Πατσιαντάς και ο ανεξάρτητος Ιάσονας Αποστολάκης.

«Αντε γεια. Σαράντα χρόνια κουράσατε. Τρεις κι ο κούκος και θέλετε να επιβληθείτε στην πόλη. Ποια δημοκρατία επικαλείστε;», σχολίαζε ο κ. Μπέος κατά την ώρα της αποχώρησης.

Εκανε δε επίθεση και στον επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτη Πατσιαντά: «Κύριε Πατσιαντά ντροπή σου. Πήρες 40% στις εκλογές και κατέληξες μόνος του. Ξέρεις, δεν εκπροσωπείς τον εαυτό σου για να σηκώνεσαι να φεύγεις. Ο ρόλος σου είναι να ασκείς αντιπολίτευση, να κάνεις κριτική. Εγινες υποχείριο του Σκοτινιώτη».

«Γιατί δέχεσαι εσύ κριτική. Πρέπει να ντρέπεσαι για τη συμπεριφορά σου», απάντησε ο κ. Πατσιαντάς.

«Εχεις δίκαιο, έχω ξεφύγει», είπε ο κ. Μπέος.

«Φοβούνται και χουγιάζουν προκαλώντας την αγανάκτηση των δημοκρατικών πολιτών»

Κοινή ανακοίνωση αποχωρησάντων από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου

Τον πρόεδρο του Δ.Σ. Βόλου, Γ. Μουλά, και τον δήμαρχο, Α. Μπέο, καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά», με επικεφαλής τη Ν. Οικονόμου, και «Δρόμοι Συνεργασίας», με επικεφαλής τον Μ. Πατσιαντά, και ο ανεξάρτητος σύμβουλος, Ι. Αποστολάκης, με αφορμή όσα σημειώθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου:

«Την ώρα που όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ καταδικάζουν απερίφραστα τη φασιστική επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Γ. Μπουτάρη. Την ώρα που δημοτικά συμβούλια στη χώρα συγκαλούνται εκτάκτως για να δηλώσουν τον αποτροπιασμό τους για τη δολοφονική επίθεση. Την ώρα που διάφοροι φορείς εκδίδουν ψηφίσματα καταδίκης των δραστών και συμπαράστασης προς τον κ. Μπουτάρη. Την ώρα που προετοιμάζονται, σε διάφορα μέρη της χώρας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του αποτρόπαιου αυτού γεγονότος και υπέρ της προάσπισης της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Την ώρα που προκαλείται εισαγγελική παρέμβαση για τη διερεύνηση του γεγονότος. Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, σήμερα (σ.σ. χθες) με αποκλειστική ευθύνη του προέδρου, Γ. Μουλά, εκτυλίχθηκε άλλη μία παρωδία συνεδρίασης, που καταρράκωσε, για ακόμη μία φορά, το κύρος του οργάνου.

Για άλλη μία φορά, η δημοτική αρχή αποκάλυψε τη φασιστική νοοτροπία, την αυταρχική της συμπεριφορά και τη δυσανεξία της στις δημοκρατικές διαδικασίες. Η άρνηση του προέδρου, Γ. Μουλά, να δώσει τον λόγο στις μειοψηφίες να τοποθετηθούν επί του ψηφίσματος που είχε καταθέσει η παράταξη «Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά», για την καταδίκη της σοκαριστικής επίθεσης κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, και η προκλητική του στάση, να επιτρέψει στον δήμαρχο, Α. Μπέο, να τοποθετηθεί για το θέμα, δηλώνοντας ότι η συμπολίτευση έχει την πλειοψηφία και θα κάνει ό,τι θέλει, υβρίζοντας τις αντιπολιτεύσεις, χλευάζοντας τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, και, το πιο θλιβερό, εκτοξεύοντας ξεδιάντροπα ευθείες απειλές προς τις μειοψηφίες, ενώ κρατούσε ο κ. Μουλάς κλειστά τα μικρόφωνα για τις μειοψηφίες, ώστε να μην ακούγονται και καταγράφονται οι αντιδράσεις τους, βρίσκεται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την καθεστωτική, διχαστική και ολοκληρωτική λειτουργία της δημοτικής αρχής, όλα αυτά τα χρόνια. Μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη και εξευτελιστική για δημοκρατική πολιτεία συμπεριφορά, οι δημοτικοί σύμβουλοι, σεβόμενοι την προσωπική και πολιτική τους αξιοπρέπεια, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Ωστόσο, οι απειλές του δημάρχου προς τις μειοψηφίες δείχνουν ότι «φοβούνται και χουγιάζουν», όπως λέει ο λαός. Γιατί αποκαλύπτουν την αδυναμία και τον φόβο τους, αφού πλέον τους έχουν πάρει όλοι είδηση. Γιατί η άρνησή τους, να καταδικάσουν την αποτρόπαιη πράξη, αποκαλύπτει, στην ουσία, την αποστροφή τους προς τη δημοκρατία και την ανοιχτή κοινωνία. Κι αυτό που προκαλούν, είναι αγανάκτηση σε κάθε σκεπτόμενο και δημοκρατικό πολίτη. Γιατί κανένας εχέφρων πολίτης δεν ανέχεται απειλές σε βάρος των συμπολιτών του, κανένας δημοκρατικός πολίτης δεν επιτρέπει τη ζουγκλοποίηση της δημόσιας ζωής.

Τους καλούμε να συγκρατηθούν και να σταματήσουν τις απειλές απέναντι σε όποιους δεν υποτάσσονται στη θέλησή τους. Καλούμε, επίσης, σε δημοκρατική εγρήγορση την τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους εποπτικούς φορείς απέναντι σε τέτοιες ξεδιάντροπες εκδηλώσεις εκφοβισμού, διχασμού και εκφασισμού της τοπικής κοινωνίας».

Αχιλλέας Μπέος με βαριές κατηγορίες εναντίον Γιώργου Κατρούγκαλου

«Διοχετεύει πρώην συμβασιούχους εργαζόμενους σε δικηγορικό γραφείο δικό του»

Τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, κατήγγειλε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος. Επιτέθηκε εναντίον του με βαριές κατηγορίες, ότι κατευθύνει πρώην συμβασιούχους στις υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων σε συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, για να μονιμοποιηθούν στις θέσεις από τις οποίες έφυγαν με τη λήξη των συμβάσεών τους.

Το θέμα προέκυψε με αφορμή την πρόσληψη 35 διμηνιτών μέχρι να βγουν όλες οι μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στην Υπηρεσία Καθαριότητας που έχει ζητήσει ο δήμος.

Όπως είναι γνωστό, πρώην συμβασιούχοι που δεν περιλαμβάνονται στους προσωρινούς πίνακες πρόσληψης έχουν προσφύγει δικαστικά, ζητώντας οι ίδιοι να καλύψουν τις μόνιμες θέσεις στις υπηρεσίες Καθαριότητας.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Θεολόγος Διαμαντένιας, ζήτησε ενημέρωση τι γίνεται με τους εργαζόμενους που είναι στα δικαστήρια, και την ενημέρωση ανέλαβε ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος:

«Μακάρι ως δήμος να είχαμε τη δυνατότητα να τους κρατήσουμε. Δεν την έχουμε όμως. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν οκτάμηνες συμβάσεις και μόλις έληξαν απολύθηκαν. Υπάρχουν κι άλλοι άνεργοι που έχουν το δικαίωμα να δουλέψουν. Αλλά τι τραβούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι που το τραβά όλη η Ελλάδα. Το Υπουργείο Εσωτερικών ψήφισε Νόμο και έδιωξε τους εργαζόμενους με τη λήξη των συμβάσεων. Ερχεται όμως ο Κατρούγκαλος -που αν είχε ευσυνειδησία θα έπρεπε να ανοίξει την πόρτα της φυλακής και να μπει μόνος του μέσα- και βρίσκει ένα παράθυρο στον Νόμο. Και λέει στους εργαζόμενους, πάτε σε αυτό το γραφείο -που είναι δικό του- για να πάρετε προσωρινή διαταγή και να κερδίσετε την υπόθεση. Ετσι είναι οι πολιτικοί απατεώνες», είπε από μικροφώνου στη συνεδρίαση ο κ. Μπέος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου