ΤΟΠΙΚΑ

Επετειακή εκδήλωση για τη μάχη της Γατζέας

επετειακή-εκδήλωση-για-τη-μάχη-της-γατ-9449

Αύριο Κυριακή θα τελεστεί στην Κάτω Γατζέα η επετειακή εκδήλωση σε ανάμνηση της νικηφόρας κατά των Τούρκων μάχης, που έδωσαν εκεί στις 19 Μαΐου του 1823 οι Θεσσαλομακεδόνες επαναστάτες. Σημειώνεται ότι η νίκη αυτή συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σπουδαιότερες εκείνης της επαναστατικής χρονιάς σε όλη τη χώρα, αφού στη διάρκειά της εξοντώθηκε και ο υπαρχηγός του Κιουταχή Αλιό Πασάς, που ήταν και ο μοναδικός πασάς που σκοτώθηκε στη στεριανή Ελλάδα, σε όλη τη διάρκεια της επαναστάσεως του 1821.

Η εκδήλωση, οργανωμένη από τοπικούς φορείς, την τοπική Κοινότητα Αγίου Γεωργίου Νηλείας, τον τοπικό Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Γατζέας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου «Κένταυρος», θα τελεστεί στις 11π.μ. στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Γατζέας, όπου έχει ανεγερθεί το 2015 από τον τοπικό Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων ένας εξαίρετος τύμβος.

Το πρόγραμμα της τελετής περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αγωνιστές στη διάρκεια της πηλιορείτικης επανάστασης του 1821, κατάθεση στεφάνων, προσλαλιά του δημάρχου νοτίου Πηλίου, Νικολάου Φορτούνα, και ομιλία για το χρονικό του επετειακού γεγονότος από τον λαογράφο Κώστα Λιάπη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου