ΤΟΠΙΚΑ

Ανάπλαση του Αναύρου και νέες στάσεις και αφετηρίες λεωφορείων

ανάπλαση-του-αναύρου-και-νέες-στάσεις-10927

Κυκλική λειτουργία των λεωφορείων των γραμμών 1 και 3, ανάπλαση του Αναύρου και δημιουργία κυκλικού κόμβου στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πολυμέρη, παράλληλα με τη διαμόρφωση νέων στάσεων και αφετηριών για το ΚΤΕΛ, περιλαμβάνονται σε πρόταση-μελέτη του Τμήματος Στάθμευσης της Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας, που ήρθε προς έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου.

Το Τμήμα Στάθμευσης επί δύο μήνες έκανε αυτοψίες, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, καθημερινές αλλά και Σαββατοκύριακα, αποτυπώνοντας τις συνθήκες κυκλοφορίας, τους χώρους αναμονής των επιβατών και τις περιοχές στάθμευσης των αστικών λεωφορείων.

Με την ολοκλήρωση της αυτοψίας προτείνονται λειτουργικές παρεμβάσεις και διορθωτικές «πινελιές» στα δρομολόγια των λεωφορείων του αστικού ΚΤΕΛ, με στόχο την ομαλοποίηση της κυκλοφορίας και των συνθηκών στάθμευσης.

Οι παρεμβάσεις αφορούν σε έξι σημεία:

-Ανάπλαση της περιοχής του Αναύρου: ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία μιας κεντρικής νησίδας με φύτευση, μικρή επέκταση των πεζοδρομίων, διαμόρφωση εσοχών για τη στάση των λεωφορείων.

-Πιλοτική υλοποίηση κυκλικών δρομολογίων των λεωφορείων των γραμμών 1 και 3 για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Με την υφιστάμενη κατάσταση, η γραμμή 3 δεν εξυπηρετεί την προσέγγιση στο Νοσοκομείο, ενώ η γραμμή 1 δεν εξυπηρετεί την προσέγγιση στις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΕΑΚ. Με την υλοποίηση της νέας γραμμής, θα διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση στο Νοσοκομείο, το Αθλητικό Κέντρο, η συγκέντρωση λεωφορείων στην πλατεία Αναύρου θα περιοριστεί και οι επιβάτες της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας θα εξυπηρετούνται ακόμη καλύτερα. Εκτιμάται δε ότι η εφαρμογή των νέων δρομολογίων θα ενισχύσει τη χρήση λεωφορείου στις διαδρομές διέλευσης σε ποσοστό 20%.

-Δημιουργία στάσης για τη γραμμή 15 επί της οδού Πλαστήρα πριν την Αιολίδος, προκειμένου να αποφεύγεται η άναρχη επιβίβαση στη μέση της πλατείας.

-Δημιουργία δίδυμης επικουρικής στάσης απέναντι από το πάρκο Αιολίδος.

-Αναμόρφωση αφετηρίας στην περιοχή της Ν. Ιωνίας ώστε να παρέχεται η δυνατότητα ανάπαυσης αλλά και της απαραίτητης ρύθμισης των χρόνων έναρξης των δρομολογίων των λεωφορείων. Σήμερα ως χώρος αφετηρίας λειτουργεί ο χώρος πίσω από τη ΜΕΤΚΑ. Μπορεί να αναδιοργανωθεί και να χρησιμοποιηθεί είτε ο συγκεκριμένος χώρος είτε ο χώρος μπροστά από την πρώην Βαμβακουργία.

-Εξετάζεται επίσης η διαμόρφωση κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση των οδών Πολυμέρη και Σταδίου, ο οποίος πέραν της ευρύτερης χρησιμότητάς του μπορεί να εξυπηρετεί και τις ανάγκες αναστροφής των λεωφορείων καθώς και της πιθανής πρόσβασής τους στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Β. ή της Γορίτσας.

Απαγόρευση διέλευσης βαρέων από τη Μαβίλη

Στο μεταξύ, στην ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος των κατοίκων της οδού Μαβίλη στον Βόλο προχωρά ο δήμος. Οι κάτοικοι ζητούσαν την απαγόρευση της διέλευσης βαρέων οχημάτων από την οδό Μαβίλη στο τμήμα της από Καρτάλη έως Ιωλκού για λόγους επικινδυνότητας.

Το «μαρτύριο» για τους κατοίκους της συγκεκριμένης οδού ξεκίνησε με τη λειτουργία του Περιφερειακού. Από την οδό Μαβίλη διοχετεύεται η κυκλοφορία από την Καρτάλη προς την Ιωλκού προκειμένου να βγει κάποιος στον Περιφερειακό. Η άλλοτε ήσυχη γειτονιά όπου στον δρόμο έπαιζαν παιδιά, μετατράπηκε σε κεντρική οδική αρτηρία με κίνδυνο ατυχημάτων. Το χρόνιο αίτημα των κατοίκων φαίνεται ότι θα ικανοποιηθεί. Με εισήγηση της Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας προτείνεται η απαγόρευση της διέλευσης βαρέων οχημάτων από την οδό Μαβίλη και η διαπλάτυνση του ενός πεζοδρομίου (νότιου), προκειμένου να έχει πλάτος 1,80 μέτρα.

Τα βαρέα οχήματα (άνω των 5 τόνων) προτείνεται να ακολουθούν την εναλλακτική διαδρομή από Γιάννη Δήμου προς Ιωλκού.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου