ΤΟΠΙΚΑ

Απειλή πρόστιμων σε εμπόρους για τα προσωπικά δεδομένα

απειλή-πρόστιμων-σε-εμπόρους-για-τα-πρ-10950

Με τσουχτερά πρόστιμα απειλούνται οι έμποροι αν από την Παρασκευή 25 Μαΐου δεν εναρμονιστούν και δεν εφαρμόσουν τον γενικό ευρωπαϊκό κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Σε ημερίδα που διοργάνωσε προχθές ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Απασχόλησης στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Αποστόλης Οντόπουλος, επισήμανε ότι σε περίπτωση μη διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων, τα πρόστιμα που προβλέπονται από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων μπορεί να φτάνουν και το 4% του τζίρου των καταστημάτων.

«Τα εμπορικά καταστήματα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα να εναρμονιστούν με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό GDPR. Είναι κάτι αρκετά σοβαρό, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε την οικονομική συγκυρία που βιώνουμε.

Εμείς σαν Σύλλογος είμαστε πάντα εδώ και ακολουθούμε τις εξελίξεις. Αν δούμε ότι υπάρχει ανάγκη, θα επανέλθουμε με νέα εκδήλωση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε εφαρμογή του κανονισμού, οποιοσδήποτε διατηρεί προσωπικά δεδομένα όπως στοιχεία πελατών, στοιχεία προμηθευτών και μεταξύ άλλων βιογραφικά για υποψήφιους εργαζόμενους, υπόκειται αυτόματα στον γενικό κανονισμό προστασίας δεδομένων.

Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Δημήτρης Καραπιπέρης, τόνισε ότι οι έμποροι θα πρέπει να πάρουν άμεσα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα, ώστε τα δεδομένα να έχουν επαρκή προστασία.

«Θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των φυσικών προσώπων για τα δεδομένα που έχουν. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, είτε σε έλεγχο που θα κάνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων είτε μετά από προσφυγή φυσικού προσώπου, επιβάλλονται δυσθεώρητα πρόστιμα, ενώ υπάρχουν και ποινικές και αστικές ευθύνες της επιχείρησης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε αυτή την κατεύθυνση, σκοπός της ημερίδας ήταν η κατανόηση των βασικών απαιτήσεων του κανονισμού, η προετοιμασία των οργανικών και τεχνικών μέτρων για την προστασία προσωπικών δεδομένων, η εκμάθηση και κατανόηση των απαιτήσεων των διαχειριστικών συστημάτων ασφάλειας πληροφοριών, ο έλεγχος, η αξιολόγηση και η εφαρμογή της λειτουργίας του συστήματος.

Ακόμη, στόχος ήταν η σχεδίαση μέτρων προστασίας δεδομένων και η υλοποίηση τεχνικών για τη βελτίωση της ποιότητας δεδομένων και την αξιολόγηση της επάρκειας του συστήματος προστασίας ασφάλειας δεδομένων και πληροφορικής.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου