ΤΟΠΙΚΑ

Επιλογή Ευθύνης: Ο Αχ.Μπέος δεν αναζητεί συνομιλητές, αλλά «χρήσιμους ηλίθιους». Απάντηση του Δήμου

επιλογή-ευθύνης-ο-αχ-μπέος-δεν-αναζητε-11410

Η κ.Νατάσα Οικονόμου, επιξκεφαλής της παράταξης της α΄ελάσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ-ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ». «Θα περιμένουμε τις γραπτές προτάσεις του Α.Μπέου και επ’ αυτών θα τοποθετηθούμε, όπως πάντα, με ευθύνη και με γνώμονα το συμφέρον της ΔΕΥΑΜΒ και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, στα θεσμικά όργανα που συμμετέχουμε», τονίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία εξηγούνται και οι λόγοι της μη συμμετοχής της επικεφαλής της παράταξης στη συνάντηση.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο Α.Μπέος διαχειρίζεται, επί τέσσερα σχεδόν χρόνια, το «σκάνδαλο ΕΡΓΗΛ-ΔΕΥΑΜΒ» εν κρυπτώ και παραβύστω, μόνος του, σαν να πρόκειται για προσωπική του υπόθεση. Διαπραγματεύτηκε με την ΕΡΓΗΛ, χωρίς εξουσιοδότηση κανενός θεσμικού οργάνου και χωρίς κανείς να ξέρει τι διαπραγματεύτηκε. Παραιτήθηκε από την αγωγή που είχε καταθέσει η προηγούμενη δημοτική αρχή κατά της ΕΡΓΗΛ και, στη συνέχεια, καταθέτει τη μια αγωγή μετά την άλλη, δικής του επιλογής, παραιτούμενος κάθε φορά από την προηγούμενη που ο ίδιος είχε καταθέσει, χωρίς να δίνει καμιά εξήγηση και χωρίς να αναλαμβάνει καμιά ευθύνη.

Η αγωγή, που επιτέλους συζητήθηκε στις 20-04-2018, αφού μάλιστα στις 08-12-2017 «φρόντισε» να ζητήσει αναβολή, είναι η τέταρτη κατά σειρά δικής του εγκρίσεως και κατατέθηκε με τρία ολόκληρα χρόνια καθυστέρηση. Επί τρία ολόκληρα χρόνια, δηλαδή, αδρανοποίησε το μόνο «όπλο» που είχε η ΔΕΥΑΜΒ κατά της ΕΡΓΗΛ, για να προστατευτεί από την «έφοδο» στα ταμεία της. Και τώρα, την ώρα που όλοι περιμένουμε με αγωνία την απόφαση του Εφετείου για την αγωγή της ΔΕΥΑΜΒ, που πιστεύουμε ότι θα δικαιώσει τη δημοτική Επιχείρηση και θα τη φέρει πια σε θέση επιτιθέμενου, ανακοινώνει την απόφασή του για λύση και εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ.

Στις 30 Απριλίου, η επικεφαλής της παράταξής μας, Ν.Οικονόμου, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Α.Μπέου για συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Προηγουμένως, στις 24 Απριλίου, είχε δώσει το «παρών» στο Πρωτοδικείο Βόλου, όταν συζητούνταν το αίτημα της ΔΕΥΑΜΒ για έκδοση προσωρινής διαταγής μέχρι να συζητηθεί η αίτηση αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης. Δυστυχώς, ο Α.Μπέος αποδείχθηκε, για μια ακόμη φορά, εντελώς αναξιόπιστος. Στις δημόσιες εμφανίσεις του και στους συνεχείς τηλεοπτικούς του μονολόγους, μετά τη σύσκεψη με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, συνεχίζει να «βιάζει» την αλήθεια, να παρουσιάζει το «άσπρο μαύρο» και να αποφεύγει την απάντηση στα βασανιστικά ερωτήματα που έχουν τεθεί για την εκ μέρους του διαχείριση της υπόθεσης. Πέραν των άλλων, φαίνεται πως έχει εκλάβει σαν αδυναμία την υπεύθυνη στάση μας για εξαιρετικά κρίσιμα θέματα, προκειμένου να μη δώσουμε «όπλα» στην ΕΡΓΗΛ. Επιπλέον, ενώ εμφανίζεται υποκριτικά να ζητάει, εντελώς όψιμα, τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, συνεχίζει να την κρατάει στο σκοτάδι και να παίζει επικοινωνιακά παιγνίδια.

Ας μείνουμε σε δύο περιστατικά, μετά τη σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Στις 2 Μαΐου, εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Ουδέποτε ενημέρωσε τις αντιπολιτεύσεις (και την κοινή γνώμη) για το ακριβές περιεχόμενό της. Αντίθετα, αξιοποιώντας και τα πάντα πρόθυμα «παπαγαλάκια» του συστήματος, τροφοδότησε θριαμβευτικούς τίτλους για προσωρινή διαταγή χωρίς όρους, ενώ η πραγματικότητα φαίνεται πως είναι διαφορετική. Επιπλέον, την Τρίτη 15 Μαΐου, εντελώς αιφνιδιαστικά, εκτός ημερήσιας διάταξης, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ αποφάσισε την παραίτηση από την αίτηση αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης, που είχε κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Βόλου, για την υποστήριξη της οποίας είχε μάλιστα κινητοποιηθεί τόσος κόσμος, χωρίς και πάλι να ενημερώσει προηγουμένως τις αντιπολιτεύσεις (και την κοινή γνώμη) και χωρίς να δώσει κάποια πειστική εξήγηση για τη σκοπιμότητα της κίνησης.

Και βέβαια συνεχίζει να καμώνεται ότι μονοπωλεί την εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας. Την αντιπολίτευση, όπως κουραστικά επαναλαμβάνει, δεν τη «βλέπει». Στην πραγματικότητα όμως τη «βλέπει» καθημερινά, αλλά μόνο για να τη σπιλώσει, να τη λοιδορήσει, να την απαξιώσει, να τη μηδενίσει, χωρίς ηθικές αναστολές, χωρίς σεβασμό σε ζωές, βιογραφικά, αλήθειες. Και συνεχίζει να καλλιεργεί αυτό το τοξικό κλίμα, ακόμη και την ύστατη ώρα για τη ΔΕΥΑΜΒ.

Την Τετάρτη 16 Μαΐου, η κ.Ν.Οικονόμου δέχθηκε τηλεφώνημα από μία κυρία εκ μέρους, όπως της δήλωσε, του δημάρχου, και της μετέφερε πρόσκληση για να παραστεί σε συνάντηση του Α.Μπέου με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για το θέμα της ΔΕΥΑΜΒ. Την Πέμπτη 17 Μαΐου, επαναλήφθηκε η επικοινωνία με την ίδια κυρία, η οποία ενημέρωσε για την αλλαγή της ώρας της συνάντησης. Ο ίδιος ο δήμαρχος δεν καταδέχτηκε, φυσικά, να επικοινωνήσει προσωπικά μαζί της και να την ενημερώσει και για το περιεχόμενο της συνάντησης. Και βέβαια, ενώ πρόκειται για ένα μείζον θέμα, δεν δόθηκε στους επικεφαλής των παρατάξεων, πριν από τη συνάντηση, κάποια γραπτή εισήγηση με τις προτάσεις της δημοτικής αρχής, επί των οποίων να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους και τις τυχόν εναλλακτικές τους προτάσεις. Όλα στο μιλητό, ώστε, κατά την πάγια πια τακτική, να μπορούμε να λέμε και να ξελέμε. Επιπλέον, παρακάμπτεται, για μια ακόμη φορά, μεγάλος αριθμός δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, που τυπικά, λόγω του ισχύοντος αναχρονιστικού νόμου, θεωρούνται ανεξάρτητοι.

Είναι προφανές ότι ο Α.Μπέος δεν αναζητεί συνομιλητές, αλλά «χρήσιμους ηλίθιους». Εμείς δεν προσφερόμαστε. Θα περιμένουμε τις γραπτές προτάσεις του και επ’ αυτών θα τοποθετηθούμε, όπως πάντα, με ευθύνη και με γνώμονα το συμφέρον της ΔΕΥΑΜΒ και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, στα θεσμικά όργανα που συμμετέχουμε.».

Απάντηση του Δήμου Βόλου

Σε απάντηση της ανακοίνωση της παράταξης “Επιλογή Ευθύνης” από τον Δήμο Βόλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Κατανοητή η αντίδραση της κ. Νατάσσας Οικονόμου, να κρυφτεί είτε τρομαγμένη, είτε αισθανόμενη ενοχή, μπροστά στο τεράστιο έγκλημα της ΕΡΓΗΛ που διαδραματίστηκε και επί των ημερών της εξουσίας της ίδιας και του πολιτικού της πάτρωνα.. Αλλωστε τι περισσότερο ή λιγότερο έκανε όλα αυτά τα χρόνια, μαζί με τους νυν και πρώην «συντρόφους» από το να προσπαθούν να κρύψουν κάτω από τη γη τις τεράστιες ευθύνες τους, μαζί με αυτές της ΕΡΓΗΛ;

Και είναι κατανοητή από πολλές πλευρές. Από τη μια δεν θέλει να επιβεβαιώσει την περίφημη αρχή της εγκληματολογίας «ο δολοφόνος γυρίζει πάντα στον τόπο του εγκλήματος» και συνεπώς μια συμμετοχή της στον αγώνα κατά της ΕΡΓΗΛ εκεί θα οδηγούσε, μοιραία, τη σκέψη όλων.

Από την άλλη η περίφημη, βαθυστόχαστη, ρήση της ότι δεν θέλει να ενταχθεί στην ομάδα των «χρήσιμων ηλιθίων» που κατά τη γνώμη της αναζητούμε, έχει μια βάση. Εκείνη, ούτως ή άλλως, ανήκει στην ομάδα των…αχρήστων.

Εν ολίγοις η πόλη δεν έχει ανάγκη την Οικονόμου και τους ομοίους της. Μπορούν να κρύβονται φοβούμενοι την αλήθεια και δειλιάζοντας να αναλάβουν τις εγκληματικές τους ευθύνες για όσα συνέβησαν όλα αυτά τα χρόνια. Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, εδώ είμαστε, πάντα μπροστά, με θάρρος και παρρησία να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας ανέθεσαν οι πολίτες και δίνοντας ένα σκληρό, αν και άνισο, αγώνα με τα απομεινάρια της διαπλοκής στην πόλη.

Και να είναι βέβαιη και η ίδια και όσοι ασπάλακες κρύβονται πίσω της ότι τελικά η πόλη θα νικήσει! Απλώς για πολλοστή φορά όλοι αυτοί θα είναι απόντες, ακριβώς γιατί δεν έχουν κάτι προσωπικά να κερδίσουν, όπως συνήθισαν χρόνια τώρα. Η ΔΕΥΑΜΒ θα γίνει η πολιτική τους ταφόπλακα!

ΥΓ. Να θυμίσουμε στην ατυχή κυρία ότι ουδέποτε καθίσαμε σε τραπέζι διαπραγμάτευσης, ούτε προτιθέμεθα να το κάνουμε, ούτε με την ΕΡΓΗΛ, ούτε με κανένα άλλο εργολάβο. Τώρα αν η ίδια κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια είναι δικό της θέμα, αλλά δεν μπορεί να παραπληροφορεί έτσι την κοινή γνώμη. Το μόνο που μπορεί να τη λυτρώσει από την κατακραυγή της κοινωνίας είναι η γενναιότητα μιας συγγνώμης και η καταφυγή στον αγαπημένο της…Καβάφη…

ΥΓ1. Όπως και στις εκλογές του 2014, έτσι και τώρα όλα τα εκλεκτά μέλη της διαπλεκόμενης παρέας βαδίζουν μαζί. Απέναντι σε μας, αλλά και απέναντι στο λαό και που πάλι είναι στο πλευρό μας και μας στηρίζει”

Ανταπάντηση της Επιλογή Ευθύνης

Ανταπαντώντας στις ύβρεις -όπως τις χαρακτηρίζει- της δημοτικής αρχής, η παράταξη «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά» σημειώνει τα εξής:

«Ο Α.Μπέος βαυκαλίζεται ότι είμαστε ακόμη στην προεκλογική περίοδο και ότι μπορεί να μοιράζει σανό στην τοπική κοινωνία και να παριστάνει τον κατατρεγμένο του συστήματος. Του θυμίζουμε, λοιπόν, ότι σε λίγες μέρες συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τις εκλογές του 2014. Και φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στον Δήμο και τη ΔΕΥΑΜΒ. «Τα έργα και οι ημέρες» του θα καταγραφούν ως η πιο μελανή σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της πόλης.

Σε σχέση με το «σκάνδαλο ΕΡΓΗΛ-ΔΕΥΑΜΒ», κατανοούμε το μένος του κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Γιατί ο κόσμος ξέρει πια ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είναι αυτή που αποκάλυψε το σκάνδαλο, που κρυβόταν επιμελώς κάτω από τη γη. Ξέρει, ακόμη, ότι αυτό που του παρέδωσε η προηγούμενη δημοτική αρχή, είναι τα όπλα για να παλέψει την ΕΡΓΗΛ. Και είναι βαρύτατη η ευθύνη του γιατί τα όπλα αυτά, επί τρία ολόκληρα χρόνια, τα έβαλε «κάτω από τη γη». Ευτυχώς, όμως, που, παρά τη συστηματική προσπάθεια που κάνει όλα αυτά τα χρόνια, για να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό της πόλης, υπάρχουν οι δυνάμεις που θα υπερασπιστούν τη ΔΕΥΑΜΒ και το δημόσιο συμφέρον.

Ο Α Μπέος, αντιλαμβανόμενος ότι το πολιτικό του κεφάλαιο είναι μιας χρήσεως κι έχει προ πολλού εξαντληθεί, επιδίδεται σε αυτό που γνωρίζει καλύτερα απ’ τον καθένα: Κυλιέται όλο και περισσότερο στη λάσπη. Δεν θα τον παρακολουθήσουμε.

Κι επειδή το ψέμα είναι δεύτερη φύση του, αναγκαζόμαστε να ξαναδώσουμε στη δημοσιότητα τα ντοκουμέντα απ’ το παζάρι που ο ίδιος ομολόγησε ότι έκανε με την ΕΡΓΗΛ:

1. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου (Απομαγνητοφώνηση β΄ μέρους ηχογράφησης: Από 00:46:50΄ έως και 01:06:00΄), στη 19η συνεδρίαση της 17ης-09-2014, ο κ. Μπέος δήλωνε: «… γίνεται όμως μια προσπάθεια μήπως και μπορέσουμε τα 8.900.000,00 να τα πάμε 4,5,6 ή όλα. Λίγες οι πιθανότητες αλλά θα τις εξαντλήσουμε…»

2. Σύμφωνα, δε, με τα δημοσιεύματα (ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ρεπορτάζ Ε. Χάνου, http://www.taxydromos.gr/%CE%A4%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AC/141572-3hlwse-dyo-stelexh-ths-deyamb-o-ax-mpeos.html), στις 30-09-2014, ο κ. Μπέος δήλωνε στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ: «… Όπως αποκάλυψε κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, ο Πρόεδρος της επιχείρησης και Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, το προηγούμενο διάστημα, επιχείρησε να έρθει σε συμβιβασμό με την ΕΡΓΗΛ, που έχοντας στα χέρια της την απόφαση του Αρείου Πάγου, μπορεί ανά πάσα στιγμή να διεκδικήσει τα 8,9 εκ. ευρώ. Επί τρεις ώρες συσκέπτονταν οι δύο πλευρές, με την ΕΡΓΗΛ να δηλώνει ανένδοτη. Δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να χαρίσει ούτε ευρώ και αυτό αποτέλεσε casus belli για το Δήμαρχο, ο οποίος περνά στην αντεπίθεση…»…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου