ΤΟΠΙΚΑ

Στήριξη του δημόσιου νηπιαγωγείου

στήριξη-του-δημόσιου-νηπιαγωγείου-12034

Συμμάχους στα πρόσωπα των γονέων μαθητών του νομού αναζητά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, για τη στήριξη του δημοσίου νηπιαγωγείου και της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

Με ανοιχτή επιστολή τους προς τους γονείς υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα του δημοσίου σχολείου, αναφέροντας ότι «η εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα αλλά δημόσιο αγαθό», και τους καλεί να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή λήγει η προθεσμία εγγραφής των παιδιών στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Υπενθυμίζεται δε, ότι τα προνήπια από την ηλικία των 4 ετών θα εγγραφούν υποχρεωτικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο, στο πλαίσιο της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στους Δήμους Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Σκοπέλου και Αλοννήσου.

Στην επιστολή του, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Την περίοδο αυτή κορυφώνεται ένας μεγάλος αγώνας χρόνων για τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο.

Γιατί το δημόσιο νηπιαγωγείο είναι σημαντικό και αναντικατάστατο;

Το νηπιαγωγείο αποτελεί την πρώτη βαθμίδα εκπαίδευσης όπου υπηρετούνται συγκεκριμένοι μαθησιακοί στόχοι. Καλλιεργούνται στους μικρούς μαθητές η αντίληψη, η συγκρότηση της σκέψης, η άσκηση της προσοχής και η κατάκτηση αφηρημένων εννοιών. Το νηπιαγωγείο αποτελεί δομή εκπαίδευσης, σε αντίθεση με τον παιδικό σταθμό που είναι δομή αγωγής και φροντίδας.

Το παιδί επωφελείται από την εμπλοκή του σε κοινωνικοποιητικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο νηπιαγωγείο.

Με τη διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο εξασφαλίζεται ένα σταθερό μαθησιακό περιβάλλον, διευκολύνοντας την ομαλή μετάβαση στο δημοτικό.

Στο δημόσιο νηπιαγωγείο παρέχεται υποστήριξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με δομές που απουσιάζουν από τους παιδικούς σταθμούς.

Το νηπιαγωγείο παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης ολοήμερου προγράμματος έως τις 16:00, για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων.

Η εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα. Είναι δημόσιο αγαθό.

Το κράτος υποχρεούται να παρέχει το δημόσιο αγαθό της παιδείας χωρίς καμία επιβάρυνση.

Η φοίτηση των προνήπιων σε παιδικούς σταθμούς δημοτικούς ή ιδιωτικούς μέσω voucher (κουπονιών), θα σημαίνει την ιδιωτικοποίηση τμήματος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και την εισαγωγή διδάκτρων. Είναι η αρχή για τη σταδιακή αποχώρηση του κράτους από την παροχή του δημόσιου αγαθού της παιδείας και ταυτόχρονα το πέρασμα της εκπαίδευση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ταυτόχρονα ευνοείται η ακόμη μεγαλύτερη επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας με συμβασιούχους κάθε μορφής στην εκπαίδευση, με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις.

Ας στηρίξουμε όλοι το δημόσιο σχολείο για να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου