ΤΟΠΙΚΑ

Στο μικροσκόπιο και το Νοσοκομείο Βόλου για τη μαφία των φαρμάκων

στο-μικροσκόπιο-και-το-νοσοκομείο-βόλ-13770

Ερευνες στο Αχιλλοπούλειο με αφορμή τη δράση του κυκλώματος με τα αντικαρκινικά φάρμακα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Νοσοκομείο Βόλου περιλαμβάνεται στη λίστα των εννέα νοσοκομείων, στα οποία δόθηκε εντολή να ξεκινήσει έρευνα από τις ελεγκτικές αρχές.

Με εντολή των Οικονομικών Εισαγγελέων θα «ξεσκονιστούν» αρχεία συνταγών για την περίοδο 2013-2017. Καλά διασταυρωμένες πηγές έλεγαν χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, πως για τον έλεγχο έχουν ενημερωθεί η Διοίκηση του ΓΝΒ, καθώς επίσης η Νοσηλευτική Υπηρεσία και το Τμήμα Χημειοθεραπειών.

Την επέκταση του ελέγχου σε επιπλέον νοσηλευτικά ιδρύματα, πλην του Λαϊκού, επιβεβαιώνει και το ΕΘΝΟΣ σε χθεσινό του δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο «οι έρευνες επεκτείνονται στα νοσοκομεία «Ελπίς», «Άγιος Σάββας», «Σωτηρία» και «Θεαγένειο» στην Αττική και σε πέντε νοσοκομεία στην περιφέρεια», ένα από τα οποία θα είναι του Βόλου.

Η εφημερίδα αναφέρει πως στα Νοσοκομεία θα γίνουν «φύλλο και φτερό» αρχεία γιατρών προκειμένου να εντοπιστεί ο ακριβής τρόπος συνταγογράφησης των φαρμάκων και σε βάρος των ασθενών από το 2013 μέχρι το 2016. Παράλληλα θα γίνει έλεγχος αν φαρμακευτικά σκευάσματα «έφευγαν» από τα νοσοκομεία με σκοπό την πώληση «στη μαύρη αγορά».

Η ζημιά σε βάρος του ελληνικού δημοσίου από τη δράση της «μαφίας των αντικαρκινικών» ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.690.375,95€ και αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013-2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια.

Οργάνωση με πολλά πλοκάμια

Το νήμα της ιστορίας ξετυλίγεται από τον Απρίλιο του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης, οι γερμανικές Αρχές διαπίστωσαν -κατόπιν ελέγχου – ότι γερμανική φαρμακαποθήκη εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης, υψηλού κόστους, από φαρμακείο ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων. Στον χώρο της φαρμακαποθήκης βρέθηκαν μάλιστα φαρμακευτικά προϊόντα με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας.

Με βάση τον έλεγχο των ανωτέρω τιμολογίων, προέκυψε μεταξύ άλλων ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί: τιμολόγια για αγορά φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης, από εταιρεία με έδρα το Κάϊρο προς το φαρμακείο εμπλεκόμενου στην υπόθεση· αλλά και τιμολόγια πώλησης των ιδίων φαρμάκων, από το εν λόγω φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη Γερμανίας, καθώς και άλλη εταιρεία στην Ελβετία. Σημειώνεται ότι, με βάση τα εν λόγω τιμολόγια, το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται σε 24.913.375 € , ενώ το συνολικό ποσό πώλησης υπολογίζεται σε 25.073.196 €.

Σύμφωνα πάντα με τις αρχές, ο λόγος που εκδίδονται εξ αρχής τα επίμαχα τιμολόγια, είναι για να προσδίδεται νομιμοφάνεια στη μεταξύ τους συναλλαγή, κατά τρόπον ώστε να μπορούν εν συνεχεία τα φάρμακα αυτά, να χρησιμοποιούνται και να διακινούνται περαιτέρω από τις φαρμακαποθήκες στο εξωτερικό. Μέσω της οδού αυτής, επιτυγχάνεται και η νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων που προέρχονται από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Η εγκληματική οργάνωση προμηθευόταν παρανόμως υψηλού κόστους φάρμακα κυρίως νοσοκομειακής χρήσης από δημόσια νοσοκομεία και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία στην συνέχεια διακινούσε και εξήγαγε σε χώρες του εξωτερικού. Ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης, εκμεταλλευόμενα την ιδιότητα του ιατρού ή του νοσηλευτή και δρώντας στο πλαίσιο άσκησης δημόσιας υπηρεσίας, κατά περίπτωση, εξέδιδαν ψευδείς συνταγές με τα εν λόγω φάρμακα ή τα ιδιοποιούνταν παρανόμως.

Ο φερόμενος ως αρχηγός εμφανίζεται να δίνει οδηγίες στα μέλη, να επικοινωνεί μαζί τους και να καθορίζει τις τιμές της αγοράς. Επίσης, διαχειρίζεται τα χρήματα που προκύπτουν από τις παράνομες διακινήσεις των φαρμάκων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, όταν ο αιγύπτιος – φερόμενος ως αρχηγός , ο οποίος δεν κατοικούσε μόνιμα στη χώρα μας, απουσίαζε, τον υποκαθιστούσε στον ρόλο του γυναίκα συγκατηγορούμενη του.

Ο δεύτερος πυρήνας εμφανίζεται να ασχολείται με την αποθήκευση και την εξαγωγή των φαρμάκων από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Ο τρίτος φέρεται να είχε αναλάβει την προμήθεια της οργάνωσης με τα υπεξαιρεθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα. Η δράση του τέταρτου πυρήνα αφορά κυρίως τη προμήθεια του (α) πυρήνα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποσπούν παράνομα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία ιδιωτών.

Η ζημιά σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 13.690.375,95€ και αντιστοιχεί στην αξία 14.401 φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο δράσης της οργάνωσης 2013-2016, όπως προέκυψε από τα τιμολόγια.

Σύμφωνα με δικαστικές εκτιμήσεις, η έρευνα για την πλήρη εξάρθρωση της μαφίας του φαρμάκου βρίσκεται ακόμη στην αρχή, καθώς μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί μόνο δύο γιατροί, τρεις νοσηλευτές οι οποίοι και προφυλακίστηκαν και έχει διαπιστωθεί η υπεξαίρεση αντικαρκινικών φαρμάκων μόνο από το Λαϊκό νοσοκομείο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου