ΤΟΠΙΚΑ

Προωθούν την εκπαίδευση σε νεαρούς κρατούμενους

προωθούν-την-εκπαίδευση-σε-νεαρούς-κρ-13977

Συγκλονιστικές ιστορίες παιδιών, μεταναστών και προσφύγων περιελάμβανε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από το Παράρτημα του 6ου Γυμνασίου Βόλου, που λειτουργεί μέσα στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων, σε συνεργασία με το 7ο Λύκειο Βόλου, τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας και το σύλλογο συμπαράστασης κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος».

Αθέατες πτυχές της ζωής και της ψυχής των νεαρών κρατούμενων, αναδείχθηκαν μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου «…για δες Ανθρωπος είμαι και εγώ…», που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω».

Ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν η συντονίστρια Μαγνησίας Στέλλα Δημητρακοπούλου, η διευθύντρια του Παραρτήματος Αναστασία Χατζηπλή, καθώς και η υποδιευθύντρια του 7ου Λυκείου Βόλου Παρασκευή Ποζιοπούλου. Στη συνέχεια η επίκουρη καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ελένη Γκανά, μίλησε διεξοδικά για το βιβλίο.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, τη σκυτάλη πήραν οι πρωταγωνιστές του βιβλίου, ενώ ακούστηκε ηχογραφημένη η ιστορία ενός εκ των μεταναστών. Μια ακόμη ιστορία μετατράπηκε σε κόμικ από το συντονιστή του προγράμματος Γιάννη Φόβο, για να παρουσιαστεί σε μορφή βίντεο.

Οι μαθητές του 7ου Λυκείου Βόλου εμπνεύστηκαν από τις ιστορίες, «υιοθέτησαν» τους μαθητές του σχολείου των φυλακών και έδωσαν το δικό τους στίγμα ευαισθησίας. Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι Γιώργος και Αΐντα Πάγκαλου με τραγούδια της ξενιτιάς, και της μεγάλης διαδρομής των νεαρών προσφυγόπουλων.

Αντί επιλόγου, καταγράφουμε τη δήλωση του διευθυντή των φυλακών, Βασίλη Αποστολάκη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Η γνώση διευρύνει το πνεύμα, ανοίγει το μυαλό και δίνει διεξόδους σε άλλα, θετικά μονοπάτια, γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει και την σκοτεινή του πλευρά, αλλά και τη θετική του πλευρά, όπως όλοι μας. Εμείς λοιπόν, στοχεύουμε να αναπτύξουμε τη θετική πλευρά των παιδιών αυτών».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου