ΤΟΠΙΚΑ

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στον πρωτοψάλτη Μιχάλη Μελέτη

εκδηλώσεις-μνήμης-και-τιμής-στον-πρωτ-14993

Με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος τίμησε, το διήμερο 12-13 Μαΐου, τον αείμνηστο πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου Μιχάλη Μελέτη, ένα χρόνο μετά την εκδημία του.

Συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος απένειμε στον αείμνηστο δάσκαλο την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Τοπικής Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, τον οποία παρέλαβε η σύζυγός του, Παρασκευή Μελέτη, ενώ τιμητικές πλακέτες απένειμαν η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο του Βόλου, χαιρέτισε ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, διάδοχός του στη διεύθυνση της Σχολής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι ο Μιχάλης Μελέτης «καθ’ όλη τη διάρκεια της ιεροψαλτικής του ζωής και προσφοράς, επέδειξε ιδιαίτερη προσοχή και ζηλευτή επιμέλεια στο έργο της διδασκαλίας, το οποίο υπηρέτησε ως πρώτιστο καθήκον. Γι’ αυτό και η Σχολή έγινε το δεύτερο σπίτι του».

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητρόπολης και διάδοχό του στον Μητροπολιτικό Ναό του Βόλου κ. Ευστάθιο Γραμμένο, ο οποίος επεσήμανε ότι ο Μιχάλης Μελέτης «υπήρξε ξεχωριστός χοράρχης του Ιστορικού Βυζαντινού Χορού και πρότυπο για τους νεωτέρους».

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης, η Χορωδία της Σχολής Βυζ. Μουσικής έψαλλε υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου και καθηγητού κ. Ιωάννου Σχώρη και του Συνδέσμου Ιεροψαλτών, υπό τη διεύθυνση του αρχοντος μουσικοδιδασκάλου Κυριαζή Νικολέρη, αποσπώντας το πηγαίο χειροκρότημα του κοινού.

Εκ μέρους της οικογένειας του εκλιπόντος, χαιρετισμό απηύθυνε ο γιος του, Παναγιώτης Μελέτης, πρωτοψάλτης και καθηγητής Βυζ. Μουσικής, ο οποίος τόνισε ότι ο πατέρας του θεωρούσε το φωνητικό του τάλαντο δώρημα του Θεού, «γι’ αυτό η ψαλμωδία του ήταν απέριττη, προσευχητική, βαθιά μυσταγωγική – μικρό αντίδωρο για το ανεκτίμητο δώρο του Θεού. Γι’ αυτό και ποτέ του δεν επεδίωξε τους τίτλους τιμής και τα οφίκια. Τα θεωρούσε μάταια και ψευδή…».

Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Ιγνάτιος, οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Μιχάλης Μελέτης σφράγισε με τη ζωή του μια εποχή. Ήταν άνθρωπος παραδείσιος και αναστάσιμος, γεγονός που αποτυπώνεται και στη φυσική του οικογένεια». Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Μιχάλης Μελέτης «σφράγισε τη Σχολή μας. Ανέδειξε πλήθος μαθητών και είμαι σίγουρος ότι η ψυχή του χαίρεται, βλέποντας το έργο του να συνεχίζεται με άξιους διαδόχους του. Θα κρατούμε ζωντανή τη μνήμη του και θα έχουμε παράδειγμα στη ζωή μας το δικό του ήθος».

Προχθές, Κυριακή, εξάλλου, τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Μοδέστου Μελισσατίκων, ιερουργούντος του κ. Ιγνατίου, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, παρουσία μεγάλου πλήθους πιστών, ενώ τα ιεροψαλτικά αναλόγια στελέχωσε πλειάδα μαθητών και συναδέλφων του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου