ΤΟΠΙΚΑ

Καλές συνθήκες κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα του Βόλου

καλές-συνθήκες-κράτησης-στα-σωφρονισ-19375

Σε καλό επίπεδο συνθηκών κράτησης βρίσκεται το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου, το Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων Κασσαβέτειας Βόλου και το Ίδρυμα Αγωγής Ανήλικων Αρρένων Στοιχειώδους Εκπαίδευσης Βόλου.

Αντιπροσωπεία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού που επισκέφτηκε χθες τα τρία καταστήματα, διαπίστωσε ότι οι συνθήκες κράτησης, μετά την αποσυμφόρηση που υπήρξε με τον νόμο Παρασκευόπουλο, είναι ικανοποιητικές.

Εν αντιθέσει με άλλα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, όπου υπάρχει ακόμη υπερπληθυσμός κρατουμένων και σοβαρές ελλείψεις σε είδη υγιεινής, η αντιπροσωπεία, η οποία συνομίλησε με τους διευθυντές και των τριών δομών και τους κρατούμενους, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα.

Χθες επισκέφτηκαν τα δυο σωφρονιστικά καταστήματα και το αναμορφωτικό ίδρυμα η πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη, βουλευτής Μεσσηνίας, ο α’ αντιπρόεδρος της επιτροπής, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, βουλευτής Θεσσαλονίκης, και τα μέλη της επιτροπής, επίσης οι βουλευτές Χάρης Τζαμακλής, Αφροδίτη Σταμπουλή και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Την αντιπροσωπεία συνόδευσαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Μαγνησίας Μαρίνα Χορδάκη, Ρούλη Καραγιάννη και Μιχάλης Καστρινάκης.

«Θεωρούμε ότι τα καταστήματα μετά την αποσυμφόρηση βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κοζομπόλη. «Βέβαια το Ίδρυμα πρόκειται να αλλάξει», είπε η ίδια, τονίζοντας ότι επίκειται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. «Τα αναμορφωτήρια ιδρύματα έχουν κλείσει σε όλη την Ελλάδα. Το τελευταίο στου Παπάγου ενδεικτικά σταμάτησε να λειτουργεί πριν από 15 χρόνια. Θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί», διευκρίνισε.

Αντικείμενο της επιτροπής σωφρονιστικού συστήματος είναι η μελέτη, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της κατάστασης του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, καθώς και η κατάθεση προτάσεων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και εν γένει η χάραξη στρατηγικής σε θέματα σωφρονιστικής πολιτικής.

«Προσπαθούμε κι εμείς από την πλευρά μας, έχοντας και μία ιδία γνώση, να συμβάλλουμε ούτως ώστε το σωφρονιστικό σύστημα να μπορέσει να αναβαθμιστεί, γιατί οι ελλείψεις είναι και πολλές και τραγικές σε όλη την Ελλάδα», είπε από την πλευρά του ο α’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτής Θεσσαλονίκης.

Η επιτροπή πραγματοποιεί ανά τακτά διαστήματα επισκέψεις σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, και στο πλαίσιο αυτό ήρθε χθες και στον Βόλο. Ωστόσο, ενόψει της αλλαγής του ποινικού και του σωφρονιστικού κώδικα, το καλοκαίρι οι φετινές περιοδείες αποκτούν ένα διαφορετικό νόημα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου