ΤΟΠΙΚΑ

Χρήστος Χατζηιωσήφ: «Πληρώνουμε μια συλλογική αποτυχία»

χρήστος-χατζηιωσήφ-πληρώνουμε-μια-σ-20777

Καθοριστική για το μέλλον είναι η γνώση του παρελθόντος, ειδικά σε μια εποχή κατά την οποία διανύουμε περίοδο αβεβαιότητας, «πληρώνοντας μια συλλογική αποτυχία», όπως επεσήμανε από τον Βόλο ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Χατζηιωσήφ. Ο διακεκριμένος επιστήμονας ήταν ο κεντρικός ομιλητής της επετειακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με αφορμή την χθεσινή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της επετείου λήξης του Β Παγκοσμίου πολέμου, ο κ. Χατζηιωσήφ μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και υπογράμμισε ότι «η ιστορία οξύνει την κρίση μας, για να αντιμετωπίζουμε τα κοινωνικά προβλήματα που βρίσκουμε κάθε μέρα μπροστά μας, είτε ως άτομα, είτε ως συλλογικότητες».

Αυτό προϋποθέτει την γνώση του παρελθόντος, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος επανάληψης των ίδιων λαθών. Ο ομιλητής της χθεσινής εκδήλωσης, εξέφρασε την θέση ότι «οι συνθήκες έχουν αλλάξει, τα λάθη δεν είναι τα ίδια, αλλά ο πυρήνας τους, έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά. «Ο κίνδυνος θα έλθει διαφορετικά αυτή την φορά. Δηλαδή με το να γίνουν ιδεολογίες ρατσιστικές, ξενοφοβικές, να αμβλυνθούν λίγο στο παρουσιαστικό τους, όχι στον πυρήνα τους και να διαχυθούν σε όλη την κοινωνία, και κάποια στιγμή να θεωρήσει η πολιτική και οικονομική ηγεσία, ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εργαλιακά για να λυθούν κάποια προβλήματα μέσα στην κοινωνία, εκεί είναι ο κίνδυνος», είπε.

Ο Ομότιμος καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του για τα «σχέδια για μείωση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας», διαβλέποντας «μια τάση να μειώνεται η συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις». Καθοριστικής σημασίας παράγοντας είναι για τον ίδιο «να είμαστε σωστά ενημερωμένοι για τα δεδομένα, και από τις ηγεσίες να αντιμετωπίζονται αυτά τα δεδομένα με σοβαρότητα».

Ο πρόεδρος του διοργανωτή Συλλόγου, Γιάννης Πασιάς, αναφέρθηκε στην οικονομική συγκυρία που ζει η χώρα, διερωτώμενος «πως πρώην ηττημένοι, σέρνουν όλη την Ευρώπη σε ένα δρόμο χωρίς μέλλον». Ο πρόεδρος του Συλλόγου ΣΙΜΕΑ αναφέρθηκε στον εθνικισμό, τον οποίο χαρακτήρισε «το μέγιστο πρόβλημα τη Ευρώπη» και σημείωσε ότι «πρέπει να κατανοήσουμε και να σκεφτούμε όλοι, πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον και για την Ευρώπη, αλλά και για την Ελλάδα, κυρίως».

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και η αν. πρύτανης Διεθνών και Δημοσίων σχέσεων, αν. καθηγήτρια Ιστορίας Ιωάννα Λαλιώτου, απηύθυνε χαιρετισμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου