ΤΟΠΙΚΑ

Πρεμιέρα μαθητικής έκθεσης στην παραλία του Βόλου

πρεμιέρα-μαθητικής-έκθεσης-στην-παρα-22103

Μία υδροπονική καλλιέργεια ψαριών σε ενυδρείο, ένα υποβρύχιο μουσείο, μία κλωσσομηχανή, ένα λευκό μπαστούνι αποφυγής εμποδίων για άτομα με προβλήματα όρασης, ένα προγραμματιζόμενο φανάρι πεζών και αυτοκινήτων σε διασταύρωση, μία τράπεζα κοπής λέιζερ, αλλά και ανθοσυνθέσεις, παρασκευές μπίρας, λικέρ, μαρμελάδας…. Περισσότερα από 150 έργα μαθητών των επαγγελματικών λυκείων της Μαγνησίας θα παρουσιαστούν στο κοινό του Βόλου, στο πλαίσιο της μαθητικής έκθεσης επαγγελματικής εκπαίδευσης που πρόκειται να εγκαινιάσει αύριο, Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, στην παραλία της πόλης, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται για τη δεύτερη μαθητική έκθεση επαγγελματικής εκπαίδευσης που διοργανώνεται από τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας. Η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί το σχολικό έτος 2015- 2016 και αποτέλεσε πρότυπο ακόμη και για το ίδιο το υπουργείο παιδείας αλλά και για άλλες διευθύνσεις εκπαίδευσης στη χώρα, που φέτος διοργάνωσαν αντίστοιχες εκθέσεις στις έδρες τους.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα μαθητών από τα δέκα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας που πραγματοποιήθηκαν στα τρία εργαστηριακά κέντρα του νομού, από τα δύο ειδικά εργαστήρια επαγγελματικής εκπαίδευσης σε Βόλο και Αλμυρό και από το Ενιαίο Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο.

Στην έκθεση τα υπάρχουν 12 περίπτερα, όπως ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής του 2ου Εργαστηριακού Κέντρο, Γιάννης Μπερέτας: στα εννέα θα φιλοξενούνται τα έργα των μαθητών και θα αντιπροσωπεύουν τους εννέα τομείς που λειτουργούν στα ΕΠΑΛ, στα δύο θα είναι τα έργα των ΕΕΕΕΚ και στο τελευταίο το ενιαίο επαγγελματικό γυμνάσιο και λύκειο. Θα υπάρχει ένα ακόμη περίπτερο όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τους τομείς και ειδικότητες που λειτουργούν στα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας.

Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της την Πέμπτη το απόγευμα και θα λειτουργεί έως την Κυριακή, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου, Γιάννη Τσοκανάκη, η δεύτερη έκθεση αποτελεί την τήρηση μιας υπόσχεσης για την καθιέρωσή της ως θεσμού και όπως τόνισε θα φιλοξενήσει ευφάνταστες κατασκευές και πρωτότυπες δημιουργίες μαθητών που έγιναν όχι μόνο στο στενό πλαίσιο του σχολικού προγράμματος αλλά και στον ελεύθερο χρόνο μαθητών και εκπαιδευτικών.

Προάγγελος της έκθεσης αποτέλεσε η έκθεση επαγγελματικής εκπαίδευσης στον Αλμυρό. Σύμφωνα με τον διευθυντή του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Αλμυρού Απ. Αγγελόπουλο, η έκθεση είχε μεγάλη επισκεψιμότητα και εισπράχθηκαν πολύ θετικά μηνύματα για την ποιότητα και την πρωτοτυπία των έργων. «Τα παιδιά υπερέβαλλαν εαυτούς με την προσδοκία να εντυπωσιάσουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελόπουλος.

Σκοπός της έκθεσης σύμφωνα με τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη είναι η ανάδειξη του έργου που παράγεται στα ΕΠΑΛ. «Μέσω των ΕΠΑΛ οι μαθητές μπορούν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποφοιτώντας όμως λαμβάνουν και απολυτήριο και πτυχίο που μπορεί να τους εισάγει απευθείας στην αγορά εργασίας. Εμείς θέλουμε να δείξουμε στην τοπική κοινωνία ότι από τα ΕΠΑΛ μπορεί να αντλήσει η αγορά εργασίας έτοιμους επαγγελματίες που μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς», τόνισε.

Την έκθεση στηρίζει η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας. Η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία προσπάθεια που αξίζει συγχαρητηρίων. «Είναι μία δράση πολλαπλής αξίας. Από τη μία δίνει την εξωστρέφεια που χρειάζεται το εκπαιδευτικό σύστημα και από την άλλη δίνει στα παιδιά την αναγνώριση και τη δυναμική για να συνεχίσουν. Σε αυτό είναι σημαντικό το έργο των διευθυντών», είπε μεταξύ άλλων.

Σε Βόλο και Αλμυρό ο υφυπουργός Παιδείας

Την έκθεση θα εγκαινιάσει στις επτά το απόγευμα της Πέμπτης, ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης που θα βρίσκεται στον Βόλο μαζί με τον διευθυντή επαγγελματικής εκπαίδευσης του υπουργείου, Γ. Μουστάκα.

Νωρίτερα ο υφυπουργός θα επισκεφθεί το συγκρότημα του πρώην πολυκλαδικού και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο και θα παραχωρήσει συνέντευξη σε μαθητές στο μαθητικό ραδιόφωνο που λειτουργεί στο εργαστηριακό κέντρο. Την Παρασκευή το πρωί θα έχει συνάντηση με εκπαιδευτικούς και με τον Δήμαρχο Σκιάθου, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στη συνέχεια θα μιλήσει με διευθυντές των ΕΠΑΛ και κατόπιν θα αναχωρήσει για τον Αλμυρό όπου θα κάνει ενημέρωση για την εκπαιδευτική πολιτική και ο κ. Μουστάκας θα μιλήσει για την Επαγγελματική Εκπαίδευση στο αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ Αλμυρού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου