ΤΟΠΙΚΑ

Ο Βόλος τίμησε την Ημέρα λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

ο-βόλος-τίμησε-την-ημέρα-λήξης-του-β΄-πα-22261

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του φασισμού πραγματοποιήθηκαν σήμερα στον Βόλο, με αφορμή τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πριν από 73 χρόνια.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, που πραγματοποιήθηκε με τη δέουσα επισημότητα παρουσία εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, του στρατού και της Φιλαρμονικής Δήμου Βόλου, τελέστηκε σήμερα το πρωί Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων, στην παραλία του Βόλου.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Β. Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδίνη σε δήλωσή της επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Το διαχρονικό μήνυμα, το οποίο πρέπει να μεταλαμπαδευτεί σε όλο τον κόσμο, είναι αυτό της ισονομίας, της ισοπολιτείας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας του λόγου, της ελευθεροστομίας και του διαλόγου. Είναι το μήνυμα ενάντια σε κάθε μορφή ναζισμού, φασισμού, ολοκληρωτισμού. O καθένας από μας ως αυταξία, ως άνθρωπος, οφείλει να έχει το δικαίωμα της ελεύθερης ζωής».

Ο Ανώτερος διοικητής φρουράς Βόλου, Ταξίαρχος Ευάγγελος Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι «οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις, συνεχιστές όλων αυτών των ηρώων, είναι εδώ και είναι έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους, εάν απαιτηθεί, με μόνο σκοπό, βέβαια, την νίκη».

Ο Ιερώνυμος Παπαγεωργίου, μέλος του ΣΙΜΕΑ, τόνισε την ανάγκη μεταλαμπάδευσης της ιστορικής γνώσης και στις επόμενες γενιές, αλλά και ανάδειξης της προσφοράς της εθνικής αντίστασης, σε εκπαιδευτικό επίπεδο.

Δήλωση Αλ. Μεϊκόπουλου για τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Με αφορμή την ημέρα εορτασμού της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, σε δήλωσή του αναφέρει: «73 χρόνια συμπληρώνονται από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την αντιφασιστική νίκη των λαών ενάντια στις δυνάμεις του ναζισμού και του φασισμού.

Στη χώρα μας αναπτύχθηκε ένα από τα πιο οργανωμένα κινήματα αντίστασης ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα, το οποίο με κύριο βραχίονα το ΕΑΜ, είχε ως πρόταγμα την “ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά” με εκατοντάδες αγωνιστές να δίνουν τη ζωή τους.

Δεν ξεχνάμε τη ναζιστική βία, το Ολοκαύτωμα και τις διώξεις των εβραϊκών κοινοτήτων, τις διώξεις των κομμουνιστών, τη μαζική εξόντωση των Ρομά. Ειδικά σήμερα, που το σύννεφο της ακροδεξιάς, της μισαλλοδοξίας και των νοσταλγών των φαντασμάτων του παρελθόντος κάνουν απειλητικά την εμφάνισή τους στη χώρα μας και σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι μνήμες της Αντίστασης εμφανίζονται πιο επίκαιρες από ποτέ.

Αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στο τέρας του ναζισμού, σε όσους μαρτύρησαν στις φυλακές και στα στρατόπεδα των ναζί.

Παλεύουμε για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού αντιφασιστικού μετώπου προτάσσοντας τις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και του σεβασμού στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων».

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, εξάλλου, η κεντρική επιτροπή του ΚΚΕ, και η επιτροπή Θεσσαλίας, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων ότι: «Τιμάμε την 9η Μάη, που είναι καταγεγραμμένη στην ιστορία ως η ημέρα της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών, σε πείσμα όσων επιχειρούν να παραχαράξουν την ιστορία, για να ξεχάσουν οι λαοί και κυρίως οι νεότερες γενιές την αντιφασιστική νίκη και τα ιστορικά διδάγματα που απορρέουν απ’ αυτήν. Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν όσους θυσιάστηκαν, όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στον ναζιστικό – φασιστικό ιμπεριαλιστικό «άξονα» Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας και των συμμάχων τους. Τιμάμε τη δράση των Κομμουνιστικών κομμάτων, που ηγήθηκαν των εθνικοαπελευθερωτικών και αντιφασιστικών κινημάτων. Η πάλη για τα κυριαρχικά δικαιώματα, ενάντια στην ξένη εισβολή και κατοχή είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για ανάπτυξη σε όφελος του λαού, με εργατική εξουσία, για να εκλείψουν οριστικά οι αιτίες που γεννούν τους πολέμους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου